Активно захищати інтереси галузі і кожного її працівника

IMG_1597

Чернігівська обласна організація профспілки працівників лісового господарства налічує 3204 членів, які об’єднані в 17 первинних профспілкових організацій. Вони делегували на п’яту звітно-виборну конференцію 58 делегатів із числа найбільш активних, кращих виробничників, досвідчених організаторів лісового господарювання області. Саме це й обумовило діловий стиль роботи звітно-виборної конференції, забезпечило їй атмосферу високої вимогливості і глибокого аналізу здобутків та недоліків у лісовій галузі області.

На звітно-виборну конференцію були запрошені голова ЦК профспілки працівників лісового господарства Степан Кривов’язий,  голова Гомельської обласної організації профспілки працівників лісу Віктор Кривко—Красько, голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Ігор Москаленко,  інші знані в галузі люди.

З доповіддю на п’ятій звітно-виборній конференції виступив голова обкому профспілки працівників лісового господарства Йосип Райчинець. Доповідач підкреслив, що головним програмним завданням профспілкових організацій є, в першу чергу, захист соціально-економічних та трудових прав спілчан. Через соціальний діалог,  активну колдоговірну роботу виборних органів профспілки вдалося запобігти у 2014—2015 роках скороченню штату працівників,  відстояти оплату праці та пільги у всіх організаціях, поліпшити умови праці, організацію  праці та відпочинку. Так, порівняно з 2014 роком середня заробітна плата досягла по управлінню 5537 гривень, а в таких лісгоспах як Добрянський вона сягнула за 6800 гривень, Городнянський — за 6300, Ніжинський — за 6100 гривень.

Доповідач також наголосив, що голови профспілкових організацій лісгоспів, як і всі їхні трудівники, не залишалися осторонь від подій, які відбувалися в державі: всі брали участь у зборі коштів для допомоги учасникам АТО, допомагали військовим частинам у придбанні паливно-мастильних матеріалів, переносних радіостанцій, іншого обладнання. Зусиллями лісівників обладнана пересувна баня, за яку були особливо вдячні учасники АТО. І те, що зробили для перемоги наші бійці, а їх було мобілізовано з лісгоспів 110 осіб, інакше, як подвигом не назвеш.

Від імені членів профспілкових організацій лісової галузі області Йосип Райчинець заявив, що всі лісівники розуміють вимоги часу, і всі за реформи, але проти  необдуманих і не виважених наслідків. Запропонована ж лісова реформа, на думку лісівників області, суперечить загальнодержавній політиці на децентралізацію і підвищення ролі територіальних громад, а спроба Держлісагентства ліквідувати діючі лісогосподарські підприємства,  монополізувати управління галуззю через холдингові компанії інакше як аферою не назвеш.

Необгрунтованою і не до кінця дослідженою, на думку лісівників Чернігівщини, є і відмова від бюджетного фінансування лісової галузі. Як приклад, доповідач назвав ті обставину, в якій опинилися лісові господарства півдня держави, де працівники лісгоспів по півроку без заробітної плати і без засобів до існування.

Чернігівські лісівники, звичайно, підставили плече допомоги колегам — зібрано по 200 гривень з кожного працюючого і відправлено в Херсонську область 576,6 тисячі гривень. Суттєву допомогу надали чернігівці і лісівникам Донецької та Луганської областей.

Доповідач зазначив, що за перший квартал 2016 року заробітна плата по управлінню склала 7571 гривню, а в Добрянському — 10 тисяч 638 гривень, в Городнянському лісгоспі — 9 тисяч 644 гривні, у Корюківському — 8 тисяч 400 гривень, що є високою  порівняно з багатьма підприємствами області. У чернігівських лісівників немає заборгованості ні перед своїми працівниками, ні перед державою у вигляді податків, зборів і обов’язкових платежів. Рентабельність виробництва перевищила 10 відсотків, лісовою галуззю області перераховано 72,8 мільйона гривень до єдиного соціального внеску, 155 мільйонів гривень перераховано до бюджетів усіх рівнів, прибуток на всіх підприємствах склав 68,7 мільйона гривень, що дало можливість значно обновити машино-тракторний парк, провести відповідні ремонти в адміністративних приміщеннях, поліпшити пожежний нагляд за лісовими масивами.

Доповідач докладно зупинився на переробці деревини, адже за нею нові робочі місця. Такі лісгоспи як Холминський, Семенівський, Новгород-Сіверський, Корюківський за рік переробили 18 — 22 тисячі кубометрів деревини, що дозволило перейти на багатозмінний режим роботи і отримати від переробки значні прибутки.

Доповідач також застеріг, що на переробку вже давно замахуються і хочуть прибрати її до рук різні олігархічні структури, але чернігівські лісівники, солідарні зі  своїми колегами в державі, не дозволять цього. Бо саме деревообробка  в значній мірі спонукала  лісівників відмовитись від бюджетного фінансування і всі лісогосподарські роботи вести за рахунок госпрозрахункової діяльності, довівши фінансування з власних коштів на один гектар держлісфонду до 332 гривень.

Йосип Райчинець також зазначив, що за останні п’ять років кількість працюючих залишається незмінною, а в деякі держлісгоспи навіть почали повертатися лісозаготівельники. Це свідчить про те, що галузь розвивається і має хороші перспективи, якщо не гальмувати її розвитку згори.

Голова обкому профспілки детально зупинився на організації трудового суперництва, яке проходило на рівні обласного управління між держлісгоспами. Він зазначив, що підсумки змагання підводилися щоквартально, а переможці нагороджувалися перехідними кубками та грошовими преміями. І марно хтось намагається  штучно применшити значення трудового суперництва. Його енергія — жива, організуюча сила і нині.

Значну увагу у звітній доповіді приділено роботі обкому профспілки за безпечні умови праці. Правда, Йосип Райчинець самокритично визнав, що тут дещо послаблена увага до питань охорони праці.

Поліпшенню умов охорони праці добре сприяла атестація робочих місць. Йосип Райчинець також зазначив, що незважаючи на фінансову нестабільність, керівниками лісогосподарських підприємств та головами профспілкових комітетів проводилася значна організаційна робота по оздоровленню і відпочинку дітей, працівників галузі. Дуже добре організований  відпочинок дітей у розважальному центрі «Базис».

Голова обкому профспілки працівників лісового господарства детально зупинився також на традиційних зустрічах з білоруськими лісівниками. Він зазначив, що останні зустрічі відбулися на нашому полі на стадіоні Добрянського держлісгоспу. На це дійство приходять і старі, і малі та із захопленням вболівають за нашу футбольну команду.

Насамкінець доповідач  звернувся до делегатів звітно-виборної конференції з прямим запитанням: що треба зробити профспілковій структурі, щоб вона була більш ефективною, а люди відчули силу і вплив профспілок?

Якщо зростає заробітна плата, якщо є гарантоване робоче місце, діють пільги, реалізується можливість оздоровити себе і членів  сім’ї, значить, профспілки  дієві. Оце і є, на думку доповідача, критеріями оцінок профспілкової діяльності, саме цього і чекають від профспілок спілчани.

Завершивши звітну доповідь, Йосип Райчинець запросив до відвертої і принципової розмови всіх делегатів  конференції, щоб визначити, як діяти завтра,  принципово відстоюючи інтереси галузі  і кожного її працівника.

В обговоренні звітної доповіді взяли участь голова профкому Прилуцького держлісгоспу, економіст з праці Олександр Болобан, голова профкому Городнянського держлісгоспу, мисливствознавець Ярослав Коваль, голова профкому Остерського військового лісгоспу, інженер з охорони праці Валентина Лоза, голова профкому Коропського спеціалізованого підприємства «Агролісгосп» Тетяна Мальцева, лісничий Блешнянського лісництва Семенівського держлісгоспу Віктор Вовк, майстер цеху  переробки деревини Корюківського держлісгоспу Тетяна Крамаренко, головний інженер ДП «Добрянське лісове господарство» В’ячеслав Киченок.

У виступах делегати суттєво доповнили звітну доповідь досвідом роботи своїх профспілкових організацій, висловили критичні зауваження щодо поліпшення внутріспілкової роботи, підвищення її ефективності.

У роботі конференції взяв участь та виступив із доповіддю начальник обласного управління ЛМГ Андрій Пивовар. Зокрема він зауважив: «В умовах економічної кризи чернігівським лісівникам треба працювати так, щоб і кошти заробляти, і людей у колективах зберегти, і ліси по-господарськи доглядати. Відрадно, що лісова галузь єдина в регіоні, де людям надають повний соціальний пакет».

На конференції також виступили голова Гомельської обласної організації профспілки працівників лісу Віктор Кривко-Красько, голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Ігор Москаленко, а голова ЦК профспілки працівників лісового господарства України Степан Кривов’язий після виступу вручив почесні грамоти та подяки найактивнішим членам обласної профспілки.

Відбулися вибори голови обкому профспілки працівників лісового господарства. Обласну профспілку лісівників на наступний звітний період знову очолив досвідчений профспілковий діяч Йосип Райчинець.

 

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

IMG_1598 IMG_1635 IMG_1668 IMG_1680 IMG_1705 IMG_1708 IMG_1713 IMG_1718 IMG_1732 IMG_1745 IMG_1752 IMG_1762 IMG_1776 IMG_1794 IMG_1800 IMG_1807 IMG_1809 IMG_1822 IMG_1869 IMG_1890

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства