Аналізуючи здобутки, зосередити зусилля на пошуку резервів розвитку

1

Саме така позиція стала домінуючою в доповідях і виступах учасників засідання колегії Чернігівського ОУЛМГ, яке відбулося 2 листопада в актовій залі обласного управління.

Відкриваючи засідання, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Пивовар наголосив, що звітний період відрізнявся від минулорічного значними змінами законодавства стосовно використання чистого прибутку державних підприємств, відсутністю бюджетних асигнувань як по управлінню, так і в галузі, і це суттєво вплинуло на собівартість і рентабельність діяльності підприємств по оновленню виробництва за рахунок прибутку. Та, незважаючи на це, всі підприємства забезпечили виконання запланованих заходів, зобов’язань перед бюджетами всіх рівнів та по сплаті єдиного соціального внеску і спрацювали ефективно.

За сумлінну працю, творчий пошук резервів виробництва та їх використання начальник управління подякував трьохтисячному колективу чернігівських лісівників і закликав учасників засідання вимогливо поставитися до аналізу підсумків господарсько-фінансової діяльності підприємств з тим, щоб, відзначаючи певні здобутки, зосередити зусилля на пошуку і реалізації невикористаних резервів для розвитку лісової галузі області.

З доповіддю «Про підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств Чернігівського ОУЛМГ за 9 місяців 2016 року виступив начальник відділу економіки та фінансів управління Володимир Полубень. Всебічний аналіз стану справ він розпочав із лісовідновлення та збільшення площі лісів. Доповідач зазначив, що підприємствами управління за 9 місяців створено лісових культур на площі 2269,2 гектара, в тому числі захисних лісових насаджень 106,3 гектара, що значно вище річного плану. Всього відтворено лісів на площі 2395,2 гектара, лісових плантацій на площі 66,1 гектара, в тому числі плантацій новорічних ялинок — на 54 гектарах, клонових плантацій сосни звичайної — на 8 гектарах, плантації модрини — на одному гектарі, фундука — на 2,8 гектара.

Закладено і нові лісові плантації у підприємствах: Борзнянському, Добрянському, Семенівському — фундука, Ніжинському — модрини,  Корюківському та Холминському —  клонові плантації сосни звичайної. Значно більше планових завдань заготовлено насіння деревних та чагарникових порід, посіву розсадників. Проведено також живцювання декоративних та інших порід у кількості майже 137 тисяч штук. Перевиконані плани з обробітку грунту під створення лісових культур, у тому числі і на наступний рік, завдання  по доповненню лісових культур на зрубах, справились із завданням і по захисних насадженнях.

Доповідач детально зупинився на питаннях рубки формування та оздоровлення лісів. Так, підприємствами управління проведено рубки формування та оздоровлення лісів на площі 10,3 тисячі гектарів, де заготовлено 308,5 тисячі кубічних метрів загальної маси, в тому числі 257,8 тисячі кубічних метрів ліквідної деревини. Рубки догляду проведені на площі 3,1 тисячі гектарів, де заготовлено 28,4 тисячі кубічних метрів ліквідної деревини, що значно вище планового завдання.

Санітарні рубки проведені на площі 6,9 тисячі гектарів, при цьому заготовлено ліквідної деревини 227,9 тисячі кубічних метрів, що теж вище планових завдань.

Аналізуючи питання охорони і захисту лісу, доповідач наголошував, що у підпорядкованих управлінню лісах виникло 19 лісових пожеж — значно менше, ніж за відповідний період минулого року. З метою попередження і своєчасної ліквідації лісових пожеж створено відповідну матеріальну базу, впроваджено необхідні попереджувальні і  адміністративні заходи. Підприємствами  виконано комплекс профілактичних заходів із охорони лісів від пожеж: прибирання стихійних сміттєзвалищ у смугах відводу автодоріг, ліквідація захаращеності на окремих ділянках лісу вздовж доріг, навколо населених пунктів та на рекреаційних пунктах і в місцях масового відпочинку населення. Було також перекрито шлагбаумами 911 позапланових лісових доріг, виставлено 1197 об’єктів наочної агітації, створено 3734 кілометри  мінералізованих смуг, а також проведено догляд за ними на 11232 кілометрах, що значно вище запланованого. У стислі строки практично завершили і розробку буреломно-вітровальних лісосік суцільних санітарних рубок, які були джерелом високої пожежної небезпеки.

У доповіді відзначалося, що значно поліпшилася і охорона лісу від самовільних рубок. За три квартали 2016 року у лісах підвідомчих підприємств Чернігівського ОУЛМГ зареєстровано 43 випадки незаконних рубок лісу загальною масою незаконно добутої деревини  у 201 метр кубічний, що завдало збитків на суму 963,9 тисячі гривень. Але, незважаючи на заходи, які вживаються по недопущенню лісопорушень, ситуація з незаконними рубками залишається все ж не втішною.

Доповідач відзначив, що в профілактичних лісозахисних заходах зареєстровано спалах розмноження звичайного соснового пильщика у ДП «Остерське лісове господарство» на площі 1368 гектарів. Проведено хімічний обробіток насаджень на площі 177 гектарів і на сьогодні стан пошкоджених лісів задовільний, але залишається під пильним контролем.

Чернігівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства проводилася значна робота з охорони державного мисливського фонду. Про це свідчить хоч би й той факт, що станом на 1 листопада цього року було складено 66 протоколів на порушників правил полювання, в тому числі працівниками лісового господарства — 45 протоколів. Найкраще пильнують державний мисливський фонд у ДП «Ніжинське лісове господарство», де складено 21 протокол на порушників правил полювання.  З браконьєрів також стягнуто штрафів на суму понад 25 тисяч гривень.

Значну увагу в доповіді приділено економічно-фінансовому стану підприємств Забезпечивши виконання запланованих заходів, усі підприємства управління спрацювали прибутково і за результатами господарсько-фінансової діяльності отримали 30619 тисяч гривень чистого прибутку, досягнувши рентабельності в 5,1 відсотка , що є восьмим показником в галузі. Найвищого рівня рентабельності досяг, як і торік, Остерський військовий лісгосп.

Капітальні вкладення в розвиток лісового господарства склали 34652 тисячі гривень, що більше від торішнього.

За 9 місяців 2016 року обсяг реалізації продукції склав 603606 тисяч гривень і зріс порівняно з торішнім на 122014 тисяч гривень, або на 25,3 відсотка. Темпи росту забезпечили всі лісогосподарські підприємства. При цьому зберігається тенденція збільшення реалізації продукції на внутрішньому ринку при збільшенні реалізації на експорт  обробленої деревини на 19339 тисяч гривень, або на третину, порівнюючи з торішньою.

Доповідач відзначив, що за 9 місяців поточного року заробітна плата працівників лісогосподарських підприємств сягнула 7776 гривень і зросла порівняно з відповідним періодом минулого року на 2841 гривню. Зростання рівня заробітної плати забезпечили всі лісгоспи, та найбільший її рівень залишається, як і торік, у Добрянському (9882 грн.) та Городнянському (8903 грн.) лісгоспах. Вище середнього рівня  заробітна плата також у Ніжинському, Семенівському і Холминському лісгоспах Відрадно, відзначав доповідач, що за рівнем оплати праці наші підприємства на сьомому місці в галузі, а торік  були на восьмому.

Станом на 1 жовтня 2016 року у державних підприємствах управління трудиться 3021 працівник, що на 120 більше, ніж на початку року і на 130 більше, ніж торік. Позитивним є і те в господарсько-фінансовій діяльності, що зросла і продуктивність праці. Вона нині складає 204751 гривню на одного штатного працівника. Отож за рівнем продуктивності праці по галузі в цілому чернігівські лісівники піднялися з 12 до 8 показника. А найбільшого рівня продуктивності праці досягли у Добрянському, Чернігівському і Ніжинському лісгоспах.

Позитивні здобутки в господарсько-фінансовій діяльності дали змогу підприємствам управління та управлінню сплатити до зведеного бюджету 179982, 8 тисячі гривень, а це становить 148,7 відсотка до відповідного періоду попереднього року. У тому числі до державного бюджету сплачено  100389,8 тисячі гривень, або 154,7 відсотка до попереднього року. До місцевого бюджету сплачено 79602 тисяч гривень, що становить 141,8 відсотка до попереднього року. Єдиного соціального внеску сплачено 47424,2 тисячі гривень, а разом  від чернігівських лісівників надійшло 227407 тисяч гривень. Це вагомий внесок для зміцнення економіки і галузі, і в цілому держави.

З питання ефективності використання лісосировинних ресурсів підприємствами Чернігівського ОУЛМГ виступив заступник начальника управління Олександр Кириченко. Він приділив значну увагу ефективності використання паливно-мастильних матеріалів та енергоресурсів підвідомчими підприємствами. Відзначив, що обсяг фактично використаних паливно-енергетичних ресурсів за 9 місяців становить 9621,48 тонни умовного палива на загальну суму 41,71 мільйона гривень проти 5772,88 тонни умовного палива на загальну суму 41,6 мільйона гривень за аналогічний період минулого року.

Загальний обсяг споживання енергоресурсів у середньому збільшився на 66,7 відсотка за рахунок збільшення споживання дров та інших видів первинного палива. Але у вартісному еквіваленті витрати на паливно-мастильні матеріали майже не змінилися. А от порівняно з минулим роком зменшилися витрати на бензин на 2 відсотки,  на дизпаливо — на 16 відсотків, на газ стислий —  на 3 відсотки, і  на зріджений — на 17 відсотків. Найбільш високовартісними, відзначив доповідач, у загальному споживанні енергоносіїв залишаються бензин, дизпаливо, газ та електроенергія. Отже, на цьому напрямку і слід шукати резерви економії.

Про підсумки будівництва лісових автодоріг підвідомчими підприємствами у поточному році та про план будівництва їх на наступний рік доповідав на засіданні колегії головний спеціаліст відділу лісових ресурсів Володимир Кирієнко.

За 9 місяців поточного року лісгоспами управління за рахунок власних коштів збудовано, відновлено, відремонтовано та реконструйовано 4,1 кілометра земляного полотна, що складає 48,2 відсотка від запланованих 8,5 кілометра на цей рік, облаштовано дорожнім «одягом» 17,1 кілометра лісових доріг на загальну суму 1185 тисяч гривень. Надолужити заплановане — у цьому значний резерв для подальшого зростання лісогосподарської діяльності.

 На засіданні колегії було підведено і підсумки змагання серед лісгоспів ОУЛМГ. Перше місце за результатами змагання здобуло ДП «Добрянське лісове господарство», друге — ДП «Холминське лісове господарство», третє місце за ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство».

Підсумки засідання колегії підвів начальник Чернігівського ОУЛМГ Андрій Пивовар. Він тепло поздоровив переможців змагання з досягнутими  успіхами і закликав усіх нарощувати зусилля для поступу вперед в розвитку лісогосподарської галузі області.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

2 3 4 5 6 706 9 99 999

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства