Борзнянський лісгосп нарощує оберти

19 березня у Борзні відбулася звітна профспілкова конференція за підсумками діяльності ДП «Борзнянське лісове господарство» у 2017 році. Відкривав захід директор державного підприємства Юрій Перепечай. В роботі конференції прийняв участь заступник начальника Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Жук.

У своєму виступі перед колективом держпідприємства директор Юрій Перепечай зазначив, що очолюване ним господарство успішно завершило минулий рік та виконало всі виробничі показники.

«Нині найважливішим стимулом підвищення зацікавленості працівників є заробітна плата, – заявив Юрій Васильович. – У порівнянні з минулим роком середньомісячна зарплата збільшилась на 27 відсотків і на кінець року складала 8 189 гривні. Протягом року виплачувались: премії за вислугу років, премії за виконання планових показників, норм виробітку, надавалась матеріальна допомога на оздоровлення та лікування тощо».

За словами директора «Борзнянського лісового господарства», у минулому році лісівники активно працювали над відновленням лісових культур. Загалом у 2017 році доглядачі лісу відновили 132 га лісу, в тому числі в держлісфонді посаджено 112 га лісових культур та створено 20 га захисних насаджень. Серед них, створено 11,3 га культур дуба при плані 10 га. Приживлюваність лісових культур 1-го року становила 92 % в держлісфонді та 88,5% – на захисних насадженнях. Планові завдання зі створенняя лісових культур виконали всі лісництва.

«Фактична собівартість створюваних культур склала 3303 гривні за один гектар, – підсумовує Юрій Перепечай. – Наші працівники заклали 2 гектари  плантацій новорічних ялин. Для природного поновлення залишили 22,5 гектарів зрубів. В минулому році Батуринське, Берестовецьке та Борзнянське лісництва продовжили висаджувати лісові культури з сіянців дуба 3-річного віку під мотобур, і як показала осіння інвентаризація, ці саджанці гарно прижилися».

Директор господарства говорив і про роботу лісівників у розсадниках. Так, в розсадниках Батуринського, Берестовецького та Борзнянського лісництв вирощено 602,1 тис. стандартних сіянців основних лісоутворюючих порід, значна частка яких вирощена у контрольованому середовищі теплиць.

«В 2017 році ми продовжили вирощувати сіянці сосни звичайної у коробах в Коропському та Батуринському лісництвах та показали хороші результати, – зауважує директор держлісгоспу. – У 2017 році ми збільшили кількість коробів у Батуринському лісництві. Слід відзначити, що у Батуринському лісництві минулорічні посіви сосни звичайної мають гарні посадкові властивості. Тому на весняну лісокультурну кампанію 2018 року вистачає посадкового матеріалу сосни звичайної, її не потрібно закуповувати в інших лісгоспах, витрачаючи на це власні кошти».

У зв’язку із збільшенням лісокультурних площ по лісгоспу за рахунок збільшення лісосіки по хвойному господарству збільшується потреба у посадковому матеріалі сосни звичайної. Лісівники говорять, що необхідно збільшувати і асортимент деревних та чагарникових порід, особливо плодових, вводити їх у лісові культури, щоб привабити лісових птахів.

Негативний результат показало вирощування сіянців вільхи чорної у відкритому ґрунті з поливною системою та притінювальною сіткою у Борзнянському лісництві.

«Значну частину зрубів ми плануємо заліснити вільхою чорною восени, а тому в цьому році головному лісничому потрібно перейняти досвід інших лісгоспів та більш предметно зайнятися питанням вирощування посадкового матеріалу вільхи чорної у відкритому ґрунті», – наголосив Юрій Перепечай.

Борзянські лісівники активно заготовляли насіння. Так, у минулому році було заготовлено 741 кг лісового насіння, з нього 25 кг сосни та 591кг жолудя дуба звичайного. Все заготовлене насіння пройшло перевірку в Українській державній лісовій інспекції.

Юрій Васильович зазначає, що догляд за лісовими культурами виконаний в повному обсязі – на 888 га при завданні 820 га, в тому числі на 715 га або 80,5% проведено догляд за лісовими культурами у державному лісовому фонді. Повністю виконано завдання по підготовці ґрунту під лісові культури – на 133 га при завданні 90 га, та доповнення лісових культур на 56 га.

«В майбутньому нам необхідно готувати ґрунт під весняні лісові культури тільки восени, – говорить директор держпідприємства. – Як показав досвід останніх років, великою загрозою при створенні лісових культур є заростання їх паростками та насінням акації білої, осики та інших чагарникових порід».

У попередній період лісгоспом було придбано тракторний оприскувач, за допомогою якого було оброблено 31,1 га зрубів перед створенням лісових культур.

Як позитивний досвід, набутий в минулі роки, слід відзначити проведення механізованого догляду за лісовими культурами культиватором КЛБ-1,7, а також мотокущорізами «Секор».

Значні кошти лісгосп вимушений вкладати в захист лісових культур від потрави дикими тваринами в Берестовецькому та Борзнянському лісництвах, тобто в огородження ділянок лісових культур.

«В минулому році ми загородили 23,5 гектарів в держлісфонді, на що витратили 262 тисяч гривень, – говорить Юрій Перепечай. – Середня вартість загородження одного гектара становить 11 135 гривень».

Як і в попередні роки, в лісгоспі виконуються планові показники по цільовій програмі «Діброва».

В минулому році було створено 11,3 га лісових культур дуба черешчатого двох-трьохрічними сіянцями під мотобур при завданні 10 га в держлісфонді.

Загалом, за словами директора ДП «Борзянське лісове господарство», робота спеціалістів лісгоспу та лісництв по лісовідновленню за останні роки значно покращилася. Разом із тим є значні недоліки. Основні з них – це заготівля насіння не тільки з насіннєвих ділянок, не повністю проводиться передпосівний обробіток насіння засобами захисту та стимуляторами росту, малий відсоток обробітку ґрунту хімічними засобами боротьби з бур`янами, в деяких лісництвах низька технологічна дисципліна при створенні та догляді за лісовими культурами, недостатній асортимент чагарникових порід в розсадниках.

Практика останніх років показала економічну доцільність вирощування саджанців для декоративного озеленення.

«В минулому році ми виростили 12,9 тисяч штук саджанців для озеленення в Берестовецькому лісництві та реалізували їх в кількості 1 573 штук на суму 57,7 тисяч гривень», – каже Юрій Перепечай.

За минулий рік рубки формування та оздоровлення лісів були проведені на площі 622 га при завданні 316 га, було заготовлено 11 618 м. куб. деревини, що більше від 2016 року на 2 325 м. куб.

Повністю виконано завдання по догляду за молодняками (67 га), виконано завдання по прорідженню 28,0 га/521 м. куб. деревини. По вибірковим санрубкам завдання перевиконано як по площі, так і по загальній масі.

Не оминув Юрій Васильович і тему санітарних рубок.

Так, у минулому році борзнянські лісівники провели суцільні санітарні рубки на 6 гектарах лісу – це соснові насадження в місцях, пошкоджених верхівковим короїдом.

Порівняно з попереднім роком вихід лісоматеріалів круглих зменшився.

Із заготовленого загального об`єму ліквідної деревини 9 601 м. куб лісоматеріали круглі – 2 140 м. куб, або 22,3%.

Зменшення цього показника свідчить про погіршення якості заготовлюваної деревини. Тому директор господарства поставив завдання перед своїми підлеглими продовжити у 2018 році роботу по більш ефективному відбору цінних сортиментів, задля досягнення середньообласного показника.

Під особливий контроль Юрій Перепечай ставить виконання заходів із захисту лісу.

«В минулому році було засушливе літо, відсутність опадів, зниження ґрунтових вод, що створювало загрозу виникнення лісових пожеж, – каже Юрій Васильович. – Зупинити лісову пожежу важко, а деколи неможливо навіть за наявності спеціальної техніки. Тому заходи з попередження лісових пожеж – протипожежна агітація, заборона відвідування лісових угідь населенням – у засушливу погоду є оперативним інструментом лісової охорони у боротьбі з лісовими пожежами. Лісова охорона лісгоспу має в розпорядженні достатньо протипожежних спеціальних засобів, інвентарю для ліквідації лісових пожеж. Лісові охоронці забезпечують цілодобове чергування в лісництвах, а в засушливу погоду – патрулювання лісових угідь».

За словами директора «Борзнянського лісового господарства», за минулий рік було влаштовано 175 км мінералізованих смуг та проведено догляд за ними на 623 км.

Наголосив Юрій Перепечай і на тому, що лісовій охороні необхідно більш предметно займатися охороною лісів, постійно вести попереджувальну профілактичну роботу, а спеціалістам лісгоспу більше проводити рейдів, посилити ревізійну роботу та тісніше співпрацювати з правоохоронними органами. Все для того, щоб запобігти самовільним рубкам. Таких у минулому році було, хоч і небагато, але були. Загальна сума збитків склала 220,2 тисячі гривень.

Торкнувся Юрій Васильович і суміжних з лісовим господарством видів господарської діяльності.

Так, у минулому році деякою мірою лісгосп займався веденням сільського господарства та побічним користуванням. За минулий рік було заготовлено і реалізовано 247 тонн березового соку на суму 308,7 тисяч гривень та реалізовано 1 261 штук новорічних ялин на суму 44,1 тисяч гривень. продавали лісівники і власний мед.

Мають вигоду борзнянські лісівники і від рекреаційних пунктів. Наприклад, за послуги користування рекреаційним пунктом в урочищі Базарщина та від ведення мисливського господарства лісгосп отримав 266 тисяч гривень.

Борзнянські єгері не полишають турботи про диких тварин у зимовий період року. Так, в 2017 році розкладено в кормушки 2 тонни зерносуміші. Силами єгерської та лісової охорони було заготовлено та викладено на підгодовувальних майданчиках 2 тисячі штук кропив’яних віників та 2 тонни кукурудзи в початках. В 2017 році лісгоспом було закуплено 5 тонн кукурудзи для диких тварин. Підгодівля диких тварин триває в середньому 100 діб. Залежно від кліматичних умов терміни підгодівлі можуть бути продовжені. Сіль є важливою для обміну речовин в організмі тварин. Тому лісівники закупили у минулому році 350 кг солі та розклали її у лісових масивах. У мисливський сезон 2017-2018 років єгерською службою було складено 14 протоколів і накладено штрафів на суму 9 010 грн. на порушників правил полювання, всі штрафи сплачені в повному обсязі.

Скарбницю господарство також поповнювало за рахунок експорту.

За словами Юрія Перепечая, за минулий рік реалізація продукції на експорт склала 5 мільйонів 427 тисяч гривень або 14,9% від загальної суми прибутків.

У 2017 році реалізаційна вартість 1 м. куб. знеособленої деревини становила 696 грн, а вартість заготовленого 1 м. куб. знеособленої деревини – 658 грн.

Слід відзначити, що в минулому році дещо збільшився попит на лісопродукцію, особливо на техсировину та м`яколистяні пиловники. Загальний обсяг реалізації продукції склав 36 317 тис. грн і зріс порівняно з 2016 роком на 12,0%.

Деяке покращення економічних показників роботи підприємства дало змогу за рахунок премій підвищити середню зарплату з 6 399 грн за 2016 рік і до 8 189 грн за 2017 рік, або на 28,0%.

За минулий рік лісгосп сплатив до державного бюджету 6 мільйонів 334 тисячі гривень та 4 мільйони 165 тисяч гривень до місцевого бюджету, 3 мільйони 271 тисячу гривень єдиного соціального внеску. Всього сплачено податків та зборів на загальну суму 10 мільйонів 499 тисяч гривень.

За словами голови профспілки підприємства Сергія Ступакова, крім зарплати, працівникам лісгоспу виплачена за рік 14-та винагорода та премії.

«Всі розділи колективної угоди були виконані, як з боку адміністрації, так і з боку профспілкового комітету, – зазначив Сергій Ступаков. – В 2017 році всі працівники були забезпечені матеріально-технічними ресурсами, необхідними для виконання виробничих завдань, норм і нормативів праці, створювалися безпечні умови праці. Постійно вживались заходи щодо ефективного ведення лісового господарства,підвищення якості продукції, збільшення обсягів виробництва».

Як пояснив лідер профспілки, за минулий рік було направлено на підвищення кваліфікації та навчання 7 чоловік. Працівники ж, котрі звертались з заявами про надання матеріальної допомоги (більшість – у зв’язку з хворобами), її отримували.

На початку літа на місцевому стадіоні була проведена міжгалузева спартакіада.

«До дня працівників лісу кращі працівники були нагороджені грамотами, подяками. На жіноче свято 8 Березня та до Дня збройних сил України ми також привітали своїх працівників, – хвалиться успіхами профспілкової роботи Сергій Ступаков. – Була організована поїздка працівників лісгоспу до моря. Проведено оздоровлення дітей в санаторії «Ольвія» Миколаївської області. На свято Нового року був організований дитячий ранок для діток наших працівників, діти отримали подарунки та солодощі».

Турбуються працівники підприємства і про надійну зміну. В цій справі неабияку роль відіграють шкільні лісництва, яких в лісгоспі 2. Діти допомагають дорослим при посадці лісових насаджень. Юні друзі лісівників одержують різноманітні нагороди за свої старання. Тож можна сподіватися, що серед них знайдуться охочі працювати в лісових господарствах.

Проведена чергова атестація робочих місць за умовами праці верстатника деревообробних верстатів та тракториста-машиніста лісогосподарського виробництва. В результаті атестації було запропоновано доплату 4% до тарифної ставки на термін до проведення наступної чергової атестації.

За словами Сергія Ступакова, на всіх техредах держлісгоспу одним із питань є розгляд стану охорони праці цехових підрозділів.

«Наші працівники забезпечені спецодягом і засобами індивідуального захисту, – каже керівник профспілки. – Працівники ремонтно-транспортного цеху забезпечені санітарно-побутовими приміщеннями згідно з нормами. Структурні підрозділи повністю забезпечені нормативно-правовими актами з охорони праці. В кожному підрозділі облаштований куточок охорони праці».

Усі ці дані доводять, що одним із важливих факторів підвищення продуктивності праці є профілактика захворювань і побутового травматизму. Забезпечення достатнього рівня по охороні праці повинні бути пріоритетними над всіма іншими виробничими показниками.

Як зауважив Сергій Ступаков, першочерговим завданням первинної профспілкової організації ДП «Борзнянський лісгосп», її виборного органу – профкому, буде активізація роботи по недопущенню погіршення стану забезпечення трудових прав та соціального захисту працівників підприємства.

Присутній на заході заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ Олександр Жук залишився задоволений результатами роботи лісгоспу у 2017 році.

«Лісгоспом у 2017 році забезпечено темп росту обсягів реалізації продукції 112,1%, що, як і у 2016 році, більше середнього по управлінню (110,9%)», – зазначив він.

Якщо порівнювати з іншими підприємствами управління, то в «Борзнянському лісовому господарстві» реалізація на один гектар загальної площі земель, які перебувають у постійному користуванні, збільшилась у 2017 році на 210,9 гривні і склала 1954,2 гривні. З цим показником лісгосп, незважаючи на свій незначний ресурсний потенціал, впевнено протягом останніх років тримається на восьмому місці, не поступаючись при цьому більш ресурсним Ніжинському (1824,6 грн), Остерському військовому (1721,4 грн) і Чернігівському (1243,6 грн) лісгоспам.

Загалом же рентабельність усієї діяльності підприємства склала 2,1 відсотка.

Усього лісгоспом було отримано 777 тисяч гривень чистого прибутку. Лісгосп – один із трьох, що у 2017 році збільшив заготівлю деревини (на 3,5%).

«Приємно зауважити, що по вартості знеособленого кубічного метру реалізованої деревини лісгосп у 2017 році ще більше покращив свої позиції, обігнавши Новгород-Сіверський лісгосп», – сказав заступник чернігівського ОУЛМГ.

Олександр Жук відмітив успіхи в роботі господарства, зауваживши, що підприємство вміло розпоряджається обмеженим ресурсом та набирає обертів в економіці.

За інформацією ДП «Борзнянське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства