Будівництво лісових доріг – запорука успішного розвитку галузі

Саме про це йшлося на черговому засіданні колегії обласного управління лісового та мисливського господарства, яке відбулося 28 січня в актовій залі управління за участі директорів державних лісогосподарських підприємств, головних спеціалістів і керівництва управління.

 

Відкриваючи засідання колегії, начальник ЧОУЛМГ Сергій Аніщенко наголосив, що обговорюване питання має особливе значення, бо будівництво лісових доріг – невід’ємна складова успішного лісогосподарювання. Це важливо не лише для розвитку виробничої інфраструктури державних лісогосподарських підприємств, але й набуває значної соціальної ваги у зв’язку з віддаленістю багатьох населених пунктів області від райцентрів і центрів об’єднаних територіальних громад. Таким чином, побудовані лісівниками нові лісові дороги, безумовно, стануть важливим критерієм покращення життя людей.

З доповіддю про формування плану будівництва підприємствами Чернігівського ОУЛМГ лісових доріг на 2021 рік виступив головний спеціаліст відділу лісових ресурсів Олександр Кириченко.

Він, зокрема, зазначив, що протягом 2011-2020 років державними лісогосподарськими підприємствами області побудовано 297,3 кілометра лісових доріг, з яких 156,5 кілометра – з твердим покриттям. Капітально відремонтовано, відновлено та реконструйовано 114,4 кілометра лісових доріг. Протягом 2018 року збудовано земляного полотна на 22,47 кілометра та облаштовано дорожнім одягом 23,64 кілометра лісових доріг. За 2019 рік облаштовано покриття на 4,5 кілометра.

Далі доповідач наголосив, що за підсумками минулого року підприємствами Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства проведено будівництво та ремонт лісових доріг власним коштом на 306,7 тисячі гривень. У тому числі на будівництво насипу протяжністю 2,1 кілометра в ДП «Холминський лісгосп» – на суму 108 тисяч гривень. Будівництво насипу на 0,7 кілометра в ДП «Городнянський лісгосп» обійшлося підприємству в 41,8 тисячі гривень, та стільки ж витратили на облаштування дорожнім одягом 0,9 кілометра у ДП «Прилуцький лісгосп».

Згідно з виробничо-фінансовим планом на 2021 рік передбачається будівництво доріг протяжністю 2,1 кілометра – облаштування покриттям у ДП «Холминський лісгосп» на суму 450 тисячі гривень за рахунок капітальних видатків. А за рахунок поточних видатків виробничо-фінансовим планом по підприємствах ЧОУЛМГ передбачено 976 тисяч гривень. Ці кошти заплановано витратити на ремонт та утримання наявної лісодорожньої мережі. Загальна запланована протяжність ремонтів – 221 кілометр, у тому числі по Борзнянському лісгоспу – 10 кілометрів, по Городнянському – 40 кілометрів, по Добрянському –50 кілометрів, по Корюківському – 30 кілометрів, по Новгород-Сіверському – 30 кілометрів, по Остерському – 45 кілометрів, по Остерському військовому – 15 кілометрів, по Семенівському держлісгоспу – один кілометр.

Відповідно до листа Державного агентства лісових ресурсів України щодо формування плану будівництва лісових доріг на 2021 рік, підприємствам управління надано план будівництва, відновлення, ремонту та реконструкції лісових доріг.

Будівництво лісових доріг заплановано в ДП «Остерський лісгосп» в Остерському лісництві – облаштування 0,85 кілометра дорожнього одягу. Сума витрат – 300 тисяч гривень. Будівництво лісових доріг у ДП «Холминський лісгосп» – 2,1 кілометра на суму 450 тисяч гривень. Загальні витрати згідно з планом будівництва – 750 тисяч гривень.

Відновлення, ремонт, реконструкція доріг передбачається в ДП «Прилуцький лісгосп» (Ічнянське лісництво) – 3 кілометри на суму 100 тисяч гривень. У ДП «Семенівський лісгосп» (Машівське, Орликівське, Блешнянське, Костобобрівське лісництва) на 11 кілометрів – 550 тисяч гривень. У ДП «Добрянський лісгосп» (Комарівське лісництво) на 2,5 кілометра – 125 тисяч гривень. У ДП «Борзнянський лісгосп» (Борзнянське лісництво) на 4,32 кілометра – 100 тисяч гривень.

Загальна протяжність відремонтованих доріг складе 20,82 кілометра, на це буде витрачено загалом 875 тисяч гривень.

У 2021 році заплановано освоїти 1 млн 625 тис. гривень.

Цей план подано до Державного агентства лісових ресурсів України для зведення його в загальнонаціональний план будівництва лісових доріг.

На засіданні колегії також виступив заступник начальника, головний лісничий ЧОУЛМГ Володимир Єленич. Він говорив про базове лісовпорядкування на 2021-2022 роки в усіх держпідприємствах ЧОУЛМГ. Заступник начальника ЧОУЛМГ, голова обласного Товариства лісівників України Олександр Жук повідомив учасникам засідання про свою приємну місію: в конкурсі Товариства лісівників України на кращу протипожежну діяльність державного підприємства за 2020 рік друге місце і медаль вибороли лісоохоронці ДП «Остерський військовий лісгосп». Олександр Жук вручив почесний диплом і медаль переможця директору ДП «Остерський військовий лісгосп» Володимиру Брайку, привітавши його і весь колектив із заслуженою відзнакою, та закликав учасників засідання активно впроваджувати досвід остерських лісоохоронців у практику протипожежної діяльності.

Володимир Брайко щиро подякував Товариству лісівників України і запевнив, що лісівники Остерського військового лісгоспу не здадуть завойованих позицій.

Голова обкому профспілки працівників лісового господарства Наталія Кудласевич довела до відома учасників засідання колегії графік проведення профспілкових звітно-виборних конференцій, які невдовзі відбуватимуться в трудових колективах. Очільниця обкому профспілки працівників лісового господарства закликала директорів держлісгоспів відповідально поставитися до звітно-виборної кампанії у трудових колективах і виробничих підрозділах лісогосподарських підприємств, а також до укладання колективних договорів, які б передбачали вирішення найважливіших проблем життя і трудової діяльності колективів держпідприємств.

Підсумовуючи засідання колегії і висловлені її учасниками пропозиції та побажання, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко відзначив, що під час засідання відбувся ґрунтовний і вимогливий обмін думками, які необхідно перевести в площину практичних дій кожного державного лісогосподарського підприємства.

За підсумками засідання колегії прийнято відповідні рішення.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства