Чернігівські лісівники навчалися захищати ліс від вогню у першій школі лісових пожежних України

Минулого тижня в місті Боярка на базі Укрцентркадриліс було організовано першу школу лісових пожежних України, за результатами якої більше тридцяти лісівників із Чернігівщини отримають сертифікати лісових пожежних з відповідним посвідченням.

Це справді важливий крок у напрямку навчання відомчої пожежної охорони, адже він об’єднав практиків, науковців та представників міжнародної спільноти. Серед організаторів: Державне агентство лісових ресурсів України, Регіональний Східноєвропейський центр моніторингу пожеж, Український центр підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства (Укрцентркадриліс), Навчально-науковий інститут лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України Глобальний центр моніторингу пожеж (GFMC) – м. Фрайбург, Німеччина.

За практичну частину курсу лісового пожежного, а саме відпрацювання бойового розгортання пожежних розрахунків, прийомів роботи з ручним пожежним інструментом, прокладання магістральних пожежних ліній та іншого, відповідали працівники
ДП «Чернігівський лісгосп» спільно з начальником відділу охорони і захисту лісу Володимиром Брайком. Інструкторами практичних навчань були  представники державної лісової охорони Чернігівського лісгоспу Микола Троян, Денис Махов, Валентин Музика, Роман Карамеля, Олексій Савлюк та Олег Бойправ, які поділились з колегами-лісівниками своїм досвідом гасіння пожеж у лісових масивах Остерщини.

Пожежі нового типу та зміни клімату

Варто зауважити, що зміни клімату, які стали однією з причин пожеж нового типу, свідчать про високу вірогідність повторення погодних умов з надзвичайною небезпекою. Варто лише згадати великі лісові та ландшафтні пожежі нового типу 2020 року у Житомирській, Київській та Луганській областях. Вони вперше в Україні призвели до людських жертв, знищення цілих населених пунктів, пошкодження та загибелі лісів на площі більше 157 тис. га. Витрати на гасіння пожеж сягнули сотень мільйонів гривень, а збитки для суспільства, економіки та довкілля сягнули десятки мільярдів гривень.

Організатори курсу підготовки лісового пожежного для державних лісогосподарських підприємств України визначають, що однією з головних причин таких пожеж стало поєднання тривалого періоду надзвичайної пожежної небезпеки погоди (5 клас) з вітром швидкістю вище 35-45 км/год. Постійна наявність значної кількості джерел вогню та небезпечні погодні умови призвели до одночасного виникнення значної кількості швидких ландшафтних пожеж, які після заходу у соснові ліси набували високої інтенсивності горіння. Такі передумови створювали надзвичайні складнощі для гасіння вогню силами та засобами як лісової охорони, лісових пожежних станцій лісогосподарських підприємств, установ природно-заповідного фонду та залученими пожежними підрозділами інших відомств.

Власне, організатори навчань наголошують на тих фактах, що новий рівень пожежної небезпеки погоди та пожежі нового типу вимагають нових методів боротьби з ними. В умовах воєнного стану найбільш перспективними напрямками боротьби з пожежами нового типу є ті, що не вимагатимуть суттєвих фінансових затрат:

– удосконалення системи попередження пожеж;

– підвищення рівня готовності, ефективності виявлення пожеж та першої атаки на пожежу;

– підвищення кваліфікації керівників гасіння лісових пожеж, лісової охорони та лісових пожежників щодо застосування сучасних методів попередження та гасіння пожеж;

– удосконалення організації гасіння пожеж, адже забруднення лісів вибухонебезпечними предметами створює нові нестандартні ризик для пожежних.

Нагадаємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №612 20.05.2022 від «Про затвердження Порядку організації охорони і захисту лісів» до гасіння лісових пожеж допускаються лише працівники, які пройшли відповідний курс підготовки. Тож перший важливий крок до створення відомчої пожежної охорони в Чернігівській області зроблено. Втім, попереду багато роботи!

За інформацією відділу охорони і захисту лісу

ДП «Чернігівський лісгосп»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства