Чернігівський держлісгосп підбив підсумки своєї діяльності

Лісівники ДП «Чернігівське лісове господарство» прозвітували про свою діяльність за 2017 рік під час засідання первинної профспілкової організації, що відбулося 2 березня. Делегати профспілкової конференції заслухали звіт керівника підприємства та співдоповідь голови профспілки.

 

«Серед пріоритетів, які ми послідовно і цілеспрямовано втілювали в життя впродовж минулого 2017 року, було подальше розширення площ лісів, – зауважив під час виступу директор державного підприємства Юрій Ревко. – На підприємстві ведеться конкретна цілеспрямована робота щодо проведення профілактичних та попереджувальних заходів запобігання виникненню пожеж та незаконним рубкам».

За словами директора підприємства, у 2017 році чернігівські лісівники висадили лісокультури на площі 230 га, що становить 109% від річного завдання. Загалом же витрати, пов’язані з лісорозведенням, за 2017 рік по лісгоспу склали 2 мільйони 349 тисяч гривень.

Минулого року вдалося зібрати 728 кг насіння (102%), в тому числі сосни звичайної – 180 кг (24,7%), жолудів дуба звичайного – 500 кг (68,7%).

В лісових розсадниках на площі 1,6 га вирощено 3087 тис. штук стандартних сіянців основних лісоутворюючих порід, що задовольняє потребу лісгоспу для проведення весняних лісокультурних робіт. Майже в кожному лісництві збудовані короби, теплиці для вирощування сіянців в умовах контрольованого середовища та декоративного садивного матеріалу для власних потреб та реалізації. Шкілки декоративних саджанців закладені в Красилівському, Березнянському та Пакульському лісництвах.

Враховуючи те, що в складі деревостанів, які вирубуються, є дерева акації білої, існує проблема лісовідновлення на зрубах з природним поновленням акації та іншими небажаними породами. В 2017 році 75,3 га таких площ було оброблено гербіцидами.

«Планові завдання з охорони і захисту лісу всі лісництва виконують у повному обсязі, – сказав Юрій Ревко. – Витрати на охорону лісу від пожеж, боротьбу зі шкідниками та хворобами склали за 2017 рік 1 мільйон 626,3 тисячі гривень. Наземні винищувальні роботи в осередках шкідників і хвороб проведені на площі 2200 гектарів».

На підприємстві проводиться конкретна цілеспрямована робота щодо реалізації заходів для запобігання виникненню пожеж. На 2017 рік було заплановано облаштування мінералізованих смуг протяжністю 700 км та догляд за мінералізованими смугами протяжністю 1400 км. З метою попередження поширення лісових пожеж за 2017 рік створено 858 км мінералізованих смуг, на що витрачено 73,8 тис. грн.

Завдання по рубках догляду за лісом при плані 417 га виконано на площі 471 га, загалом рубки формування і оздоровлення лісів виконані на площі 1503 га, або на 105%. При цьому заготовлено 36449 м³ ліквідної деревини, в т.ч. ділової 7506 м³, дров технологічних 13813 м³, дров паливних 14828 м³.

Випущено 2053,9 тис. грн товарної продукції деревообробки, що становить 146% від показника 2016 року. Вихід товарної продукції з 1 м³ переробленої деревини склав 998,94 гривень.

Підприємство справно та регулярно виплачувало заробітну плату. Впродовж року виплачували винагороду за вислугу років та премію за збільшення обсягів реалізації. Середньомісячна зарплата одного працюючого зросла на 473 гривні (106%) і нині складає 7866 гривень.

Підприємством було сплачено протягом року податків, зборів та обов’язкових платежів до бюджетів – 32 мільйони 880 тисяч гривень, що складає 47,6% від реалізації лісопродукції.

Первісна вартість основних виробничих фондів збільшилась на 4 мільйони 223 тисячі гривень і становить 29 мільйонів 219 тисяч гривень.

Капітальні інвестиції по ДП «Чернігівський лісгосп»: план у 4 мільйони 661 тис. грн було перевиконано на 2%. Загалом обсяг інвестицій становив 4 мільйони 767 тис. грн (на 7,5% більше, ніж у 2016 році).

За словами керівника підприємства, в Чернігівському лісовому господарстві суворо дотримуються умов колективного договору. Так, згідно колективного договору, підприємством оплачує 50 відсотків за навчання у профільних навчальних закладах.

Голова профспілкового комітету Олександра Маляр розповіла про хід виконання умов колективного договору у 2017 році та затвердження колективного договору на 2018 рік.

«Серед важливих соціальних моментів, закріплених соціальним договором є виплата одноразової грошової премії працівникам підприємства за активну участь у підготовці та впровадженні заходів галузевого характеру, – зауважила Олександра Маляр. – Серед таких заходів акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», конкурси професійної майстерності, організація роботи учнівського лісництва. За виконання особливо важливих завдань, зокрема за бездоганну організацію ялинкової кампанії, господарство виплачувало премії за рахунок фонду оплати праці в розмірі, що не перевищував посадовий оклад».

За словами голови первинної профспілкової організації, державне підприємство сприяло оздоровленню дітей працівників господарства.

«За рахунок коштів підприємства вартість санаторно-курортної путівки знизили на 100 відсотків», – сказала Олександра Маляр.

Ложку дьогтю в бочку лісового меду вніс начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Демченко.

Він виступив зі справедливою критикою на адресу попереднього керівництва підприємства, яке не могло належно розпорядитися сировинним ресурсом господарства.

«На підприємстві не сповна використовували ресурс підприємства, тому в «Чернігівському лісовому господарстві» – одні з найнижчих зарплат в управлінні, – сказав Олександр Григорович. – В рейтингу це підприємство завжди було в аутсайдерах, було багато нарікань на роботу головного лісничого».

Олександр Демченко дав завдання новому керівництву впорядкувати наявні рекреаційні пункти та створити нові, адже Чернігівський район – прилеглий до обласного центру, сюди їде багато туристів – як наших співвітчизників, так і з-за кордону.

Заключним етапом засідання звітно-виборчої конференції стало обрання нового профспілкового керівництва. Профспілку очолила Інна Поніматченко, яка працює бухгалтером на цьому підприємстві.

В роботі конференції взяла участь та виступила голова обласної профспілки лісівників Наталія Кудласевич.

Микола ТИЩЕНКО, Чернігівське ОУЛМГ

Фото автора

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства