Державному агентству лісових ресурсів України

Державному агентству лісових ресурсів України

 

Заступнику Голови Державного агентства лісових ресурсів України

В. БОНДАРЮ

 

Щодо проблемних питань в господарській діяльності 
ДП «Семенівське лісове господарство»

 

Державне підприємство «Семенівське лісове господарство», яке входить до сфери координації Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства (далі – управління), звернулося до управління з листом щодо інформації, наданої підприємству департаментом економіки, планування та бюджетоутворення АТ «Укрзалізниця».

За інформацією АТ «Укрзалізниця» проведено рейтинг-аналіз та сформовано перелік малодіяльних вантажних залізничних станцій за підсумками роботи за І півріччя поточного року, відповідно до якого до переліку малодіяльних віднесено 302 вантажні станції України, в тому числі залізничну станцію Семенівка Чернігівської області регіональної філії Південно-Західної залізниці.

Але, незважаючи на це, є підстава  вважати, що малозавантаженість залізничної станції Семенівка визначена необґрунтовано. Так, починаючи з 2016 по 2019 роки заявки вантажовідправників щодо подачі замовлених вагонів виконувались на рівні 20-25 відсотків від необхідних потреб.

Проведений аналіз загального відвантаження вагонів по цій станції, починаючи з 2016 року, вказує на достатню кількість вагонів, щоб її не відносити до малодіяльних. Так, за 2016 рік по станції відвантажено 1521 вагон, в тому числі по державному підприємству «Семенівське лісове господарство»  – 536 вагонів, відповідно, за 2017 рік – 1228 вагонів (по лісгоспу – 358 вагонів), 2018 рік –  983 вагони (230 вагонів), 2019 рік І півріччя – 323 вагони (134 вагони).

Державне підприємство «Семенівське лісове господарство», враховуючи монопольне становище АТ «Укрзалізниця» з перевезень залізничними коліями, вимушене постійно користуватись його послугами. Починаючи з 23 серпня поточного року, за надання вагонів для підприємства виробничий підрозділ Конотопська дирекція залізничних перевезень вимагає укласти додаткову Угоду до раніше укладеного та чинного Договору на подачу вагонів на колію підприємства від залізничної станції Новгород-Сіверський з додатковою оплатою 22 тисячі гривень за один вагон, при цьому залізничний тариф складає від 34 до 50 тисяч гривень. Такі вимоги значно збільшують фінансове навантаження на підприємство та знижують конкурентоспроможність лісопродукції відносно інших лісогосподарських підприємств, що неминуче призведе до скорочення виробництва і відповідного скорочення робочих місць, невиконання договорів, укладених підприємством, та несвоєчасної сплати податків і зборів до бюджетів.

При цьому слід відзначити, що падіння вантажоперевезень у І півріччі 2019 року по залізничній станції Семенівка зумовлено підвищенням залізничного тарифу, що вже призвело до збитковості відвантаження підприємством дров’яної деревини виробничого призначення плитним підприємствам України. Заборгованості з оплати вагонів та послуг залізниці підприємство не мало і не має. Лісгосп не було заздалегідь попереджено про включення станції до переліку малодіяльних, інформація була отримана 22.08.2019 року від начальника станції в телефонному режимі о 16 годині 30 хвилин.

Вищевикладені дії АТ «Укрзалізниця» мають ознаки зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку, визначені ст. 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції», а саме: дії суб’єкта господарювання, який займає монопольне (домінуюче) становище на ринку, що можуть призвести до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції, або ущемлення інтересів інших суб’єктів господарювання чи споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

АТ «Укрзалізниця» фактично здійснює встановлення таких цін на придбання їхніх послуг, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку та створює перешкоди доступу на ринок реалізації лісопродукції державного підприємства «Семенівське лісове господарство» як продавця.

Тому просимо Вас посприяти продовженню роботи залізничної станції «Семенівка» Чернігівської області та виключенню її з переліку малодіяльних станцій.

 

Заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ

Олександр Жук

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства