Держлісагентство запроваджує заходи для боротьби з масовим всиханням лісів

Державне агентство лісових ресурсів України відмічає масштабне погіршення санітарного стану лісів, спричинене масовим їх всиханням. Про це йдеться у наказі відомства, який запроваджує необхідні заходи для боротьби з цією проблемою.

В останні роки у зв’язку із значними кліматичними змінами, склалися сприятливі умови для масового розвитку та розмноження небезпечних шкідників лісу, зокрема групи комах-ксилофагів. Зазначені шкідники (переважно верхівковий і шестизубий короїди, малий та великий соснові лубоїди) заселяють дерева сосни звичайної і сприяють поширенню в їх провідних тканинах грибів родини офіостомових, що призводить до швидкої загибелі соснових насаджень на значних площах.

Враховуючи масштаби пошкодження лісів, з метою недопущення безповоротної втрати цінних лісових ресурсів, посилення їх захисних, оздоровчих, водоохоронних, рекреаційних і інших корисних властивостей та запобігання виникненню неконтрольованих масштабних патологічних процесів, начальникам Київського обласного та по м. Києву, Волинського, Житомирського, Львівського, Рівненського, Хмельницького, Черкаського, Чернігівського спільно з державними спеціалізованими лісозахисними підприємствами доручено до 25 вересня провести інвентаризацію осередків шкідників у соснових насадженнях з метою виявлення пошкоджених ділянок лісу (площа і запас за категоріями стану) та розрахунки витрат на розробку пошкоджених насаджень і відтворення на зрубах більш стійких і високопродуктивних деревостанів.

Згідно з оперативними даними обліку осередків станом на 01.10.2017  необхідно подати територіальним органам Державної служби України з надзвичайних ситуації відповідні матеріали про оголошення (за наявності підстав) надзвичайної ситуації щодо пошкоджень лісів шкідниками та завданих збитків.

Також доручено направити Міністерству екології та природних ресурсів України та обласним державним адміністраціям матеріали інвентаризації осередків шкідників у соснових насадженнях у межах природно-заповідного фонду для прийняття відповідних рішень щодо проведення в них невідкладних заходів з оздоровлення лісів.

Окрім того, необхідно провести широку роз’яснювальну роботу щодо надзвичайної ситуації, викликаної масовим всиханням лісових насаджень сосни із місцевими органами влади та засобами масової інформації.

З наказом можна ознайомитися за посиланням: http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article?art_id=183127&cat_id=65319

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства