До міжнародного дня лісів
Міжнародний день лісів був започаткований 21 березня, за рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй 28 листопада 2012. Міжнародний день лісів,вперше відзначався 21 березня 2013 року.
Ліси називають «легенями планети». Ліс – середовище існування приблизно 3/4 усіх видів рослин, тварин і грибів, що є на нашій планеті. Ліс є частиною культурно-історичного середовища, під впливом якого формуються культура і звичаї цілих народів, ліс – це джерело роботи та матеріального благополуччя значної частини населення.
Від початку свого існування людина пов’язана з лісом як місцем перебування й захисту, добування їжі, відновлення фізичного та психічного здоров’я.
Окрім деревини, ліс дає людині: м’ясо диких тварин, гриби, ягоди та фрукти, деревні соки, мед – для харчування; для лікування – лікарські рослини; різдвяні ялинки – до свят.
Люди з давніх часів ходять у ліс збирати гриби. У соковитих лісових ягодах є багато поживних речовин і вітамінів. Дуже корисними є брусниця, калина, малина та інші. Але слід пам’ятати про отруйні гриби і ягоди. Найнебезпечнішими грибами є мухомори, бліда поганка, чортів гриб, несправжні опеньки тощо. З-поміж ягід – це беладона, вовче лико (або вовчі ягоди), різні види пасльону, вороняче око, ягоди конвалії тощо. Проте, із деяких отруйних видів ягід виготовляють ліки.
З давніх часів у лісах люди добувають мед. Раніше з диких вуликів викурювали або випалювали бджолині родини, добуваючи корисний продукт. Але цей спосіб добування меду був небезпечний і для людини, і для природи. Згодом з’явилося ремесло бортництво. Бортники — це люди, які вміють добувати лісовий мед із борті — природного вулика, зазвичай дупла дерева, де оселялися бджоли. Згодом бортники почали робити власні борті, розташовуючи дерев’яні колоди високо на гілках дерев. Бортництво існує і сьогодні.
А про корисні властивості березового соку знає майже кожна людина. Фітонциди, що містяться у березовому соці, значно підвищують опірність та імунотолерантність організму до вірусних інфекцій, вбивають бактерії і мікроби, посилюють імунітет, на чому, власне, й базуються протизапальні властивості соку. Щорічно, навесні люди збирають березовий сік як для особистого вживання, так і в промислових масштабах.
Оскільки людина користується лісовими ресурсами, вона зобов’язана зберігати та охороняти ліси.
Нажаль, вимоги сьогодення (воєнні дії та забруднення лісових масивів вибухонебезпечними предметами) зумовили обмеження для населення у відвідуванні лісів. Але, лісокористувачі щорічно проводять роботи по заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненню побічних лісових користуань з метою забезпечення потреб людей.