До уваги експортерів лісопродукції!

З 17 грудня припиняється видача Сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів в паперовій формі.

Державне агентство лісових ресурсів України інформує, що у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2023 року №483 «Про реалізацію експериментального проекту щодо видачі спеціального дозволу на спеціальне використання лісових ресурсів (лісорубного квитка) та сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів в електронній формі», з 17 грудня 2023 року видача Сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів є електронною публічною послугою, яка надається заявнику через Єдину екологічну платформу «ЕкоСистема» https://eco.gov.ua.

Так, якщо раніше бізнесу для отримання Сертифікату та підтвердження легальності деревини потрібно було фізично подати заяву, зібрати документи, подати їх на оформлення, а потім забрати в паперовому вигляді, тепер для отримання е-Сертифікату заявнику необхідно:

✔️пройти ідентифікацію та автентифікацію з використанням електронного підпису у Єдиній екологічній платформі «ЕкоСистема»;

✔️надіслати заяву разом з копіями відповідних документів в електронній формі засобами Єдиної екологічної платформи “ЕкоСистема”;

✔️ отримати Сертифікат протягом двох робочих днів з дня надходження заяви в електронній формі засобами Єдиної екологічної платформи “ЕкоСистема”.

Електронний Сертифікат видається на кожну партію лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, оформлену одним товаросупровідним документом і діє протягом 60 днів з дати його видачі та підлягає анулюванню з дня закінчення цього строку.

Інформація щодо виданих та анульованих сертифікатів автоматично надсилається до Держмитслужби в порядку електронної інформаційної взаємодії у день видачі сертифікатів

Що змінюється при переході на е-Сертифікат:

– Електронний сертифікат замикає цифровий ланцюг прослідковуваності деревини від її заготівлі до реалізації (е-лісорубний квиток>е-ТТН>ЕОД>е-Сертифікат). Тепер система автоматично перевірятиме легальність та походження первинних документів, адже при видачі паперових сертифікатів це було неможливо!

– Усуваються корупційні ризики, які існували під час дії паперового Сертифікату;

– Електронний Сертифікат можна отримати швидко та зручно, без потреби відвідувати Міжрегіональні управління лісового та мисливського господарства;

– Сертифікат може бути роздрукований заявником з Єдиної екологічної платформи “ЕкоСистема” та/або Порталу Дія та має однакову юридичну силу із сертифікатом в електронній формі;

– Отриманий електронний сертифікат містить обов’язкове посилання на Єдину державну систему електронного обліку деревини у вигляді QR-коду, а інформація про виданий сертифікат відображається на Єдиній екологічній платформі “ЕкоСистема”.

З метою забезпечення реалізації експериментального проекту з видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів в електронній формі, фахівцями Держлісагентства організовано та проведено онлайн-навчання щодо Порядку реалізації експериментального проєкту для відповідальних посадових осіб Міжрегіональних управлінь.

В ході навчання:

📌 ознайомлено фахівців з роботою єдиної державної платформи ЕкоСистема;

📌 визначено алгоритм дій при роботі з функціоналом е-Сертифікат;

📌 продемонструвано в тестовому режимі функціонал з видачі е-Сертифікатів.

Найближчим часом буде проведено онлайн-навчання щодо отримання е-Сертифікатів для суб’єктів господарювання – експортерів лісопродукції, про що буде додатково проінформовано.

Варто зазначити, що електронний сертифікат є черговим кроком в рамках реалізації комплексної цифровізації лісової галузі України, мета якої – запровадити в цій сфері прозорі та ефективні механізми управління.

https://forest.gov.ua/news/do-uvahy-eksporteriv-lisoproduktsii

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства