Добрянський лісгосп: орієнтир европейські стандарти

У нас, добрянських лісівників,як, зрештою, і в наших колег з держпідприємств Чернігівського ОУЛМГ, склалася прикметна і добра традиція – перед тим, як зробити енергійні кроки по шляху подальшого розвитку підприємства, грунтовно і вимогливо проаналізувати підсумки вже зробленого. Щоб впевненіше крокувати далі. Щоб без зволікань задіяти виявлені в процесі такого аналізу резерви для майбутніх і ще вагоміших здобутків лісогосподарської діяльності трудового колективу.

Головне багатство нашого поліського Сіверського краю – це ліс. І колектив ДП «Добрянське лісове господарство» з року в рік робить все необхідне, щоб раціонально розпорядитися зеленим багатством, примножувати та оберігати його. Наведу декілька основних цифр, які характеризують виробничу діяльність нашого підприємства. Хоча вони, звичайно, не взмозі передати ту щоденну напругу трудових буднів, якою живе колектив.

Отже, про підсумки економічного та соціального розвитку ДП «Добрянське лісове господарство» за 9 місяців 2017 року свідчать такі показники:

Посаджено лісу на площі 264,5 га (120,2% до плану).

Обсяг реалізації продукції склав 91657,0 тис. грн., в т.ч. продукції промисловості на 21 млн. 751,6 тис. грн. – 169,9% рівня минулого року.

На експорт було реалізовано продукції на суму 16727,4 грн. (42,4% до рівня минулого періоду).

Заготовлено 98656 м3, що складає 96,1% до факту минулого року та 115,3% до плану.

Було перероблено 14732 м3 деревини, що на 147% більше за минулорічний період. Випущено продукції деревообробки на 20378 тис. грн., що складає 176,7 відсотка до рівня минулого року (11533 тис. грн.). Випуск продукції переробки з 1 м3 пущеної в переробку деревини 1383 грн., минулий рік – 1151 грн. (+232 грн.). Випущено пиломатеріалів 8236 м3 (на 2934 м3 більше, ніж за 9 місяців 2016 року).

Облікова кількість штатних працівників станом на 1.10.2017 року склала 303 чол. Середньомісячна зарплата 1 штатного працівника – 11766 грн. (9882 грн. за минулорічний період + 1884 грн.).

Темп росту продуктивності праці (103,5%), темп росту заробітної плати (117,8%).

Чисельність працівників зменшилась на 1 чол. та склала 367 чол.

Всього до зведеного бюджету сплачено 44291 тис. грн. (за минулорічний період – 34053) в т.ч.:

Капітальні інвестиції за 9 місяців 2017 року – 3235 тис. грн. (4525 т. грн. за минулорічний період).

Традиційно, окрім виробничих питань, належна увага приділяється розвитку соціальної сфери. Побудували лісову дорогу протяжністю 3,8 кілометра, на яку витрачено власних коштів майже 800 тис. грн. Зробили гарний ремонт у відомчому дитячому садочку «Сонечко». А ще діти наших працівників під час літніх канікул відпочивали у кращих оздоровчих закладах України.

Звичайно, час і життя диктують свої умови, треба постійно підлаштовуватись під потреби ринку. І щоб більше витрачати коштів на соціальну сферу, треба більше вкладати їх у модернізацію виробництва. У цьому році, зокрема, ми збільшили обсяг капітальних вкладень в основне виробництво, підприємством було закуплено обладнання майже на 4 млн. грн. При цьому курс взяли на поглиблення переробки деревини. Адже згідно постанови Кабінету Міністрів заборонено експорт лісу – кругляка.

Це, звичайно, правильне рішення. Адже треба дбати не лише про сьогоднішні прибутки, а й про майбутнє лісу. Хоча для економіки лісогосподарських підприємств це відчутні втрати. Лише наш держлісгосп втратив, у порівнянні з минулим роком, 38 відсотків прибутку від експорту продукції. А взятий курс на переробку продукції, вже дає позитивні результати. Так, в нинішньому році переробили на 14732 м3 деревини більше, ніж торік, це 61 % до рівня минулого року.

Але кожен новий день несе нові виклики і загрози, і треба оперативно на них реагувати. Зокрема, всіх лісівників області дуже турбує масове розповсюдження у наших лісах небезпечного шкідника – короїда, який вражає хвойні дерева, особливо сосну, що переважає в лісових масивах.

Внаслідок згубної дії цього шкідника, сосни буквально всихають і доводиться їх вирубувати передчасно. Для ефективної боротьби з цією напастю, координації зусиль всіх служб і підрозділів, у вересні на базі Добрянського лісгоспу відбувся обласний семінар, де були присутні науковці, керівники, спеціалісти всіх державних лісогосподарських підприємств. Сподіваємося, що разом ми подолаємо і цю загрозу.

І ще хвилює одне питання. В лісовому господарстві, як і в інших галузях, зараз проводяться масштабні реформи. Дай то, Боже, як мовиться, щоб вони пішли на користь. Але насторожують наміри реформаторів передати ліси держлісгоспів в концесію. Цей економічний термін, як пояснює Вікіпедія, означає договір про передачу природних багатств, підприємств, інших господарських об’єктів, що належать державі чи територіальній громаді, в тимчасову експлуатацію іншим державам, іноземним фірмам, приватним особам.

Якщо зробити невеликий екскурс в історію, то хочу нагадати, що концесія у період НЕПу виступила як форма залучення іноземного капіталу. Передані на правах концесії іноземному капіталу промислові підприємства, поклали початок державно-капіталістичному устрою в економіці країни. Проте в умовах СРСР широкого розвитку ця форма не набула. Всього було підписано 42 концесійних угоди, а почали працювати лише 34.

А як себе покаже ця форма господарювання в реаліях сьогоднішнього дня, в незалежній Україні? Тут виникає багато питань, які хвилюють лісівників області. Тому вони виробили текст колективного звернення до високопосадовців. А який буде відгук на нього – покаже час. Та ми – оптимісти, а отже, сподіватимемось на краще.

Підстави для такого оптимізму – це передовсім прагнення і готовність усіх лісівничих колективів Чернігівського ОУЛМГ повсюдно, на всіх напрямках лісогосподарської діяльності досягати європейських стандартів, європейського рівня розвитку галузі. І не заради якихось корисливих, вузьковідомчих цілей, а щоб багатшала рідна земля, зростав добробут українців разом зі зростанням економічної і оборонної могутності України.

Іван ГОРОХІВСЬКИЙ,

директор ДП «Добрянське лісове господарство», заслужений працівник лісового господарства України

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства