Доробок науковців-лісівників

 

batУ менському видавництві ТОВ «Домінант» вийшли друком наукові праці третього випуску збірника «Лісівничо-екологічні проблеми Східного Полісся», підготовлені за результатами досліджень, що були проведені у регіоні за останні роки науковими співробітниками ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція» та науковцями інших установ.

Історія розвитку лісівничої науки у Східному Поліссі України надається у статті к.с.-г.н., с.н.с., директора ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» А. М. Жежкуна. Результати наукової діяльності Станції протягом останніх 10 років узагальнено к.с.-г.н. А. М. Жежкуном та к.е.н. І. М. Жежкун. Історію господорювання в лісах НПП «Деснянсько-Старогутського» наведено у статті С. В. Кубракова. Еколого-флористичну класифікацію лісів Новгород-Сіверського Полісся опрацьовано у статті к.б.н., доц. С. М. Панченка. Вивченню класифікації водної флори (птолофітів) присвячена робота д.с.-г.н., проф. В. Г. Скляр та к.б.н., доц. Ю. Л. Скляра. Питання фітоценотичних сезонних ритмів розвитку лісових чагарничків розглядає к.б.н., доцент І. М. Коваленко. К.е.н. І. М. Жежкун розглядає сучасний стан та шляхи запровадження наближеного до природи лісівництва у Поліссі України.

Особливості росту дерев головних порід після реконструкції малоцінних молодняків за коридорним способом розглянуті у праці к.с.-г.н., доц. М. М. Ведмідя та к.с.-г.н., с.н.с. А. М. Жежкуна.

Успішність природного поновлення вивчалась у статтях к.с.-г.н., с.н.с. А. М. Жежкуна, фахівців державних лісогосподарських підприємств С. М. Зайця, А. О. Ковтуна, Д.С. Доніка, а штучного відновлення – у статті к.с.-г.н. Л.  В. Дем’яненко та А. М. Пивнюка.

Інформація щодо сучасного стану ялинників та відновлення на зрубах відмерлих ялинових деревостанів надається у статтях І. В. Порохняча. Пошук ефективних заходів з відновлення великого згарища у ДП «Остерський лісгосп» наведено у статті к.с.-г.н., с.н.с. А. М. Жежкуна, І. О. Боброва та М. О. Галіва.

Вивченню насіннєношення сосни звичайної та порівнянню якісних показників насіння присвячені роботи за авторством к.с.-г.н., с.н.с. А. М. Жежкуна, І. В. Порохняча, І. О. Боброва, В. І. Серба. Аналіз досвіду вирощування сіянців сосни звичайної з закритою кореневою системою приводиться у статті І. О. Боброва.

Питання захисту лісів та лісопарків від ураження хворобами та шкідниками висвітлені у наукових працях к.с.-г.н., с.н.с. А. М. Жежкуна, к.с.-г.н. В.Б. Брайка, І. В. Порохняча, І. О. Боброва, О. Г. Демченка, В. Г. Сідька.

Досвідом проведення рубок догляду у протиерозійних деревостанах діляться к.с.-г.н. Л.  В. Дем’яненко, І. В. Порохняч, І. О. Бобров.

Історія та технологія створення дендропарку ДП «Новгород-Сіверської ЛНДС» розглянуті у статті к.с.-г.н., с.н.с. А. М. Жежкуна та к.е.н. І. М. Жежкун.

Авторський колектив, редакційна колегія збірника щиро завдячує працівникам державних лісогосподарських підприємств Сумського та Чернігівського ОУЛМГ, Національного природного парку «Деснянсько-Старогутський», комунального підприємства «Чернігівзеленбуд» за сприяння у проведенні наукових досліджень.

Висловлюємо щиру подяку Чернігівському ОУЛМГ (Ю. Б. Пономаренку) за видання третього випуску збірника.

Маємо надію, що наша співпраця буде продовжена, а її результати знайдуть висвітлення у наступних випусках збірника.

Директор ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС»,
к.с.-г.н., с.н.с., доц. А. М. Жежкун

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства