Досвід остерських лісівників має слугувати всім лісгоспам

До такого висновку дійшли директори Добрянського і Городнянського держлісгоспів Іван Горохівський та Сергій Аніщенко разом з головними інженерами й енергетиками своїх підприємств після того, як грунтовно ознайомилися з глибокою переробкою деревини і доведенням її до европейських стандартів у ДП «Остерське лісове господарство».

Грунтовні роз’яснення з новітніх технологій і обладнання для переробки деревини надавали своїм колегам з Добрянки й Городні директор ДП «Остерське лісове господарство» Григорій Шульга і головний інженер підприємства Юрій Кравчук. В чому ж, власне, полягає суть досвіду остерських лісівників у переробці деревини і доведенні її до європейських стандартів?

Щоб більш повно і всебічно проаналізувати цю проблему, треба зазначити, що працівники Остерського держлісгоспу вже протягом багатьох років відповідально займаються  поглибленою переробкою деревини. Доброю славою тут користується весь лісопромисловий комплекс, який по праву вважають мотором підприємства. Цей «мотор» працює безвідмовно протягом останніх років, відколи в лісовій галузі Чернігівщини через складність реформування  переробка деревини на багатьох підприємствах приходила в занепад. А ті, хто її, всупереч економічним незгодам зберіг, той нині у виграші. Остерські лісівники це зуміли зробити.

Але важливо й те, що Остерський лісопромисловий комплекс не тупцював на місці, а й далі розвивався, що не рік нарощуючи механічну й енергетичну потугу своїх виробничих м’язів.

Так, 2014 рік виявився досить насиченим для підприємства і приніс немало позитивних оновлень. Держлісгосп, як мовиться, за свої кровні придбав тоді чотиристоронній деревообробний німецький верстат з випуску струганих погонажних виробів, дошок для підлоги, облицювальної дошки, блок-хаусу, лиштви і т. п. Придбання не з дешевих, як кажуть, влетіло в копієчку, зате нині голова не болить за доведення до справді європейської якості виробів деревообробки. Нині верстат працює на повну потужність і з успіхом відробляє витрачені на нього кошти.

Важливо, що й 2013-й рік остерські лісівники не змарнували, а зробили впродовж нього енергійний крок вперед в оновленні енергетичної складової підприємства: провели реконструкцію котельної і встановили новий котел вітчизняного виробництва, який відповідає сучасним енергоощадливим вимогам у виробництві. Нині цей котел опалює весь лісопромисловий комплекс, а саме: автотранспортний цех, цехи переробки деревини, шишкосушарку, чотири сушильні камери.

Керівництво, інженерна й енергетична служби Остерського держлісгоспу  без зволікань і завжди адекватно реагують на виклики часу. Так, відтоді, як було прийнято мораторій на вивіз лісу-кругляку за межі України,  зарубіжні компанії стали вимагати від українських деревообробників, щоб уся продукція деревообробки була доведена до відповідного європейському рівню просушки. Тільки за такої умови вони погоджувалися оплачувати гідною  ціною оброблену в Україні деревину.

  • Ми ще в п’ятнадцятому році в себе на лісопромисловому комплексі встановили дві нові сушильні камери польського виробництва фірми L.E.K.O., об’єм кожної складає 50 кубічних метрів. У нинішньому році плануємо ввести в дію ще й третю сушильну камеру виробництва цієї ж фірми, бо ці камери добре себе зарекомендували, – ділиться намірами зі своїми колегами з Добрянки й Городні головний інженер ДП «Остерське лісове господарство» Юрій Кравчук.

Варто підкреслити, що високоякісну продукцію Остерського лісопромислового комплесу охоче купують в усіх куточках України, а не лише за кордоном.

Завдяки придбаному обладнанню на Остерському лісопереробному комплексі лише за півроку оброблено 9652 м3 та висушено 2144 м3 деревини, яка сповна використана як на товари народного споживання, так і відправлена на експорт. Саме така деревообробка і приносить значну додану додаткову вартість виробам остерців та спонукає лісівників Чернігівського ОУЛМГ кардинально змінювати саму філософію підходів до використання лісосировини – найціннішого багатства Сіверського краю.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства