Економіка, пожежна безпека та охорона праці: чернігівські лісівники підбили підсумки діяльності за перший квартал

15 травня в актовій залі Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулася колегія. Пленарне засідання проводив начальник обласного управління Олександр Демченко. У роботі колегії взяв активну участь голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч.

Колегія розглянула низку важливих питань, серед яких: підсумки господарської та фінансової діяльності підприємств Чернігівського ОУЛМГ за І квартал 2018 року, стан охорони лісів від пожеж та стан охорони праці на підприємствах.

Проаналізував і підбив підсумки роботи підприємств Чернігівського ОУЛМГ за І квартал 2018 року, начальник відділу економіки та фінансів обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Полубень.

«У цей період було заготовлено 824,7 кг насіння деревних та чагарникових порід (173,6% завдання), в т. ч. 770,5 кг насіння сосни звичайної, – сказав головний економіст Чернігівського ОУЛМГ. – У І кварталі лісогосподарські підприємства провели рубки формування та оздоровлення лісів на площі 4947 га, де заготовлено 142 тис. м3 ліквідної деревини. Рубки догляду зроблено на площі771,3 га (196% плану) і заготовлено 14,3 тис. м3 ліквідної деревини. А санітарні рубки проведено на площі 4073,6 га (135,5 %) і заготовлено 126,9 тис. м3 ліквідної деревини».

За словами Володимира Полубня, за три місяці у мисливських угіддях області проведено 312 рейдів, складено 14 протоколів на порушників правил полювання, стягнуто штрафів на загальну суму 7310 гривень.

Говорячи про економічну діяльність лісогосподарських підприємств, начальник відділу економіки та фінансів акцентував увагу і на впорядкуванні рекреаційних ділянок та заготівлі деревини. Так, лісівники впорядкували 2,3 га рекреаційних ділянок. У І кварталі 2018 року було заготовлено 265,2 тис. м3 деревини.

«Обсяг реалізованої продукції склав 243585 тис. грн. і зріс, порівняно з відповідним періодом минулого року, на 47790 тис грн., або на 124,4%, – зауважив Володимир Полубень. – Значного росту реалізації та обсягів досягли Городнянський (142,6%) та Добрянський (136,2%) держлісгоспи. Вони ж мають і найбільший рівень реалізації на 1 га лісового фонду».

Варто додати, що у власних цехах було перероблено 42 тис. м3 деревини. Підприємства виробили товарної продукції на суму 68213 тис. грн. Потрібно підкреслити також те, що за результатами фінансової діяльності у І кварталі всі держлісгоспи Чернігівщини спрацювали прибутково. Всього ж було отримано 13326 тис. грн. чистого прибутку. У першому кварталі підприємствами управління сплачено платежів до державного бюджету, місцевих бюджетів та єдиного соціального внеску до пенсійного фонду у сумі 101652 тис. грн., що складає 120% до відповідного періоду минулого року. Найзначнішого рівня рентабельності досягли Добрянський, Семенівський, Ніжинський та Холминський лісгоспи.

Збільшилися і капітальні інвестиції у розвиток виробництва – у 1,8 раза. Так, найвагоміші обсяги капітальних інвестицій мають Остерський, Чернігівський та Городнянський лісогосподарські підприємства. Темп росту продуктивності праці 124,5% відповідає темпу росту заробітної плати 144,8%. Завершуючи доповідь, начальник відділу економіки та фінансів обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Полубень зазначив, що заборгованості з оплати праці держлісгоспи не мають.

Колеги привітали правофлангових трудового суперництва, а голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч та начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Демченко вручили заслужені нагороди. Перехідний кубок отримав Городнянський держлісгосп, лідер 2017-го року. Директор підприємства Сергій Аніщенко отримав заслужену відзнаку. На 2-ому місці — добрянські лісівники, третє місце вибороли семенівці.

З вітальними словами виступив голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч. Він наголосив на тому, що задоволений результатами роботи лісівників у першому кварталі поточного року.

«Економічні здобутки наших лісівників надихають, – зазначив Валерій Петрович. – Зароблені кошти варто вкладати у новітні технології та переробку. Це дасть додаткову додану вартість, нові робочі місця та валютні надходження. Цими днями в Чернігові проходить міжнародний інвестиційний форум, на якому присутні представники Білорусі, Прибалтики та Китаю. Багато країн зацікавлені у нашій деревині і тому дуже важливо аби Чернігівщина не була для них сировинним придатком, а продавала продукцію переробки».

У свою чергу начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Демченко зауважив, що галузь йде шляхом збільшення власних інвестицій у виробництво, а фінансові показники звітного періоду вказують на те, що лісівники обрали правильний шлях.

Начальник відділу лісового господарства Олександр Марахонько доповів, як лісогосподарські підприємства підготувалися до пожежонебезпечного періоду,  котрий вважають своїм найвідповідальнішим і найскладнішим часом.

«З початку року в лісах облуправління виникло 24 лісових пожежі на площі 15,81 га. Середня площа пожежі становить 0,66 га. Найбільше за кількістю випадків пожеж виникло в ДП «Остерський військовий лісгосп» – 8 випадків на загальній площі 2,08 га, – сказав Олександр Марахонько. – Найбільші площі пожеж в ДП «Корюківське лісове господарство» – 4 випадки на площі 4,58 га, ДП «Чернігівське лісове господарство» – 3 випадки на площі 4,45 га».

За причинами виникнення 8 випадків (33,3%) – необережне поводження населення з вогнем в лісі, 7 випадків (29,2%) – пожежі спричинені військовими (ДП «Остерський військовий лісгосп», 7 (29,2%) – умисні підпали (ДП «Чернігівський лісгосп», ДП «Остерський лісгосп», ДП «Прилуцький лісгосп», 2 (8,3%) – перехід вогню з прилеглих нелісових територій.

«Ситуація з навмисними підпалами є тривожною і, якщо в ДП «Остерське лісове господарство» і ДП «Прилуцьке лісове господарство» поки що все обійшлось відносно незначними наслідками, то в Чернігівському лісгоспі пожежа призвела до значних матеріальних втрат, – сказав начальник відділу лісового господарства. – Пожежа, яка сталась 12 травня в Любецькому лісництві на загальній площі 2,2 га розпочалась з ділянки завершеної суцільної санітарної рубки, на якій перебувала заготовлена лісопродукція. В результаті вогнем пошкоджено 344 м3 деревини, частково до повного знищення, частково – до втрати технічної якості, точні обсяги збитків встановлюються, лісопожежній команді вдалося не допустити вогонь в сосновий молодняк, де була загроза переходу пожежі у верхову. Причина виникнення даної пожежі – підпал».

Через ймовірний навмисний підпал виникла пожежа в Красилівському лісництві, на наступний день після того, як лісова охорона лісгоспу провела роботу по боротьбі з незаконним вирубуванням дуба. Пожежа загальною площею 2,0 га розпочалась з глибини лісу, в чистому середньовіковому сосновому насадженні.

За словами Олександра Марахонька, найбільша пожежа за площею (3,9 га) виникла в Корюківському лісництві. Вогнем пошкоджено сосновий молодняк віком 6 та 12 років, частину площі доведеться розчистити та провести лісовідновлення. Причиною пожежі вважається необережне поводження з вогнем, поруч з культурами проходить лісова дорога.

«Підприємствами управління з початку року проведено роботу по покращенню матеріально-технічної бази протипожежної техніки та обладнання, – каже Олександр Марахонько. – Зокрема, придбано 60 ранцевих вогнегасників, встановлено телевізійну систему спостереження в Брецькому лісництві ДП «Корюківське лісове господарство», придбано 12 радіостанцій (ДП «Остерський військовий лісгосп»), закуплено шанцевий інструмент, пожежні рукави, інший пожежний інвентар. Потребує покращення робота по забезпеченню засобами зв’язку. Зокрема, досвід останньої пожежі в Любецькому лісництві показує, що в умовах нестабільного мобільного зв’язку, або його повній відсутності, для оперативного гасіння лісових пожеж радіостанції необхідні, як для координування дій членів лісопожежних команд, так і для зв’язку з лісництвом та лісгоспом».

Як пояснив начальник відділу лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ, на даний час радіостанціями найкраще забезпечені ДП «Холминський лісгосп», ДП «Городнянський лісгосп», ДП «Остерський лісгосп», ДП «Остерський військовий лісгосп».

Для охорони лісів лісівники створили мінералізовані смуги. Так, за 4 місяці створено 1945 км мінералізованих смуг та проведено 3126 км доглядів за ними.

Про охорону праці в держлісгоспах розповів начальник відділу лісосировинних ресурсів Петро Приходько.

За його словами, у І кварталі 2018 року на підприємствах лісової галузі України сталось три нещасні випадки зі смертельним наслідком.

«У квітні місяці проведені перевірки показали, що з боку керівників підвідомчих підприємств була послаблена вимогливість, як до відповідних служб так і керівників структурних підрозділів щодо організації та контролю за роботою з питань охорони праці, електробезпеки, безпечної експлуатації машин та механізмів, – сказав Петро Приходько. – Є питання щодо організації  та забезпечення пожежної безпеки на виробничих об’єктах, зокрема не повне забезпечення об’єктів первинними засобами пожежогасіння, зберігання матеріалів і сировини з порушеннями вимог пожежної безпеки, недоліки з організаційних питань».

Начальник відділу лісосировинних ресурсів зазначив, що усунення виявлених при перевірках недоліків і порушень зачасту проводиться невчасно.

«Низка порушень і недоліків, виявлених при повторних перевірках окремих лісгоспів з питань дотримання вимог безпеки праці в І кварталі цього року, знову ж таки вказують на недостатній рівень контролю, а в окремих випадках і низький з боку керівників лісгоспів, інженерно-технічних працівників та безпосередніх керівників робіт за дотриманням працюючими вимог безпеки праці», – підсумував Петро Приходько.

У зв’язку з цим начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Демченко доручив підготувати Наказ про усунення недоліків з охорони праці на підприємствах Чернігівського ОУЛМГ.

В обговоренні доповідей по другому та третьому питаннях виступили директори ДП «Корюківське лісове господарство» Володимир Никончук, директор ДП «Остерський військовий лісгосп» Володимир Брайко, директор ДП «Чернігівський військовий лісгосп» Юрій Ревко, директор ДП «Остерський військовий лісгосп» Григорій Шульга  та директор ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» Микола Засько.

Підсумки засідання колегії підбив Олександр Демченко. Він вкотре наголосив на тому, що здоров’я та життя людини є найвищою цінністю, тому гарантування безпечних умов праці є обов’язком кожного керівника підприємства. Окреме питання – пожежна безпека.

«Попереду спекотне літо, тому завдання номер один – цілодобове чергування для збереження лісів від пожеж та лісокрадів», – підсумував начальник Чернігівського ОУЛМГ.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства