Феромонні пастки, як засіб профілактики та боротьби з короїдом

Однією з найбільш поширених причин всихання соснових насаджень на Чернігівщині останнім часом є зростання чисельності верхівкового короїда. Все це відбувається на фоні посушливих років і зниження рівня грунтових вод. У пошуках кращого методу боротьби із стовбуровими шкідниками науковці виявили, що шкідники чутливо реагують на запахи. Для моніторингу чисельності та боротьби з верхівковим короїдом, всі державні лісові господарства Чернігівщини закупили феромонні пастки. Нині лісівники розпочали їх активно встановлювати в осередках пошкоджених соснових насаджень.

За словами головного спеціаліста відділу лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ Андрія Дудка, при пошкоджені дерев верхівковим короїдом спочатку всихає верхня частина крони, потім відбувається заселення іншими видами шкідників середньої і нижньої частини стовбура. У деревині уражених дерев швидко поширюється синява внаслідок пошкодження грибами. Така деревина швидко втрачає технічну якість і вже не може ефективно використовуватись у виробництві.

У пошуках різних методів боротьби із стовбуровими шкідниками, науковці виявили, що шкідники чутливо реагують на запахи. Під час шлюбного періоду самки виділяють феромони – пахучі речовини. Це і послужило ідеєю використовувати запахи, які заманюють шкідників у пастки.

Для боротьби із стовбуровими шкідниками, крім проведення санітарних рубок, державні лісові господарства закупили феромонні пастки. Наразі лісівники розпочали їх активно встановлювати. Першими розпочали цю роботу у ДП «Чернігівське лісове господарство». На території Пакульського лісництва у заповідному урочищі «В’юнище», який займає площу майже одну тисячу гектарів, і де лісогосподарські роботи виключені повністю.

«Цим деревам – понад 130 років, – розповідає виконуючий обов’язки головного лісничого ДП «Чернігівське лісове господарство» Микола Бабич. – Ще у минулому сторіччі ці сосни висаджували учні Пакульської лісової школи, а у 2016 році тут пройшов потужний буревій, який пошкодив і значно ослабив дерева, – продовжує лісівник. – Встановлення феромонних пасток дозволить відловлювати жуків, моніторити кількість та прогнозувати їх чисельність у майбутньому».

Окрім Пакульського лісництва феромонні пастки розставили у Любецькому, Мекшунівському та Чернігівському лісництвах. А на території Подусівського лісу, який виконує функцію рекреації та оздоровлення чернігівців, ці заходи відбулися за участі громадськості – керівника об’єднання «Добровольці» Сергія Гривка та члена громадської ради при Чернігівській ОДА Валентини Сидячко.

Контролювати феромонні пастки лісівники будуть кожні 7-14 днів.

За інформацією ДП «Чернігівське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства