Гаряча пора: збережемо ліс та врожай від пожежі!

Для відпочивальників літо у розпалі, а в лісівників – посилена охорона лісів від пожеж. Під час пожежонебезпечного періоду зростає імовірність пожежі в лісі з настанням жнив. Адже саме під час дозрівання і збирання зернових культур різко підвищується небезпека виникнення пожеж на хлібних ланах та в заготівельних пунктах. Дозрілі на полях зернові культури є сухими і легкозаймистими, особливо в умовах сухої та спекотної погоди. Лише завдяки вітру невеличкі осередки вогню в полі можуть стати причиною масштабної пожежі в лісових масивах, які межують із полями. Тому для аграріїв збирання врожаю – найважливіший період, а для лісівників час посиленої уваги.  

Лісівники наголошують, що в період збирання врожаю, категорично забороняється: спалювати стерню, післяжнивні залишки, розводити багаття на полях, зокрема й на тих, де жнива закінчилися, викидати недопалки в бік полів.  За декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви і завдати великих збитків.

Для лісової охорони у пожежонебезпечний період захист лісів від пожеж є головним завданням. З метою попередження лісових пожеж і мінімізації їх наслідків державним підприємством «Чернігівське лісове господарство» щорічно здійснюється комплекс організаційних, профілактичних та попереджувальних заходів:

– видається розпорядження щодо заборони відвідування лісів і в’їзду в них транспортних засобів;

– здійснюється контроль за випалювання сухої рослинності за межами лісового фонду, залишки на сільгоспугіддях, очерету в заплавах річок біля лісового масиву;

– проводяться рейди з профілактики лісових пожеж;

– здійснюється відео-спостереження за лісовими масивами;

– створюються мінералізовані смуги;

– біля лісових масивів вздовж доріг загального користування та у місцях відпочинку населення встановлюються аншлаги, білборди на протипожежну тематику;

– публікуються у засобах масової інформації звернення до громадян з питань дотримання вимог пожежної безпеки, проводиться пояснювальна робота з відпочиваючими та місцевими жителями у формі бесід;

– постійно оновлюються та перевіряються засоби для гасіння пожежі в лісовому господарстві.

Варто додати, що у зв’язку з встановленням найвищого 5 класу пожежної небезпеки, рейдові бригади у складі працівників державної лісової охорони ДП “Чернігівський лісгосп”, впродовж вихідних та святкових днів проводять профілактичні заходи щодо попередження виникнення осередків пожеж в лісових масивах Менського, Чернігівського та Ріпкинського районах.

За І півріччя 2020 року в ДП «Чернігівський лісгосп» створено мінералізованих смуг протяжністю 647 км. та 788 км. догляду за мінералізованими смугами.

На порушників правил протипожежної безпеки чекає відповідальність!  У відповідності до статті 105 Лісового Кодексу України «Відповідальність за порушення лісового законодавства», – винні несуть адміністративну відповідальність, а якщо порушення вищезгаданої статті веде за собою знищення, або пошкодження лісу – притягаються до   кримінальної відповідальності.

Лісівники також нагадують, що за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом одним із видів покарання  – штраф від 91 800 до 153 000 гривень.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах каратимуть штрафами від 3 060 до 6 120 гривень (було – від 170 до 340 гривень).

Тож бажаємо аграріям гарних врожаїв, а лісовій охороні – легкої служби на захист лісу! Бережіть довкілля на власному прикладі, адже зберегти ліс від вогню легше, ніж його загасити.

 

За інформацією Державного підприємства

«Чернігівське лісове господарство»

 
 

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства