Голова Держлісагентства Юрій Болоховець: «В рази підсилити діяльність лісництв, які стануть ключовою функціональною одиницею»

З таким надзвичайно важливим порядком денним 30 вересня відбулося виїзне засідання колегії Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства на базі ДП «Корюківське лісове господарство».

У засіданні взяли участь начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко, його заступники – головний лісничий Вадим Фесюн та головний інженер Олександр Жук, а також директори ДП «Корюківське лісове господарство» Андрій Лашко, ДП «Ніжинське лісове господарство» Андрій Данько, ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» Сергій Заєць, ДП «Чернігівське лісове господарство» В’ячеслав Киченок, головний лісничий ДП «Городнянське лісове господарство» Максим Левкович, начальник відділу мисливського господарства Микола Пиріг, голова обкому профспілки працівників лісового господарства Наталія Кудласевич, головний спеціаліст відділу лісових ресурсів Олександр Кириченко, головний спеціаліст з питань персоналу Сергій Мехед.

Спершу учасники колегії прибули до 109-го кварталу Сосницького лісництва. Зустрілися на рекреаційному пункті «Старий бір» і після того, як оглянули садибу Сосницького лісництва, відвідали лісовий розсадник, на якому вирощуються основні лісотвірні породи та сіянці сосни в коробах. Згодом такий самий розсадник сіянців сосни у коробах оглянули і в Холминському лісництві ДП «Корюківське лісове господарство».

Тут відбулося пленарне засідання виїзної колегії. Відкрив та вів його начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко, котрий, як він повідомив, нещодавно повернувся з колегії Державного агентства лісових ресурсів України. Відбулася вона на базі Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

– На тому засіданні колегії голова Держагентства Юрій Болоховець підкреслив надзвичайну важливість реформування лісової галузі. Зокрема, найголовніше завдання лісівників, виходячи з нинішніх вимог Держагентства лісових ресурсів України, – в рази підсилити діяльність лісництв, які стануть ключовою функціональною одиницею. У рази більше отримають і повноважень. Досвід житомирських лісівників заслуговує на те, щоб його втілити і в лісовому господарстві Чернігівщини, – наголосив Сергій Аніщенко.

Про готовність підприємств до роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 років доповів головний спеціаліст відділу лісових ресурсів Олександр Кириченко.

Він запевнив, що до зими, якою так лякає нас агресор, всі лісогосподарські підприємства підготувалися завчасно. Перевірили опалення приміщень лісогосподарських підприємств та їхніх виробничих підрозділів. Усі підприємства готові до аварійних відключень електроенергії. Робітники забезпечені спецодягом.

Про готовність державних підприємств лісового господарства області до виконання мобілізаційних завдань в особливий період доповів головний спеціаліст з питань персоналу Сергій Мехед.

Мобілізаційна підготовка державного підприємства лісового господарства здійснюється шляхом роботи (функціонування) підприємства в умовах особливого періоду, створення мобілізаційного резерву матеріально-технічних і сировинних ресурсів мобілізаційного резерву лісоматеріалів, паливних дров у місцях, забезпечених транспортними шляхами. Надзвичайно важливим є і визначення лісових масивів, які мають захисне та маскувальне призначення, встановлення особливого режиму їх використання.

Переведення лісового господарства підприємства на роботу в умовах особливого періоду – це процес активної перебудови і функціонування підприємства відповідно до мобілізаційного плану, спрямованого на забезпечення потреб оборони та життєдіяльності держави, який здійснюється відповідно до вимог законодавства та нормативно-правових актів України з цього питання.

Мобілізаційні завдання щодо створення мобілізаційного резерву лісоматеріалів круглих, паливних дров та лісових масивів особливого захисного та маскувального призначення визначені на особливий період наказом Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Головний спеціаліст з питань персоналу Сергій Мехед зазначив, що мобілізаційне завдання лісогосподарського підприємства не відміняється навіть у випадку зміни підпорядкованості або форми власності.

Лісогосподарські підприємства області вже передали на потреби Збройних Сил України, Державної прикордонної служби, ДСНС, МВС 28 об’єктів рухомого майна, 20 тисяч літрів паливно-мастильних матеріалів, 1471,9 кубометрів пиломатеріалів, 6163,5 кубометрів лісоматеріалів круглих та 1421,1 кубометрів паливних дров.

У питанні «Різне» порядку денного виїзної колегії виступив заступник начальника, головний лісничий Чернігівського ОУЛМГ Вадим Фесюн. Він зазначив, що осіння лісокультурна кампанія розпочалася, тож провести її треба вчасно і якісно. Погода цьому сприяє. В лісі достатньо вологи, тому необхідно встигнути посадити якомога більше саджанців і дбайливо доглянути їх. Таким чином успішно буде виконуватися програма Президента «Зелена країна».

Заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ, головний інженер управляння Олександр Жук зосередив увагу учасників виїзної колегії на необхідності забезпечення паливними дровами як населення, так і установи соціальної сфери територіальних громад. Причому роботу цю треба проводити сумлінно, щоб не створювалися черги і всі замовники були задоволені та вчасно одержали необхідну кількість дров.

Начальник відділу мисливського господарства управління Микола Пиріг нагадав, що полювання під час війни заборонене. Однак браконьєри на це не зважають. Тому державна лісова охорона регулярно проводить рейди, інші застережні заходи з метою виявлення і покарання зловмисників.

Після пленарного засідання учасники колегії оглянули Корюківський ремонтно-транспортний цех та лісову пожежну станцію. А згодом переїхали у вольєрне господарство Корюківського лісництва, де розводять плямистих оленів.

Знайомили учасників колегії з роботою ДП «Корюківське лісове господарство» його директор Андрій Лашко, головний лісничий Віталій Скоробагатий, лісничий Сосницького лісництва Ігор Бібік, Холминського – Олександр Проява та Корюківського – Володимир Кириченко.

Закриваючи пленарне засідання, начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко зазначив:

– Чому саме в цих трьох лісництвах ми провели колегію? Бо Сосницьке, Холминське і Корюківське лісництва найкращі, працюють в дусі реформування галузі і відповідають сучасним вимогам Держагентства лісових ресурсів України.

Президент і головнокомандувач Збройних Сил України поставив перед лісівниками України надзвичайно важливе завдання. Оскільки більшість чернігівських лісів межують з кордонами найлютішого агресора і його білоруського прибічника, ми це завдання виконаємо і як фахівці, і як патріоти. З честю, з непохитною вірою в Перемогу. Не шкодуючи ні сил, ні часу, ні здоров’я.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства