Головні лісничі Чернігівського ОУЛМГ обмінювалися досвідом на базі ДП «Корюківське лісове господарство»

На базі державного підприємства «Корюківське лісове господарство» відбулася виїзна нарада за участю головних лісничих державних лісогосподарських підприємств Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства. Добру частину наради лісівники присвятили темі охорони лісів від пожеж, порівнявши досвід своїх турецьких колег з досвідом найбільш «горючого» лісгоспу області – ДП «Остерський військовий лісгосп». Торкнулися і теми лісокультурного виробництва та лісовідновлення, а також контролю чисельності та боротьби із стовбуровими шкідниками.

 

Нарада головних лісничих стартувала у головній адмінбудівлі ДП «Корюківське лісове господарство» – почали з теоретичної програми. Упродовж двох годин лісівники розглянули п’ять важливих питань: ознайомились з досвідом Туреччини в охороні лісів від пожеж, заходами ДП «Остерський військовий лісгосп» щодо забезпечення охорони лісів від пожеж в умовах підвищеної пожежної небезпеки. Окремо розглянули питання лісогосподарської діяльності підприємств, торкнулися і теми лісокультурного виробництва, а також обліку стовбурових шкідників за допомогою феромонних пасток.

Цікавим видався початок зустрічі, на яку завітав виконувач обов’язків директора Північної регіональної філії ДП «Українське державне аерогеодезичне підприємство» Руслан Звенигорецький. Очолюване ним державне підприємство є унікальним і надзвичайно цікавим у наближеній перспективі для лісівників. Підприємство має надсучасне обладнання, яке за допомогою лазерного сканування та аерозйомки може розробляти у 3D форматі карту територій. Це дозволяє у реальному часі моніторити ліс, навіть не виходячи з кабінету. Наскільки практичною виявиться така розробка – поки що невідомо, однак головних лісничих зацікавив інший напрямок діяльності підприємства – приведення у відповідність карт, встановлення та відновлення меж.

Заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ Володимир Єленич, який головував на нараді, і, власне, зібрав головних лісничих, розповів про досвід Туреччини у боротьбі з лісовими пожежами.

«До боротьби із лісовими пожежами турки ставляться надзвичайно серйозно, – каже Володимир Дмитрович. – До прикладу, Управлінню лісового господарства підпорядковані всі сили, у тому числі й авіація – загалом близько 19 тисяч персоналу. У Туреччині настільки все відпрацьовано до автоматизму, що час між виявленням пожежі і приїздом до місця складає не більше 15 хвилин. Турки не економлять за заходах пожежогасіння, а практично всі ліси перебувають у державній власності».

Торкнувшись окремих питань лісогосподарської діяльності підприємств, заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ Володимир Єленич акцентував увагу головних лісничих на невиконання деякими підприємствами планових показників по рубках формування. Згадав також і про формений одяг, яким мають бути забезпечені всі лісничі. Володимир Дмитрович також висловив впевненість у якнайшвидшому покращенні економічної ситуації на державних лісогосподарських підприємствах.

Є чим похвалитися і нашим лісівникам. Попри складності у фінансуванні та скрутний економічний час, лісівники надають особливу увагу питанню збереженню та захисту лісу від вогню. Надзвичайно цікавим у цьому плані є досвід ДП «Остерський військовий лісгосп», який є найбільш небезпечним щодо лісових пожеж. 99 відсотків пожеж в тутешньому лісі є наслідком перебування військовослужбовців у лісових масивах. Головному лісничому підприємства Олегу Кулінічу не вистачило б і години, аби розповісти про все те, що зроблено лісгоспом за два останні роки. Втім, якщо резюмувати виступ доповідача, то основний акцент у плані боротьби з лісовими пожежами підприємство робить на базові речі, як-от транспорт, зв’язок, пожежні водойми та навчання персоналу.

Головний спеціаліст відділу лісового господарства Андрій Дудко доповів про облік чисельності стовбурових шкідників за допомогою феромонних пасток. Зокрема він наголосив на тому, що облік необхідний перш за все для моніторингу ситуації. Його підтримав і доповнив директор Новгород-Сіверської лісової науково-дослідної станції Анатолій Жежкун, повідомивши про те, що загроза короїда відступає, адже здорові дерева заливають живицею їхні ходи, чим спричиняють загибель шкідників. Зростає кількість і природних ворогів короїда – мурахожуків. Сприяють і нічні похолодання та волога погода.

На додачу Анатолій Жежкун дав втішний прогноз на цьогорічний врожай насіння сосни. А з доповіддю про лісокультурне виробництво виступив головний спеціаліст відділу лісового господарства Володимир Перев’язко.

Друга частина наради була присвячена практичній діяльності ДП «Корюківське лісове господарство». Так, головні лісничі оглянули клонові насіннєві плантації сосни у Андрониківському лісництві. А в Новоборовицькому лісництві оглянули пожежну техніку, теплиці для вирощування сосни звичайної, горіхоплідні плантації та лісові культури, створені посівом і механічною посадкою. У Єлінському лісництві оглянули роботу мульчувача. Завершили виїзну нараду у музейно-меморіальному комплексі партизанської слави «Лісоград».

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства