Готуй сани влітку!

IMG_9802

26 травня в Чернігівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулася чергова колегія. Відкрив її начальник Чернігівського ОУЛМГ Андрій Пивовар. На порядку денному – три головні питання: стан об’єктів природно-заповідного фонду, використання лісосировинних ресурсів за 4 місяці нинішнього року та підбиття підсумків роботи підвідомчих підприємств в осінньо-зимовий період 2015-16 років.

Природно-заповідний фонд

За словами першого заступника начальника Чернігівського ОУЛМГ, головного лісничого Юрія Пономаренка, площа об’єктів природно-заповідного фонду, які перебувають у відомстві Чернігівського ОУЛМГ, складає 82 тисячі 187 гектарів. Це – близько 20 відсотків загальної площі лісового фонду.

«Порівняно з 2014 роком загальна площа фонду залишилася незмінною, а за 2015 рік було створено ще один новий об’єкт – регіональний ландшафтний парк «Ніжинський», – сказав Юрій Пономаренко. – До складу нового об’єкту включили вже існуючі заказники, що перебувають у користуванні Ніжинського лісгоспу».

В цілому, як зауважив головний лісничий, стан об’єктів природно-заповідного фонду можна охарактеризувати як задовільний. Втім, внаслідок певних обмежень у лісогосподарській діяльності, що виникають останнім часом, спостерігають захаращення лісових ділянок сухостоєм. Також значного поширення набули масові пошкодження лісів. Все це відбувається внаслідок хвороб, посух, буреломів, які сприяють накопиченню деревного відпаду. Його наявність призводить до підвищення ризику виникнення пожеж. До того ж однією з проблем є наявність об’єктів, що втратили своє первинне значення, визначене в природоохоронних зобов’язаннях. Це, як правило, невеликі об’єкти, створені для збереження певного виду насаджень.

«Питання існування цих об’єктів є дискусійним, адже механізм виведення їх із статусу природно-заповідного фонду не врегульований законодавством», – зазначив Юрій Пономаренко.

Директор ДП «Семенівське лісове господарство» Олександра Дудко зауважила, що в природно-заповідному фонді підприємства масово повсихали ялинники, а осика через вікові рамки втрачає свою цінність.

Начальник Чернігівського ОУЛМГ Андрій Пивовар сказав, що на державні лісогосподарські підприємства покладені обов’язки з охорони територій та об’єктів природно-заповідного фонду, в тому числі зі збереження інформаційно-межових знаків. Він довів до відома учасників колегії потребу забезпечення належного стану об’єктів природно-заповідного фонду. До того ж у своїй роботі лісники мають враховувати рішення Чернігівської обласної ради, яке забороняє проведення всіх суцільних рубок в природно-заповідних об’єктах місцевого значення, а також у лісах природного походження та стиглих і перестійних лісах штучного походження на період з першого квітня по 15 червня.

Лісосировинні ресурси

Колегія управління розглянула питання використання лісосировинних ресурсів за 4 місяці поточного року, відзначила позитивні тенденції і вказала на низку недоліків, а також окреслила основні завдання по завершенню півріччя.

Заслухавши доповідь заступника начальника управління Олександра Кириченка, колегія відзначила, що раціональному використанню лісосировинних ресурсів загалом приділялась належна увага. Втім, існує низка питань, на вирішенні яких необхідно зосередитись у подальшій роботі.

Підприємствами, які входять до сфери управління ЧОУЛМГ, за 4 місяці поточного року від усіх видів рубок заготовлено 358,7 тис. куб. м деревини, що на 71,64 тис. куб. м більше, ніж за відповідний період 2015 року. На рубках головного користування заготовлено всього 266,56 тис. куб. м деревини (35,2% від річних наявних ресурсів), що на 50,48 тис. куб м. більше, ніж у попередньому році. Обсяг заготівлі деревини на рубках головного користування збільшили майже усі підприємства.

Заготовлено 207,73 тис. куб. м лісоматеріалів. Вихід круглих лісоматеріалів на рубках головного користування, від загальної кількості заготовленої лісопродукції склав 79,2%, при цьому вихід технологічної сировини становить 10,6% (при річному запланованому 13,4%). Вихід дров паливних становить 10,1% (при річному завданні 13%). Загальний об’єм заготівлі ділової деревини склав 235,7 тис. куб. м (35,7% від річного завдання). Вихід лісоматеріалів круглих на рубках головного користування по ДП «Борзнянське ЛГ» склав 67,7%, ДП «Остерське ЛГ» – 75,9%, ДП «Остерський військовий лісгосп» – 72,7%, по ДП «Ніжинське ЛГ» – 63,5%.

Пиловника дубового заготовлено всього 4,67 тис. куб. м, вихід пиловника склав 36,3%, в тому числі першого ґатунку заготовлено 0,53 тис. куб. м, вихід складає 11,4% від загальної заготівлі.

Об’єм заготівлі деревини дуба склав 25,5% від річного ресурсу.

Фанерної сировини для лущення заготовлено 13,65 тис. куб. м – 29,7% від річного запланованого об’єму (45,93 тис. куб.м).

Всього заготовлено 184,94 тис. куб. м. пиловників, що становить 39,5% від річного завдання. Вихід пиловників становить 70,5% від загального об’єму заготівлі лісопродукції.

Вихід фансировини вільхової в цілому по управлінню склав 49%. Заготівля фансировини першого ґатунку становить 2,38 тис. куб. м., що склало 40% від загального об’єму заготівлі лісопродукції.

Фансировини березової заготовлено 7,53 тис. куб. м., що становить 28,6% від річного об’єму. Вихід фансировини склав 43,3% . При цьому вихід фансировини першого ґатунку склав 58,1%. Вихід фансировини по ДП «Остерський військовий лісгосп» склав 12,7%, ДП «Чернігівське лісове господарство» – 24%. Об’єм заготівлі деревини берези склав 23% від річного ресурсу.

Об’єм заготівлі лісопродукції хвойних порід на рубках головного користування склав 208,9 тис. куб. м., що складає 39,7% від річного ресурсу.

Вихід лісоматеріалів круглих хвойних порід на рубках головного користування склав 87,5%, в тому числі: по ДП «Корюківське ЛГ» 85,8%, «Ніжинське ЛГ» він становить 82,8%, ДП «Остерське ЛГ» 81,5%, ДП «Остерський військовий лісгосп» 75%. Загальний вихід пиловника хвойного склав 83,9%, в тому числі: вихід пиловника першого гатунку склав 29,4%. По окремих підприємствах вихід пиловника першого гатунку склав: по ДП «Борзнянське ЛГ» – 17,6%, ДП «Городнянське ЛГ» – 25,2%, ДП «Ніжинське ЛГ» – 22,1%, ДП «Корюківське ЛГ» – 30,4%, ДП «Остерське ЛГ» – 31,7% та ДП «Прилуцьке ЛГ» – 21,3%. По ДП «Остерський військовий лісгосп» загальний вихід пиловника хвойного склав 66,6%. Об’єм заготівлі дров паливних становить 11,4 тис. куб. м., в цілому ж вихід склав 5,5%. По ДП «Остерський військовий лісгосп» вихід дров склав 20,8%. Технологічної сировини заготовлено 14,64 тис. куб. м., вихід 7%, по ДП «Остерський військовий лісгосп» – 4,1%.

В цілому по управлінню за 4 місяці заготовлено 5,16 тис. куб. м. балансів, що складає 2% від загальної заготівлі лісопродукції.

За чотири місяці поточного року на власних цехах і дільницях було перероблено 45,2 тис. куб. м. деревини, що на 6,5 тис. куб. м. більше, ніж за минулий рік. Вихід з одного куб. м. пущеної в переробку деревини в цілому по управлінню склав 1131 гривню, в тому числі по ДП «Борзнянське ЛГ» – 887 грн., ДП «Остерський військовий лісгосп» – 667 грн., ДП «Семенівське ЛГ» – 775 грн., ДП «Чернігівське ЛГ» – 701 гривня. Об’єм пущеної в переробку деревини від загальної заготівлі деревини по управлінню склав 12,6%, в тому числі: по ДП «Борзнянське ЛГ» – 16%, ДП «Городнянське ЛГ» – 8,2%, ДП «Корюківське ЛГ» – 15,6%, ДП «Ніжинське ЛГ» – 6,2%.

Однією з складових економічного стану підприємств є цінова політика, як на лісоматеріали круглі, так і на продукцію переробки деревини. Тут існують окремі питання, які вказують на необхідність проведення постійної виваженої роботи.

Незважаючи на те, що за відповідний період досягнуто певного росту виходу цінних сортів та зріс випуск продукції з кубометра переробленої деревини, питання ефективного використання лісосічного фонду і деревини, яка переробляється, було і залишається першочерговим.

Начальник Чернігівського ОУЛМГ Андрій Пивовар наголосив на необхідності вжиття заходів по збільшенню випуску продукції переробки деревини з одного куб. м. пущеної в переробку сировини, при цьому забезпечивши в переважних об’ємах переробку низькосортної деревини і забезпечити відповідний рівень цін на лісопродукцію при формуванні лотів на аукціон третього кварталу. Аукціон відбудеться 9 червня.

Тирса і дрова – альтернатива газу

Про підсумки роботи підприємств Чернігівського обласного УЛМГ в осінньо-зимовий період доповідав головний спеціаліст відділу лісових ресурсів Володимир Кирієнко.

За його словами, незважаючи на складні фінансово-економічні умови, які склалися минулої зими, підприємства управління прогнозовано відпрацювали цей період у штатному режимі. Аварійних ситуацій на виробництві та у теплоенергетичному господарстві підприємств в цей період не зафіксовано.

«Обсяг фактично використаних паливно-енергетичних ресурсів за осінньо-зимовий період 2015/16 років становить 7178 тонн умовного палива загальною вартістю 31,9 млн. грн. проти 6552 тонн умовного палива вартістю 26,1 млн. грн. в минулому осінньо-зимовому періоді, – похвалився Володимир Кирієнко. – Загальний обсяг споживання енергоресурсів збільшився в середньому на 10%. В вартісному еквіваленті збільшення склало 22% за рахунок підвищення вартості енергоносіїв».

Основними видами у енергоспоживанні є тирса та відходи переробки – 29% (минулий рік-39%), дрова для власного споживання – 24% (минулий рік-22%), дизпаливо складає – 20% (минулий рік-15%), бензин – 12% (минулий рік-10%), електроенергія – 14% (минулий рік-13%), газ та мастила складають менше одного відсотка від загального споживання енергоресурсів на рівні минулого року.

Найбільш високовартісними у загальному споживанні є дизпаливо, бензин та електроенергія, вартість яких щорічно зростає.

Велика частка у загальному споживанні енергоносіїв припадає на тирсу – 29%, що складає 5767,3 тони на суму 153,9 тис. грн. В порівнянні з минулим роком використання тирси зменшилось на 36%, хоча вартість тирси як енергоносія – найдешевша, і в середньому по управлінню складає 27 грн. за тонну.

Не менш важливим та стратегічним енергоносієм в загальній структурі споживання є паливні дрова. Частка дров для власних потреб у загальній структурі споживання енергоресурсів складає 24% або 6342 кубічних метрів на загальну суму 542,7 тис. грн. Реалізовано всім категоріям населення та для потреб ринку 133,5 тис. куб. м. дров на суму 15,9 млн. грн, що складає 95% від заготовлених. Середня вартість одного кубічного метра дров по управлінню складає 118 грн.: для власних потреб вартість складає – 86 грн., для працівників – 96 грн., для пенсіонерів – 91 грн., та для потреб ринку – 122 грн.

При цьому, за словами Володимира Купрієнка, загальне споживання природного газу по управлінню в 2015-2016 роках зменшилось до 1,7 тис. куб. м. за сезон на суму 12,6 тис. грн, що порівняно з відповідним періодом минулого осінньо-зимового періоду склало 11 тис. куб. м. на суму 84,9 тис. грн. Вартість одного кубометра природного газу в порівнянні з минулим роком зменшилась з 7,72 грн. до 7,41 грн. Проте природний газ залишається одним із дорогих паливно-енергетичних ресурсів. Відмова від газового опалення залишається одним із пріоритетних та першочергових заходів по підготовці до осінньо-зимового періоду 2016-2017 років.

Вагому частку у споживанні енергоресурсів підприємствами управління займає електроенергія. За осінь-зиму 2015/2016 рр. було спожито 2 млн. 753тис. кВт/год. електроенергії на суму 4 млн. 218 тис. грн. проти 3 млн. 21 тис. кВт/год. електроенергії на суму 3 млн. 780 тис. грн. Порівняно з минулим осінньо-зимовим періодом відбулося зменшення споживання електроенергії на 9%. Вартість одного кВт/год електроенергії за рік збільшилася на 22% з 1,25 грн у минулому році до 1,53 грн. в поточному.

В усіх лісгоспах було проведено низку заходів з підготовки до осінньо-зимового періоду 2015/16 років. Було проведено роботи з обслуговування та ремонту котелень – 90 од. на загальну суму близько 232,8 тис. грн. В Семенівському лісгоспі встановили новий опалювальний котел Е1/9 потужністю 750 кВт. вартістю близько 200 тис. грн. Було реконструйовано та переобладнано газову котельню на альтернативне паливо в конторі Городнянського лісгоспу на суму 194 тис. грн. Також було замінено 185 квадратних метрів столярних виробів виробничих, побутових та допоміжних приміщень на суму близько 175,2 тис. грн. Впродовж підготовчого періоду утеплено 1675 квадратних метрів елементів конструкцій будівель різного призначення на суму 185,4 тис. грн. Було проведено обслуговування та ремонт 254 одиниць техніки машино-тракторного парку до зимового періоду на загальну суму 998,6 тис. грн., обладнано 5 місць підігріву води та запуску двигунів транспортних засобів при низьких температурах на суму 7,6 тис. грн; проведено роботи з підготовки систем електро-, тепло- та водопостачання на суму 65,8 тис. грн; забезпечено зимовим спецодягом та засобами індивідуального захисту працівників на суму 586,2 тис. грн; виготовлено та відремонтовано 35 одиниць пересувних приміщень на суму 64,2 тис. грн.. для обігріву працівників, зайнятих на лісозаготівлях.

В наступному осінньо-зимовому періоді 2016/2017 роках на згадані заходи заплановано коштів на суму більше 2,5 млн. грн.

Начальник Чернігівського ОУЛМГ Андрій Пивовар довів до відома директорів державних лісогосподарських підприємств інформацію про те, що до 15 серпня поточного року вони мають надати Чернігівському ОУЛМГ затверджені узагальнені плани заходів з підготовки підприємств управління до роботи в осінньо-зимовий період 2016-2017 років. В термін до 1 жовтня цього року директори лісгоспів мають завершити заплановане технічне переоснащення в енергосиловому господарстві, модернізацію, реконструкцію та ремонтно-профілактичні роботи власних котелень та котлів в адміністративних і виробничих приміщеннях підприємств. Також мають бути вжиті заходи щодо виключення споживання природного газу та споживання теплової енергії від інших постачальників шляхом переобладнання котельного господарства на альтернативне дров’яне опалення. А до 15 жовтня цього року директорам держлісгоспів треба забезпечити виконання комплексу робіт, пов’язаних з енергозбереженням та початком опалювального сезону (утеплення приміщень, оптимізація опалювальних площ виробничих і адміністративних приміщень, накопичення запасів енергоресурсів для тепло генерації). Для забезпечення безперебійної роботи транспорту в зимовий період, до 15 жовтня цього року мають бути завершені ремонти землерийної, дорожньої та снігоприбиральної техніки, створено запас ПММ та витратних матеріалів для ремонту та утриманню лісових доріг. Будівництво, реконструкція та ремонт лісових доріг, заплановані на 2016 рік, мають бути завершені до 31 жовтня.

 

Микола ТИЩЕНКО, Чернігівське ОУЛМГ

IMG_9806 IMG_9823IMG_4820_MG_3523PICT2183PICT4887IMG_4335PICT8089IMG_2379IMG_2260IMG_1853 IMG_2326 PICT5594

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства