І під час воєнного стану лісівники зберегли робочий ритм, щоб у другому півріччі наростити виробничі потужності

Саме таку позицію оприлюднив перед учасниками засідання колегії Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства його начальник Сергій Аніщенко, акцентуючи увагу присутніх на тому, що лише таким чином можна наблизити перемогу над ворогом, підтримати економіку області для відбудови країни.

Підсумовуючи господарсько-фінансову діяльність підприємств управління за перше півріччя 2022 року, з аналітичною доповіддю виступила начальник відділу економіки та фінансів Наталія Курись.

Вона, зокрема, відзначила, що державними підприємствами лісового господарства управління у першому півріччі створено лісових культур на площі 1167,9 гектара, в тому числі захисних лісових насаджень (нові ліси) – на 18,4 гектара.

Під природне поновлення залишено 123,4 гектара – 67 відсотків річного завдання.

Лісів відтворено на 1291,3 гектара, а це 66 відсотків річного завдання.

На 12,1 гектара створено плантацій новорічних ялинок – 115 відсотків завдання.

Належну увагу приділяли і лісокультурній діяльності. План посіву розсадників виконаний на 120 відсотків і становить 7,2 гектара, в тому числі хвойних порід 5,2 гектара, листяних – 2,0 гектари, чагарникових – 0,07 гектара.

Садивного матеріалу реалізовано на 183,6 тисячі гривень, в тому числі для озеленення – 98,4 тисячі гривень.

Заготовлено 722,8 кілограма насіння деревних та чагарникових порід, в тому числі хвойних – 668,5 кілограма та інших порід – 54,3 кілограма.

Під створення лісових культур на зрубах проведений обробіток ґрунту на площі 523,6 гектара, на прийнятих землях – 4 гектара.

Доповнення лісових культур проведено на 384,9 гектара – 110 відсотків завдання, захисних лісових насаджень – на 28,9 гектара – 116 відсотків завдання. Догляд за лісовими культурами проведений на 1093,7 гектара, на захисних лісових насадженнях – на площі 19,4 гектара.

Протягом першого півріччя провели рубки формування та оздоровлення лісів на 2,2 тисячі гектарів загальною масою 68,3 тисячі кубометрів. Рубки догляду – на площі 655 гектарів загальною масою 21 тисяча кубічних метрів, у тому числі рубки освітлення – на 136 гектарах, рубки прочищення – на 244 гектарах, прорідження – на 99 гектарах, прохідні рубки – на 176 гектарах.

Санітарні рубки проведені на 1422 гектарах загальною масою 45,4 тисячі кубометрів, у тому числі вибірково санітарні рубки – на площі 1417 гектарів загальною масою 44,1 тисячі кубометрів деревини, а суцільно санітарні рубки – на п’яти гектарах загальною масою 1,3 тисячі кубометрів.

Проводилися й інші заходи, пов’язані з веденням лісового господарства, оздоровлення лісів на площі 33,1 гектара загальною масою тисяча кубометрів.

У лісах, підпорядкованих обласному управлінню лісового та мисливського господарства, на жаль, сталося 25 випадків лісових пожеж, які охопили 241,8 гектара. Дев’ять з них, на 139,4 гектара, – внаслідок бойових дій, спричинених військовою агресією російської федерації.

З метою попередження пожеж створено 2,3 тисячі кілометрів мінералізованих смуг, проведено доглядів за ними на 5,6 тисячах кілометрів.

За звітний період виявлено сім випадків незаконних рубок загальним обсягом 19,8 кубометрів. Сума завданих лісовому господарству збитків – 97,1 тисяч гривень.

З метою охорони лісів від незаконних рубок, браконьєрства, порушень правил пожежної безпеки проведено 541 рейд. Складено 14 протоколів про адміністративні правопорушення. Майже на шість тисяч гривень накладено адміністративних штрафів.

Щодо безпосередньо виробничої діяльності, то за пів року від усіх видів рубок заготовлено майже 200 тисяч кубометрів деревини, в тому числі на рубках головного користування – 147,8 тисячі кубічних метрів.

Лісоматеріалів круглих на рубках головного користування заготовлено 113,3 тисячі кубометрів, вихід склав 76 відсотків від загальної заготівлі. Дров’яної деревини промислового використання – 10,7 тисячі кубометрів, непромислового – 23,7 тисячі метрів кубічних.

Лісоматеріалів хвойних заготовлено 114,7 тисячі кубометрів або 27,5 відсотка від річного завдання, круглих лісоматеріалів заготовлено 100,9 тисячі кубометрів, що становить 24,2 відсотка від річного завдання.

Лісоматеріалів дубових заготовлено 8,8 тисячі кубометрів, або 24,4 відсотка річного завдання, березових – 13,5 тисячі кубометрів – 29,8 відсотка річного завдання, вільхових – 4 тисячі кубометрів або 14,4 відсотка річного завдання.

Необроблених лісоматеріалів реалізовано 157,3 тисячі кубометрів на 278,5 мільйона гривень.

Обсяг направленої в переробку деревини за пів року склав 52,2 тисячі кубометрів.

За звітний період продукції деревообробки випущено на 103,5 мільйона гривень. Вихід з одного кубометра спрямованої на переробку деревини становить 1982,5 гривень, це на 355,3 гривні більше відповідного періоду минулого року.

Обсяг реалізації продукції склав 365,9 мільйона гривень і зменшився майже вдвічі порівняно з відповідним періодом минулого року. Не всі підприємства забезпечили темп росту.

На ведення лісового господарства у першому півріччі направлено 76,9 мільйона гривень.

Реалізація на один гектар загальної площі земель, які перебувають у постійному користуванні, склала 875 гривень.

Реалізація на експорт склала 44,5 мільйона гривень. Питома вага експорту в загальній реалізації становить 12,2 відсотка.

За результатами фінансової діяльності лісогосподарські підприємства отримали 8,3 мільйона гривень чистого прибутку.

В цілому по управлінню рентабельність усієї діяльності склала 2,3 відсотка, а рентабельність реалізованої лісопродукції становить 3,2 відсотка.

Вкладення в капітальні інвестиції склали 4,4 мільйона гривень.

Підприємства управління сплатили до бюджетів усіх рівнів 166,4 мільйона гривень податків, зборів та обов’язкових платежів.

З них до Державного бюджету сплачено 115,6 мільйона гривень (69,5%). До місцевих – 50,8 мільйона гривень (30,5 відсотка).

Затверджені завдання по сплаті податків виконані всіма лісгоспами і в цілому по управлінню – на 185,2 відсотка.

Крім податків підприємствами управління сплачено 30,6 мільйона гривень Єдиного соціального внеску. Затверджені завдання виконали всі підприємства.

Питома вага сплачених податків в реалізації порівняно з першим півріччям 2021 року збільшилась з 39,7 до 53,8 відсотка.

Про використання лісосировинних ресурсів підприємствами галузі доповів начальник відділу лісових ресурсів Петро Приходько. Він зазначив, що підприємствами, які входять до сфери координації управління, від усіх рубок за перше півріччя заготовлено 199,9 тисячі кубометрів деревини – 28 відсотків від запланованого річного обсягу.

На рубках головного користування заготовлено 147,8 тисячі кубометрів деревини – 26,4 відсотка річного плану.

Вихід лісоматеріалів круглих на рубках головного користування, як показник, який в значній мірі визначає фінансовий стан підприємств, від загальної кількості заготовлених сортиментів складає 76,7 відсотка. Показник шести місяців минулого року – 78,8 відсотка.

Заготовлено лісоматеріалів круглих хвойних порід 100,9 тисячі кубометрів, вихід лісоматеріалів круглих становить 88,1 відсотка.

Лісоматеріалів круглих хвойних класів якості А і В заготовлено на рубках головного користування 43,2 тисячі кубометрів або 37,7 відсотка заготовленого обсягу.

Лісоматеріалів деревини дуба заготовлено 8,8 тисячі кубометрів, у тому числі лісоматеріалів круглих 3,7 тисячі кубометрів або 42,6 відсотка заготовленого обсягу при плановому 45,3 відсотка.

Заготовлено лісоматеріалів дубових класу якості А і В – 0,553 тисячі кубометрів або 28,8 відсотка річного плану.

Лісоматеріалів берези заготовлено 13,5 тисячі кубометрів, у тому числі лісоматеріалів круглих 5,6 тисячі кубометрів або 41,7 відсотка загального об’єму заготівлі.

Лісоматеріалів вільхи заготовлено 4 тисячі кубометрів, у тому числі лісоматеріалів круглих 2,2 тисячі кубометрів, або 53,7 відсотка від загального обсягу заготівлі. Вихід лісоматеріалів класу якості А і В склав 48 відсотків.

На рубках, пов’язаних з веденням лісового господарства, заготовлено 52,2 тисячі кубометрів деревини, в тому числі лісоматеріалів круглих 28,3 тисячі кубометрів або 54,2 відсотка загального обсягу заготівлі.

Лісоматеріалів хвойних порід заготовлено 45,7 тисячі кубометрів, у тому числі лісоматеріалів круглих – 27,4 тисячі кубометрів або 60 відсотків від загальної заготівлі.

Зі всього обсягу круглих лісоматеріалів хвойних 27,4 тисячі кубометрів, класу якості D заготовлено 15,2 тисячі кубометрів або 55,5 відсотка.

На 1 липня нинішнього року на складах підприємств зберігалося 58,3 тисячі кубометрів деревини, в тому числі лісоматеріалів круглих 39 тисяч кубометрів, 11,1 тисячі кубометрів дров’яної деревини промислового використання, 8,1 тисячі кубометрів дров’яної деревини непромислового використання та 0,2 тисячі кубометрів довгомірних лісоматеріалів. Найбільші залишки мають «ДП Корюківський лісгосп» – 14,9 тисячі кубометрів, ДП «Городнянський лісгосп» – 13,2 тисячі кубометрів та ДП «Новгород-Сіверський лісгосп» – 12,9 тисячі кубометрів.

У питаннях порядку денного засідання колегії «Різне» виступили заступники начальника, головний лісничий обласного управління Вадим Фесюн та головний інженер обласного управління Олександр Жук.

Заступник начальника, головний лісничий обласного управління Вадим Фесюн наголосив, що нині головне – підготовка до осінньої лісокультурної кампанії, серцевиною якої має стати успішна реалізація програми Президента України «Зелена країна». Задля цього лісівникам слід активно провести в усіх громадах роботу щодо ретельної інвентаризації самозаліснених земель з тим, щоб згодом передати їх до державного лісового фонду.

Заступник начальника, головний інженер обласного управління Олександр Жук закликав усі лісогосподарські підприємства збільшити заготівлю дров паливних за рахунок проведення санітарних рубок та освоєння не зрубаної лісосіки м’яколистяного господарства, на які зараз дуже великий попит як серед населення, так і закладів соціальної сфери. Паливні дрова розкуповують, можна сказати, прямо з-під сокири. Це треба максимально враховувати керівникам лісогосподарських підприємств, щоб забезпечити населення теплом і затишком у сувору воєнну зиму. Це першочергове завдання трудового фронту лісівників, їхній вагомий внесок в неминучу перемогу над ворогом. Не дозволимо йому випробовувати нас ще й холодом.

І на завершення засідання колегії приємну місію виконав начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко. Він оголосив, що до Дня незалежності України Державне агентство лісових ресурсів України нагородило директора ДП «Ніжинське лісове господарство» Андрія Данька нагрудним знаком «За бездоганну службу у державній лісовій охороні».

А Почесною грамотою Державного агентства лісових ресурсів України нагороджено директора ДП «Корюківське лісове господарство» Андрія Лашка.

Високі нагороди лісової галузі України вручив начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко, котрий зазначив, що лісівники Сіверського краю так само самовіддано наближатимуть перемогу на лісовому фронті, як її наближають мужні Збройні сили України. Наша віра тверда і перемога обов’язково прийде як на береги зачарованої Десни, так і всієї нашої прекрасної Батьківщини.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства