…І виросте ліс, як живий пам’ятник

…А в його зелених верховіттях оселиться птаство і співом своїм рознесе по всій Остерщині, по всій Україні хвалу тому, хто до останнього подиху віддавав свою синівську любов і наснагу турботливого серця саме остерським лісам, плекаючи їх красу, здоров’я і довголіття.

Йдеться про світлу пам’ять Валентина Павловича Судака, котрому 24 березня виповнилося б лише п’ятдесят… Ще жити б та й жити, ще б невтомно і творчо трудитися, як тільки він і вмів, задля безсмертя лісів Сіверянського краю!

Але жорстока реальність перервала політ праведної душі.

Є люди, чиє життя, як спалах зірниці, коротке і осяйне. Саме таке життя прожив і Валентин Судак, чий талант лісівника та хист організатора лісового господарювання впродовж десятків літ формувався в ДП «Остерське лісове господарство», звідки він і був мобілізований на посаду директора військового лісгоспу. Звідти він і ступив за поріг вічності.

Та світлу пам’ять про одного з кращих лісівників Чернігівщини збережуть остерські ліси – ці живі пам’ятники ним звершеного впродовж життя – такого короткого, як одна мить… І люди також збережуть цю пам’ять! Його колеги та друзі, з ким пліч-о-пліч звитяжно трудився, плекаючи добрі надії на майбутнє рідних лісів.

Заради саме такого майбутнього трудові колективи лісівників Остерщини виступили з ініціативою увічнити пам’ять Валентина Судака створенням у Горбачівському лісництві ділянки саджанців площею 1,2 гектара. Щоб виріс на ній молодий ліс, як живий пам’ятник людині, котра віддала своє життя нелегкій справі лісового господарювання. Ініціативу підтримали в Чернігівському ОУЛМГ, у багатьох лісгоспах області. І ось під час проведення акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» до Горбачівського лісництва ДП «Остерське лісове господарство» на закладання ділянки пам’яті лісівника прибули перший заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ, головний лісничий управління Юрій Пономаренко, спеціалісти відділу лісового господарства управління та адмінперсонал ДП «Остерське лісове господарство».

Відкриваючи день пам’яті Валентина Судака, Юрій Пономаренко, зокрема, розповів про успішний перебіг акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» у всіх лісогосподарських підприємствах області, щоб до 1 квітня висадити майже на двох тисячах гектарів саджанці майбутніх лісів. Задля цього лісівники Чернігівщини виростили понад 22 мільйони саджанців, що не тільки повністю забезпечує потреби держлісгоспів у садивному матеріалі, а й дає змогу реалізовувати його всім бажаючим. Крім того, лісництвами заготовлено 130 тонн шишок і отримано одну тонну триста високоякісного насіння, яке буде висіяне в теплицях та розсадниках лісогосподарств, щоб згодом одержати дружні і здорові сходи саджанців для поповнення лісових масивів і створення нових лісів.

Після акції на ділянці пам’яті Валентина Судака всі її учасники переїхали до садиби Горбачівського лісництва, де ось уже четвертий рік формується парк екзотичних дерев, щоб висадити на його території двадцять екзотичних саджанців на знак пам’яті остерського лісівника. До речі, ці саджанці вирощені з насіння, звезеного з лісгоспів і ботанічних садів усієї України, в тому числі і з базисного розсадника Горбачівського лісництва.

Минуть десятиліття, і прийдешні покоління лісівників, усіх жителів Остерщини зачаровуватимуть красою іменні екзотичні дерева пам’яті Валентина Судака.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства