Ініціатива, відповідальність, активний пошук резервів виробництва – складові ефективного лісогосподарювання

У площині саме цих критеріїв всебічно і вимогливо аналізувалися підсумки господарсько-фінансової діяльності держпідприємств ЧОУЛМГ за перший квартал нинішнього року на засіданні колегії обласного управління 10 травня ц. р.

Відкрив і головував на  засіданні колегії начальник Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Демченко.

Підводячи підсумки господарсько- фінансової  діяльності за І квартал 2019 року слід зазначити, що незважаючи на певні труднощі, лісогосподарські підприємства забезпечили виконання основних запланованих лісогосподарських заходів за винятком заготівлі на рубках головного користування, завдань з капітальних вкладень у розвиток виробництва, спрацювали прибутково, рентабельно, своєчасно розрахувались з бюджетами, фондами, а також по заробітній платі.

За перший квартал  створено лісових культур на площі 1204,9 га, в тому числі на зрубах 1164,9 га, а також на 40 гектарах прийнятих земель.

Сприяння природному поновленню проведено на площі 3,4 га.

Доповнення лісових культур   проведено  на зрубах   площею 877,1 га, на прийнятих деградованих, малопродуктивних землях доповнення не проводилося, створено плантацій  на 29,7 га, посіяно розсадників на 0,43 га, проведено догляд за лісовими культурами  на площі 23,9 га.

Обробіток ґрунту на зрубах проведений на площі 757,8 га, на прийнятих деградованих, малопродуктивних  землях  на площі 40 га.

Заготовлено насіння деревних та чагарникових порід 563 кг, в тому числі насіння сосни звичайної 531,5 кг.

Протягом 3 місяців 2019 року рубки формування та оздоровлення лісів проведені на площі 4,6 тис. га (150% до плану) загальною масою деревини 133,5 тис. куб. м. (173% до плану).

Усі планові показники з рубок догляду виконуються. Вони проведені на площі 0,7 тис. га  (176% до плану) загальною масою деревини 14,4 тис. куб. м. (171% до плану), у тому числі в молодняках 0,4 тис. га загальною масою 5 тис. куб. м.

Санітарні рубки проведені на площі 3,8 тис. га загальною масою деревини 118,3 тис. куб. м., в тому числі вибірково санітарні рубки проведені на площі 3,8 тис. га (146% до запланованого) загальною масою деревини 105,6 тис. куб. м. (177% до запланованого). А суцільно санітарні рубки – на площі 37 га (162 % до запланованого) із загальною масою деревини 12,7 тис. куб. м. (146% до запланованого).

Заготовлено чимало другорядних лісових матеріалів: деревного соку 408,2 тонни та велику кількість новорічних ялинок.

У першому кварталі відповідно до наказів та розпоряджень Державного агентства лісових ресурсів України та обласного управління лісгоспи провели підготовку до пожежонебезпечного періоду. Приведено до робочого стану протипожежну техніку і обладнання, впорядковано лісопожежні станції та пункти зосередження протипожежного інвентаря. Розроблені та погоджені з ДСНС та РДА мобілізаційно-оперативні плани ліквідації лісових пожеж. За перший квартал створено 728 км мінералізованих смуг, на 983 км проведено догляд за ними.

Пожежний сезон у лісах цього року розпочався рано, вже у першому кварталі виникла лісова пожежа площею 4,8 га в ДП «Чернігівський лісгосп».

Зареєстровано 30 випадків незаконних рубок лісу загальним обсягом 255 м3. Сума збитків – 1024,2 тис. грн, з них переважна більшість в лісах ДП «Новгород-Сіверський лісгосп» (131 м3, на суму 459,4 тис. грн) та ДП «Чернігівський лісгосп» (123 м3, сума збитків – 560,1 тис. грн). Ці рубки  скоєні невстановленими особами, хоча по Чернігівському лісгоспу незаконно зрубана деревина була виявлена на пилорамах, що належать місцевим підприємцям, та вилучена поліцією.

За перший квартал проведено 590 рейдів з охорони лісу, складено 34 протоколи, накладено та стягнуто 11458 грн адміністративних штрафів.

Захисні роботи проведені майже на десяти тисячах гектарів. Це переважно розвішування штучних гнізд для птахів. В осередках масового всихання сосни на 3,4 тис. га проведено санітарні рубки, заготовлено більше 105 тис. м3 деревини.

Обласним управлінням лісового та мисливського господарства проводилася і робота з охорони державного мисливського фонду – до 1 квітня складено 44 протоколи на порушників правил полювання.    На 15351 грн накладено та стягнуто штрафів з порушників.

Видано 49  посвідчень мисливця на суму 2500 грн. і 70 щорічних контрольних карток обліку добутої дичини та порушень правил полювання на суму 740 грн.

За перший квартал заготовлено деревини всього 251,9 тис. м. куб. (за відповідний період минулого року 265,1 тис. м куб.), в тому числі на рубках головного користування – 137,9 тис. куб. м, що становить  19,6 % річного ресурсу. Це на  4,6 тис. куб. м менше до відповідного періоду минулого року. Зменшення об’єму заготівлі деревини пов’язане зі збільшенням обсягів санітарних рубок в насадженнях, пошкоджених верхівковим короїдом та потребами ринку в сухостійних лісоматеріалах.

За 3 місяці реалізовано в круглому вигляді 192,3 тис. куб. м деревини. Найвищий показник реалізованого знеособленого кубометра деревини по ДП «Ніжинський лісгосп» – 1336,03 грн. З початку року підвідомчими підприємствами пущено в переробку 44,4тис. куб. м деревини, що складає 17,6 % від заготівлі. Обсяг переробки збільшився на 5,7 % до відповідного періоду минулого року, а випуск продукції переробки збільшився на 406,7 тис. грн. і склав 68,6 млн. грн.

Рентабельність переробки деревини становить 4,1 %, а вихід продукції з одного метра кубічного, пущеного в переробку, склав 1546,3 грн.

На підприємствах, які входять до сфери координації управління, випадків виробничого травматизму не було,  ДТП з вини водіїв та пожеж на виробничих об’єктах також не сталося.

За результатами господарсько-фінансової діяльності у 1 кварталі  підприємствами управління отримано  249 млн. грн. чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), що на 5,5 млн. грн. більше минулорічного періоду, темп росту склав 102,2%.

Значного росту досягли Остерський військовий (130,5%), Борзнянський (126,5%) і Корюківський (117 %) лісгоспи.

Реалізація на гектар загальної площі земель, які перебувають у постійному користуванні, склала 595,7 грн. – зросла на 12 грн. Серед підприємств найвищий рівень у Добрянському (932 грн.), Корюківському (860 грн.) і Городнянському (735,7 грн.) лісгоспах.

На ведення лісового господарства лісгоспами спрямовано 71,8 млн. грн. власних коштів, що на 3,5 млн. грн. більше, ніж за  перший квартал року минулого.

Забезпечивши виконання запланованих лісогосподарських заходів, за винятком заготівлі на рубках головного користування (84,3%), всі підприємства спрацювали прибутково і за результатами фінансової діяльності отримали 5,1 млн. грн. чистого прибутку, відповідно відрахування частини чистого  прибутку до державного бюджету склало 3,8 млн. грн. Найбільші суми відрахувань частини чистого прибутку забезпечили Добрянський (822 тис. грн.), Корюківський (599 тис. грн.) і Семенівський (473 тис. грн.) лісгоспи.

Рентабельність усієї діяльності в цілому по управлінню склала 2%, а реалізованої лісопродукції – 7,9 відсотка. Найвищого рівня рентабельності  досягли Борзнянський (2,9%), Семенівський (2,9%), Добрянський (2,8%) і Остерський військовий (2,8%) лісгоспи.

У цілому по управлінню і майже всіма  лісогосподарськими підприємствами виконано завдання з оновлення виробництва (137 % до запланованого). Всього капітальні інвестиції склали 3,5 млн. грн.

Заборгованості з виплати заробітної плати підприємства управління не мають.

Чисельність штатних працівників на перше квітня склала 2949 осіб.

Реалізація на одного штатного працівника (продуктивність праці)  в середньому по управлінню склала 84448 грн. і зросла порівняно з відповідним періодом минулого року на 2322 грн. або на 2,8%.

Найбільш високих показників продуктивності праці досягли в Добрянському (129473 грн.), Остерському військовому (109952 грн.) і Чернігівському (101814 грн.) лісгоспах.

За перший квартал нинішнього року підприємствами управління сплачено до бюджетів усіх рівнів 98,8 млн. грн. податків, зборів та обов’язкових платежів. Це на 14,8 млн. грн. або на 23,4% більше, ніж за відповідний період минулого року.

З них до Державного бюджету сплачено 62,3 млн. грн. (63%). До місцевих 36,5 млн. грн. (37%), при темпі росту відповідно 131,6% і 111,5%.

Найбільші суми податків сплачено Добрянським (16,2 млн. грн.), Корюківським (11,7 млн. грн.) і Холминським (10,4 млн. грн.) лісгоспами.

Затверджені завдання зі сплати податків виконані всіма лісгоспами і в цілому по управлінню на 117,6%.

Крім податків, підприємствами управління сплачено 21,8 млн. грн. Єдиного соціального внеску.

Податкове навантаження порівняно з першим кварталом минулого року  збільшилось з 41,7% до 48,4% від суми чистого доходу.

За результатами ефективності управління об’єктами державної власності ефективність обласного управління і більшості підприємств оцінені «задовільно» (невиконання темпу росту чистого прибутку). «Ефективно» оцінені Борзнянський і Остерський військовий лісгоспи.

За підсумками господарсько-фінансової діяльності підприємств Чернігівського ОУЛМГ на засіданні колегії оголошено переможців змагання серед колективів державних лісогосподарських підприємств управління.

Перше місце виборов колектив ДП «Борзнянське лісове господарство» (директор А.В. Лашко).

Друге місце зайняв колектив ДП «Корюківське лісове господарство» (директор О.А. Петренко).

Третє місце за колективом ДП «Городнянське лісове господарство» (директор С.М. Аніщенко).

Підсумовуючи засідання колегії, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Демченко сердечно привітав переможців змагання із заслуженим визнанням здобутків трудових колективів цих лісгоспів. Він закликав керівників, спеціалістів усіх держпідприємств ЧОУЛМГ виявляти  на кожній ділянці виробництва максимум особистої ініціативи і відповідальності, щоб задіяти ще не використані резерви для успішного лісогосподарювання і тим самим забезпечити енергійний поступ вперед у подальшому розвитку однієї з найважливіших галузей економічного і соціального розвитку Чернігівщини.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства