Керівник військового держлісгоспу і науковець Володимир Брайко став  науковим керівником і для своїх молодших колег у здобутті ними звання магістра лісового господарства

Безперечно, найбільше визнання авторитету будь-кого з науковців настає тоді, коли твої учні і молодші колеги з готовністю сприймають твої професійні здобутки і наукові ідеї, прагнучи поглибити їх і втілити в практику власного професійного зростання.

Так, зокрема, начальник відділу збуту ДП «Остерський військовий лісгосп» Аліна Кулініч і старший майстер Карпилівського лісництва держлісгоспу Владислав Бундя для своїх наукових робіт на здобуття звання магістра лісового господарства обрали своїм науковим керівником очільника рідного трудового колективу, кандидата сільськогосподарських наук Володимира Борисовича Брайка.

Вдале визначення наукового керівника вилилося для пошуковців звання магістра лісового господарства в цікаву і водночас оптимально практичну для успішного лісогосподарювання роботу, яка принесла їм разом із званням магістра й відмінний результат.

Так, старший майстер Карпилівського лісництва лісгоспу Владислав Бундя в своїй науковій роботі «Дослідження природного поновлення аборигенних деревостанів після проходження низової пожежі в ДП «Остерський військовий лісгосп» дало пошуковцю не лише звання магістра лісової справи, а й можливість дійти  висновку, що листяні породи, які замінять після лісової пожежі сосну, швидше ростучі, тобто за один період стиглості соснового насадження лісогосподарники зможуть виростити листяний ліс вдвічі швидше і отримати з цього значний прибуток, що вкрай необхідний для успішного лісогосподарювання в період фінансово-економічної кризи.

А пошуковець звання магістра лісового господарства, начальник відділу збуту держлісгоспу Аліна Кулініч у своїй науковій роботі «Дослідження економічного ефекту за умови застосування альтернативного способу рубок догляду в ДП «Остерський військовий лісгосп» дійшла висновку, що вартість витрат способом кільцювання окільцьовувачем, у вісім разів нижча від вартості робіт, проведених традиційним механізованим способом. Отож такий захід як кільцювання окільцьовувачем спрямований не лише на мінімізацію негативного впливу на довкілля, а й на значне зростання саме економічної ефективності за умови його застосування на рубках догляду.

Розповідаючи про здобутки своїх молодших колег-лісівників у наукових роботах, проведених ними задля здобуття звання магістра лісової справи, очільник ДП «Остерський військовий лісгосп», кандидат сільськогосподарських наук Володимир Брайко звернув нашу увагу і на свою, вже настільну книгу, подаровану йому науковцями Національного університету біоресурсів і природокористування, в анотації до якої йдеться про природні виклики лісівникам, які були характерні століття тому.

– Як не дивно, але й для сьогодення такі виклики для лісівників актуальні. Тому й мусимо  невтомно черпати досвід минулого, щоб мати адекватну наукову відповідь тим проблемам, які переживає український ліс сьогодні. Тільки так не лише збережемо цей неоціненний скарб нашої сіверянської землі, а й примножимо його для прийдешніх поколінь, – наголосив директор ДП «Остерський військовий лісгосп», кандидат сільськогосподарських наук Володимир Брайко наприкінці нашої зустрічі.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства