Короїд крокує лісами Європи

Верхівковий короїд уражає соснові ліси Європи. На Чернігівщині він тільки починає свою активність, а в сусідній Білорусі від шкідника постраждало вже понад 30 тисяч гектарів хвойних лісів. Фахівці визнали поширення верхівкового короїда надзвичайною ситуацією природного характеру. Досвід поляків і білорусів доводить, що альтернативи рубкам уражених дерев немає. Аби запобігти подальшому поширенню в Гомельській області, білоруські лісівники вирубали 7,5 тисяч гектарів зараженого лісу.

4 жовтня делегація директорів держпідприємств, що входять в структуру Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, на чолі з начальником управління Олександром Демченком та директором ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція», доктором сільськогосподарських наук Анатолієм Жежкуном побували на семінарі щодо масового пошкодження соснових насаджень верхівковим короїдом. Гомельські лісівники включили в програму семінару низку теоретично-практичних заходів, серед яких: огляд ділянки, відведеної під суцільні санітарні рубки в Макіївському дослідно-відтворювальному лісництві, огляд ділянки з очистки та підготовки ґрунту після розробки санітарних заходів, огляд тепличного господарства в Приборському лісництві тощо.

Білоруси активно використовують сучасну лісогосподарську техніку. Так, в Борщівському лісництві лісівників Чернігівщини білоруські колеги ознайомили з роботою харвастера VIMEK 404, завданням якого є розчищення на ушкоджених ділянках всихаючих насаджень.

Показали білоруси і власну переробку. Так, на території Калининського лісництва, директори лісогосподарських підприємств Чернігівщини ознайомилися з роботою переробного цеху.

Супроводжували чернігівську делегацію генеральний директор Гомельського виробничого лісогосподарського об’єднання Михайло Супрун та його заступник, а також директор Гомельського лісгоспу Ігор Дегтярик.

Наостанок українських колег ознайомили з роботою одного з мисливських господарств.

Білоруські лісівники порівняли поширення верхівкового короїда з надзвичайною ситуацією природного характеру. Причинами поширення хвороби стала відсутність впродовж останніх кількох років достатньої кількості вологи. Така погодна аномалія викликала ослаблення соснових деревостанів. А стовбурові шкідники, в тому числі короїди, в лісах є завжди. Ось тільки масово уражати здорові дерева вони не можуть. А ослаблені посухою сосни стали легкою здобиччю для жуків.

Аби запобігти подальшому поширенню верхівкового короїда, гомельські лісівники змушені були вдатися до масових суцільних рубок. Було вирубано близько 7,5 тисяч гектарів хвойних лісів.

Подібну ситуацію білоруси раніше спостерігали у сусідній Польщі, де безуспішна боротьба тамтешніх лісівників призвела до вимушеної вирубки лісів у заповідній частині – Біловезькій пущі.

Підбивали підсумки міжнародного семінару чернігівські лісівники на території Новояриловицького лісництва ДП «Добрянське лісове господарство».

Начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Демченко наголосив на необхідності перенесення білоруського досвіду в ліси Чернігівщини.

Олександр Марахонько, начальник лісогосподарського відділу Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства