Лісокультурна рада Чернігівського ОУЛМГ погодила проекти лісових культур лісівників Сіверського краю

Хоча надворі – зима, а у лісі – сніг, у лісівників Чернігівщини стартувала лісокультурна кампанія. Так лісівники жартома називають захист проектів лісових культур. Нещодавно відбулося засідання лісокультурної Ради у Сосницькому лісництві ДП «Корюківське лісове господарство».

Відкрив засідання ради її голова, заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ, головний лісничий Вадим Фесюн. До складу ради увійшли: директор ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» Анатолій Жежкун, головний спеціаліст відділу лісового господарства Олександр Тищенко, головні лісничі п’яти об’єднаних лісогосподарських підприємств Чернігівського ОУЛМГ –   Максим Левкович, Віталій Скоробагатий, Олександр Марахонько, Віталій Сідько і Володимир Єленич з Городнянського, Корюківського, Ніжинського, Новгород-Сіверського та Чернігівського лісових господарств, а керував цим процесом головний спеціаліст відділу лісового господарства облуправління Володимир Перев’язко.

На цьому заході розглядалися проекти лісових культур та природного поновлення на нинішній рік, представлені головними лісничими та інженерами з лісовідновлення.

Йшлося про своєчасність відновлення зрубів; схеми змішування лісових культур та розміщення садивних місць; відповідність головних порід типам лісорослинних умов; вирощування сіянців і саджанців із закритою кореневою системою; створення лісових культур за участю дикорослих, плодово-ягідних порід та екзотів (модрини, сосни Веймутова); збільшення вирощування і реалізацію декоративно-садивного матеріалу, плантацій новорічних дерев; переведення лісового насінництва на елітну основу та застосування насіння з постійної лісонасінневої бази; а також – хімічний обробіток зрубів, боротьбу з акацією білою і збільшення механічного догляду за лісовими культурами.

Слід відзначити, що аналізувалися лісові проекти паралельно із завданнями цьогорічної посадки лісу і виконання Указу Президента України № 228/221 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» і в рамках програми «Зелена країна».

Найкращі лісові проекти підготували працівники Городнянського, Корюківського, Ніжинського, Новгород-Сіверського та Чернігівського лісогосподарських підприємств.

Голова лісокультурної ради Вадим Фесюн розповів, що під час осінньої лісокультурної кампанії у рамках програми Президента «Зелена країна» було посаджено майже 3,5 мільйони дерев. До цього долучилися й інші лісокористувачі та громади Чернігівщини. Підприємствами Чернігівського ОУЛМГ посаджено понад 2,5 мільйони дерев.

«Обіцяли зібрати подвійну кількість насіння – ми це зробили (нині зібрано понад 26,3 тонни насіння при плані 14,4 тонни). Зібране насіння було відправлене на перевірку якості до «Українського лісового селекційного центру». Незабаром розпочнеться будівництво сучасного насіннєво-селекційного центру у Горбачівському лісництві ДП «Чернігівське лісове господарство», – зазначив Вадим Фесюн.

Також Вадим Михайлович оприлюднив плани на нинішній рік: вже під час весняної лісокультурної кампанії цього року, лісівники Чернігівщини планують створити лісові культури на всіх суцільних зрубах минулих років. Тоді буде висаджено майже 10 мільйонів нових дерев.

«Щоб створені лісонасадження були довговічними, біологічно-стійкими, у майбутньому мали ознаки справжнього лісу, лісові культури необхідно створювати змішаного типу, за участю головної породи, супутніх порід. А в розсадниках, коробах теплицях більше вирощувати сіянці клену, липи, ясену та вільхи», – сказав на засіданні лісокультурної ради директор ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» Анатолій Жежкун.

Про результати наукових впроваджень торік та план впровадження результатів завершених науково-дослідних робіт у цьому році в об’єднаних державних лісогосподарських підприємствах доповів головний спеціаліст відділу лісового господарства Олександр Тищенко.

Зведені відомості проектів лісових культур та природного поновлення будуть висвітлені на сайтах державних лісогосподарських підприємств.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства