Лісотаксаційний довідник-2020: нові рішення для обліку лісових ресурсів

Унікальність і складність лісового господарства потребує об’єктивних даних про лісові ресурси та їхню динаміку від створення насаджень до головного користування. Біорізноманітність та географія лісів робить дуже складним завдання опису математичними формулами усіх біологічних процесів та об’єктів у екосистемах. Разом з тим, таксаційна наука в Україні протягом останнього століття приклала багато зусиль для створення наукового і технічного забезпечення обліку та впорядкування лісів. Сучасний рівень аналітичних методів і комп’ютерних програм дозволяє суттєво підвищити рівень аналізу дослідних даних та удосконалити  лісотаксаційні нормативи.

У 2019 році в лісовій галузі України суттєво змінилися принципи обліку круглих лісоматеріалів, у зв’язку з адаптацією лісового господарства до європейських вимог. Як наслідок, виникла потреба в підготовці принципово нових нормативів для прогнозування розподілу об’єму деревини з ділових дерев для головних лісотвірних видів України та удосконалення і доповнення вже існуючих лісотаксаційних матеріалів з урахуванням вимог сьогодення.

Часом, у процесі відведення лісосік, обліку заготовленої деревини та таксації лісових масивів при лісовпорядкуванні, виникають труднощі на рівні майстрів лісу, помічників лісничих чи  інженерів, які можуть роками створювати технічні невідповідності у облікових роботах. Для вчених важливо знати про такі проблеми і мати зворотній зв’язок, щоб оперативно їх вирішувати.

Протягом 2019-2020 років науковцями кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Національного університету біоресурсів і природокористування України було узагальнено результати понад десятирічної роботи над удосконаленням існуючих таксаційних нормативів.

Наприкінці 2020 року було підготовлено та затверджено на науково-технічній раді Державного агентства лісових ресурсів України оновлену редакцію Лісотаксаційного довідника, використання якого принципово покращить точність таксації, зокрема матеріальної оцінки лісосік для м’яколистяних порід.

Ключовим новим нормативом, у оновленій редакції довідника, стали дані для десяти основних лісоутворювальних порід України про розподіл об’єму ділових стовбурів за класами і підкласами товщини, узгоджені з європейськими підходами щодо таксації круглих лісоматеріалів. Нормативи визначають максимально (!) можливий вихід ділової деревини зі стовбурів ділових дерев відповідно до технічних умов на класифікацію лісоматеріалів. Про запровадження даних нормативів зараз мова не йде, однак рано чи пізно постане питання невідповідності у класифікації деревини під час матеріальної оцінки та реалізації деревини. Вагомий внесок у розроблення цих нормативів зробив доцент Сергій Миколайович Кашпор.

Важливо, що таблиці для розподілу об’єму ділових стовбурів за класами і підкласами товщини пройшли виробничу перевірку у процесі заготівлі деревини на лісосіках у ДП «Смілянське ЛГ», ДП «Городнянське ЛГ», ДП «Добрянське ЛГ» та ДП «Макарівське ЛГ». Розробники нормативів висловлюють велику подяку працівникам лісгоспів за допомогу в організації дослідних експедицій.

Важливі висновки про особливості обліку та реалізації круглих лісоматеріалів були зроблені на  науково-виробничому семінарі  на базі ДП «Смілянське ЛГ» за участі головних лісничих та інженерів підприємств Черкаського обласного управління лісового і мисливського господарства. Уже зараз зрозуміло, що необхідно удосконалювати технічні умови на класифікацію круглих лісоматеріалів, які пройшли уже понад 2-ох річну апробацію і мають потребу в удосконаленні.

У оновленому довіднику вперше опубліковано розрядні об’ємні таблиці для пристиглих, стиглих і перестійних насаджень та нормативи для проєктування біотехнічних заходів у мисливських угіддях, у вигляді таблиць запасів літніх і зимових кормів з дерев осики та кущів верб.

Використання суттєво удосконалених сортиментних таблиць для пристиглих, стиглих і перестиглих деревостанів вирішить проблему  узгодженості даних відводів та матеріальної оцінки, в першу чергу, для березняків, вільшаників та осичників.

Окремі нормативи у довіднику призначені для роботи комунальних підприємств з утримання зелених насаджень у містах. Урбанізація та необхідність реконструкції зелених насаджень зумовили необхідність доповнення нормативів об’єму стовбурів гіркокаштана звичайного та клена (ясенелистого, сріблястого) в умовах забудованої частини міст.

Також довідник містить удосконалені шкали для визначення розряду висот пристиглих, стиглих та перестійних деревостанів основних лісоутворювальних порід та уточнені дані у таблицях ходу росту для бука і вільхи. Зміни у стандартних таблицях стосувалися лише вільшаників.

Широке впровадження і розповсюдження лісотаксаційного довідника потребує оновлення різних методичних рекомендацій та інструкцій, однак цей клопіт вартий того, щоб усунути недоліки та полегшити роботу тих, хто у польових умовах за будь-якої погоди обліковує лісові ресурси.

Звичайно, у епоху діджиталізації та цифровізації використання лісотаксаційних нормативів не обмежиться паперовими книгами. Сподіваємося, що у недалекому майбутньому основні нормативи будуть внесені у різноманітні комп’ютерні програми та інтегровані у єдину систему управлінням лісовими ресурсами, концепція створення якої невпинно дозріває у лісівничому середовищі. Разом з тим, у кожного лісівника має бути доступ до аналогового лісотаксаційного довідника для максимально точного обліку лісопродукції та якісного проєктування й виконання лісогосподарських заходів.

Кафедра таксації лісу та лісового менеджменту НУБіП України буде вдячна за відгуки та рекомендації для покращення таксації лісових ресурсів. Надсилайте свої пропозиції на поштову скриньку bilous@nubip.edu.ua , для нас дуже важлива об’єктивна думка досвідчених фахівців.

 

Андрій Білоус, завідувач кафедри

 таксації лісу та лісового менеджменту

Національного університету біоресурсів і природокористування України

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства