Лісові гості

_MG_7046

У неділю 29 травня до кабінету чергового на «гарячу лінію» Чернігівського ОУЛМГ зателефонував невідомий житель обласного центру і повідомив, що в мікрорайоні Масани біля багатоповерхівок і магазину «Велика кишеня» розгулюють двоє молодих лосів, які, незважаючи на багатолюддя і автотранспорт, не полишають міста. Хоч би лиха не сталося.

Коли ми прибули на місце, то переконалися: справді,  мікрорайоном розгулюють лосенята віком трохи більше року. Потрапивши у незвичне середовище, вони сахаються від людей і автотранспорту, наражаючись на небезпеку. На наших очах один навіть кинувся напереріз автобусу 35-го маршруту і добре, що водій встиг  вчасно загальмувати…

Разом із жителями мікрорайону нам вдалося скерувати тварин до найближчого лісу.

Характерно те, що цей факт непоодинокий. І раніше жителі обласного центру мали нагоду зустрічатися з незвичайними гостями неподалік дачного масиву «Пролетарський гай», мікрорайону Бобровиця. І переважно це — молоді лосі-підлітки.

У чому ж причина? Мисливствознавці пояснюють такі випадки як мінімум кількома обставинами. Основна з них та, що в мисливських угіддях чернігівських лісів зросла популяція лосів. Саме через це самки не можуть в час свого чергового розтелення доглядати за лосенятами-підлітками, залишаючи їх напризволяще, щоб натомість більшою увагою оточити новонароджених. І тому молоді лосенята вимушені завчасно пускатися в самостійне життя. Нині якраз  у чернігівських лісах триває період розтелення лосих. Саме через це молодняк залишається без опіки дорослих, часто потрапляючи до населених пунктів, іноді несподівано з’являючись на  автошляхах та залізничних коліях.

Іншою обставиною, яка «виганяє» тварин із лісу, є щорічна навала кліщів, які дошкуляють тваринам, іноді аж до загибелі. Так, надокучливі і небезпечні кліщі призвели до того, що молода лосиха, втративши орієнтир і навіть інстинкт самозбереження, прибилася з лісу до людей за порятунком на околицю Чернігова. На жаль, врятувати тварину не вдалося…

Спеціалісти-мисливствознавці Чернігівського ОУЛМГ звертаються до жителів міст і сіл області з проханням не чинити ніякого насильства над тваринами, що прибилися до того чи іншого населеного пункту, а терпляче та наполегливо скерувати їх до звичного середовища — лісу. А в разі необхідності  надати несподіваним гостям необхідну допомогу. І, звичайно, повідомити про це  лісівників.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

_MG_7052 _MG_7065 _MG_7069 _MG_7070 IMG_7010 IMG_7018

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства