Лісовпорядкування у Чернігівському лісгоспі – надійний фундамент якісного господарювання

Навіть для заповзятих критиків роботи лісівників у держпідприємстві є однозначна відповідь – кожна вирубка дерев, в тому числі і санітарна, проходить лише із використанням лісовпорядних матеріалів. Для якісного господарювання в лісі на найближчі десять років проходить базове лісовпорядкування.

На першому етапі у ДП «Чернігівський лісгосп» 30 червня проведений практичний семінар-тренінг на базі Славутицького лісництва за участі начальника партії ВО «Укрдержліспроект» Володимира Іваненка, провідних інженерів-таксаторів, доцента кафедри аграрних технологій і лісового господарства, кандидата біологічних наук Національного університету «Чернігівська політехніка» Олександра Корма, головного спеціаліста відділу лісового господарства ЧОУЛМГ Анни Прокопенко, лісничих та інженерних працівників ДП «Чернігівський лісгосп».

Під час колективного тренування детально проаналізували протокол першої лісовпорядної наради, обговорили регіональні особливості лісів та проблемні питання, зосередившись на головному, – базове лісовпорядкування на підприємстві має бути якісним, злагодженим та ефективним.  Учасники тренінгу розглянули пробні площі, закладені в різних госпсекціях та групах віку, де здійснювався повний комплекс польових робіт.

Попереду у фахівців не один місяць кропіткої роботи, сотні кілометрів пішки за будь-якої погоди, ґрунтовний аналіз напрацювань та узгоджений пакет відповідних документів. Разом із представником відповідного лісництва таксатор має пройти кожен виділ у лісі, оцінити наявні насадження у відповідності до затверджених критеріїв, а в результаті – скласти таксаційну картку на кожну ділянку.

«Ліси Чернігівщини одні із кращих в Україні. Цьому сприяє ефективне господарювання державних лісогосподарських підприємств протягом багатьох років,» – із впевненістю говорить начальник партії
ВО «Укрдержліспроект» Володимир Іваненко, який разом із своєю командою проводив лісовпорядкування у багатьох лісгоспах області. «Втім, щоб у  зберегти гарний ліс, який буде приносити користь державі, важливо контролювати виконання лісовідновлюваних та інших лісогосподарських заходів, оновлювати таксаційні та картографічні матеріали, загалом проводити якісне базове лісовпорядкування та виконувати всі його норми».

Щоб у майбутньому мати могутній і здоровий ліс важливим є постійний догляд: вчасне та якісне прорідження, освітлення, вибирати другорядні породи щоб привести насадження у відповідність до затверджених нор і стандартів.

«Своєрідною дорожньою картою для лісокористувачів є сформовані раз у десятиріччя документи базового лісовпорядкування. Завдяки детально спланованій роботі лісівники проводять лісовідновлювальні роботи, санітарно-оздоровчі заходи без шкоди довкіллю і протипожежні заходи. Лісовпорядкування  визначає перспективний план розвитку лісгоспу, а також повний цикл необхідних заходів господарювання у лісі — від садіння до віку стиглості», – говорить головний лісничий ДП «Чернігівський лісгосп» Володимир Єленич.

 

За інформацією ДП «Чернігівське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства