Львівські сосни будуть зростати на Чернігівщині

“Тут починається ліс!” Найперше, що звертає увагу, відкриваючи ящик із тендітними, але такими красивими сіянцями сосни. Молоді дерева надійшли із Львова до Чернігова, які були із відповідальністю висаджені як об’єднавчий символ до 30-річчя незалежності України. Ці сосни будуть зростати у чернігівському лісі. І не дивно. Адже що об’єднує людей по усьому світу? Певно ніхто не буде суперечити, що прагнення миру є важливим для кожного. Втім, для повноцінного життя необхідна стійка і безпечна екосистема. Якість води і повітря, збереження зелених легенів світу потребують особливої уваги для попередження природних катаклізмів. Вчені з NASA стверджують, що озеленення сповільнює глобальне потепління.

Еко-проєкт «Озеленення планети» в рамках лісівничої акції «Створюємо ліси разом», який наразі проходить, об’єднав людей не лише із усіх куточків України, а й далеко за її межами. В рамках еко-ініціативи 10 квітня 1 мільйон дерев планують висадити у 100 країнах світу.

1300 сіянців із Львівського лісового селекційно-насіннєвого центру відправили в кожне міністерство та облдержадміністрацію України. Очільник Львівської ОДА Максим Козицький виступив ініціатором такого еко-флешмобу спільно із засновниками проєкту «Озеленення України». «Ми зшиваємо нашу країну дорогами, об’єктами соціальної інфраструктури, які активно будуються у всіх регіонах», – анонсує Максим Козицький. «Цього року 30-та річниця Незалежності України. Саме по 30 дерев відправили у державні структури. Хочемо, щоб дерева з Львівщини зеленіли всюди. Закликаємо всі ОДА та міністерства долучитися до ініціативи озеленення нашої країн”, – зазначив очільник Львівської області.

Чернігівщина теж активно долучилася до екологічної ініціативи – підготували площі, виростили садивний матеріал. Львівські сосни висадили лісівники та екологи на ділянці у Березнянському лісництві Державного підприємства “Чернігівське лісове господарство”. Територіально це лісовий масив поблизу села Кобилянка Киселівської ОТГ Чернігівського району.

“Добрій екологічній акції не завадили ні дощ, ні сніг. Переконаний, що лісівники будуть добре доглядати на всіх етапах росту молодих дерев. Адже екологи часто спільно із лісівниками та громадськістю вирішують питання з охорони та захисту навколишнього природного середовища,” – сказав заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Сергій Федоренко.

Начальник відділу лісового господарства ЧОУЛМГ Вадим Фесюн наголосив, що кожне висаджене дерево формує не лише стійку екосистему, – утворення клімату, захист ґрунтів, водойм, очищення повітря та збереження біорізноманіття. Ліс забезпечує сталий розвиток господарства, а також виконує соціальну функцію, – створення робочих місць, податки в місцеві бюджети, реакційний напрямок, оздоровлення тощо. «Лісівничі акції «Створюємо ліси разом» та еко-проєкт «Озеленення планети» це ще одна можливість нагадати суспільству про значення лісу, важливість роботи лісівників із охорони, захисту та лісовідновлення,» – відмітив Вадим Фесюн.

Поряд із ділянкою, на якій висадили молоді дерева, височіють 25-метрові ошатні сосни, ялини та берези. Чернігівські та львівські сосни будуть зростати разом.

«Кожної весни та восени лісівники проводять масштабну акцію із залісення. Відновлення лісу на свіжих зрубах – важливе завдання лісівників. Об’єднуючи всі наші зусилля, ми привертаємо увагу громадськості до проблем збереження, відновлення та примноження лісових багатств, виховання дбайливого ставлення до лісу та загалом до навколишнього середовища,» – наголосив головний лісничий ДП «Чернігівський лісгосп» Володимир Єленич.

За інформацією ДП «Чернігівське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства