На Чернігівщині відбулися традиційні обласні змагання вальників лісу

Так вже повелося в лісівничій галузі, що в зеніті літа обов’язково визначається і день, і година для проведення одного з найбільш яскравих і запальних змагань — конкурсу вальників лісу.

Не секрет, що й професія лісоруба серед багатьох інших у галузі займає чи не найпрестижніше місце. Адже саме лісоруб, іншими словами вальник лісу, ніби увінчує самовіддану лісогосподарську працю протягом кількох десятиріч. Ці десятиріччя були потрібні, щоб посадити, доглянути і вберегти для людських потреб кінцевий продукт багаторічних клопотів. Ось оцю золотаву в сонячному промінні, струнку і високу царицю нашого сіверянського лісу — величну у своїй красі сосну.

Цей час настав. Увінчати всі лісівничі багатолітні турботи  галузь уповноважує саме вальників лісу на їхньому щорічному конкурсі-змаганні. Щоб саме лісоруби своєю професійною майстерністю сказали останнє слово в біографії величного дерева, і тим самим увінчали його земне буття.

Саме ця обставина, напевне, і зумовлює своєрідний ореол романтики в професії лісоруба, а змагання вальників лісу на кращого у професії наповнює енергією азарту і непідробної змагальності всіх учасників дійства.

Цьогорічні змагання, вже двадцять треті за весь період діяльності Чернігівського ОУЛМГ як лісогосподарської структури, присвячені 30-тій річниці Незалежності України. Характерно, що змагання відбуваються з року в рік, залучаючи все більше й більше високопрофесійних учасників, представників громадськості, місцевого керівництва. Вони, безумовно, піднімають авторитет трудівників лісівничої галузі області, її значення в економічному і соціальному розвитку Чернігівщини.

Нинішнього літа визначення кращих із кращих вальників лісу відбувалося в ДП «Борзнянське лісове господарство» на ділянці головного користування Борзнянського лісництва під девізом максимального поєднання передового досвіду, трудового завзяття з вимогами законодавства з охорони праці. Засвідчувало, наскільки важливі в лісовій галузі не лише досягнення високих результатів на виробництві, а й турботливе ставлення до здоров’я і умов праці виробничників.

…Лунає команда вишикуватися учасникам змагання. В стрункій шерензі – тринадцять вальників лісу з дванадцяти лісогосподарських підприємств Чернігівського ОУЛМГ та команда Сновського вищого професійного училища лісового господарства.

Представники всіх лісгоспів, які тут присутні, виступають в якості зацікавлених спостерігачів, щоб всебічно ознайомитися зі всіма аспектами організації змагання для проведення подібних заходів у своїх лісогосподарських підприємствах.

Кожного учасника хвилюючого дійства супроводжує і представляє головний інженер того лісогосподарського підприємства, яке довірило одному з кращих своїх вальників відстоювати його честь на цих змаганнях.

Після урочистого представлення учасників дійства головний суддя змагання — заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ Олександр Жук запрошує до слова начальника обласного управління Сергія Аніщенка. Даючи старт змаганням, він побажав усім учасникам конкурсу переконливих професійних успіхів, щоб переможець обов’язково став не лише учасником Всеукраїнського конкурсу на кращого за професією, але й з честю виправдав там надії чернігівських лісівників на перемогу.

Слово надають директорові ДП «Борзнянське лісове господарство» Андрієві Даньку. Він розповів учасникам змагань про трудові здобутки борзнянських лісівників і від їхнього імені висловив задоволення, що саме у борзнянському лісі відбувається таке урочисте і захоплююче дійство з визначення кращого з кращих вальників лісу.

Перед учасниками змагань виступили голова Височанської територіальної громади Олег Василенко, голова Борзнянської територіальної громади   Лариса Осадчук, начальник відділу нагляду в агропромисловому  секторі та соціально-культурній сфері управління  Держпраці в  Чернігівській області Сергій Марченко.

З привітанням до учасників змагання звернулися і спонсори, котрі активно сприяли його проведенню — керівник фірми ТОВ «ТТТ», багаторічний партнер лісгоспів в постачанні бензопил та запчастин Павло Товстиженко, представники ТОВ «Андреас Штіль» Дмитро Мартус та Павло Карпов.

Заступник головного судді змагання начальник відділу лісових ресурсів Петро Приходько подає команду учасникам змагання приготуватися. Минають напружені секунди — і ось уже заторохтіли пускачі і загули від натуги бензинові пили…

Головний суддя, представники лісгоспів фіксують точний час.  Бензопили ніби вгризаються у стовбури дерев під самий їхній корінь. Нестерпна спека, свіжі зрізи сосон враз насичують повітря терпким духом живиці. Та учасникам трудового суперництва не до цього: краплі поту рясно котяться з-під захисних шоломів, застять очі. Але треба якнайшвидше звалити кожному своє дерево. Причому зі снайперською точністю, щоб воно впало на ледь встромлений неподалік кілочок і своєю вагою повністю увігнало його в землю.

Хіба ось таку професійну майстерність лісоруба не назвеш мистецтвом? Адже щоб сосна впала саме на таку малу, ледь товщу у своєму зрізі за металеву гривню «ціль», увігнала її повністю в землю, лісорубу потрібно не лише, як кажуть, набити руку для точного і швидкого спилювання дерева, але й врахувати багато інших чинників — напрям і силу вітру, природний нахил дерева, особливості гіллястості його крони. Зрештою, куди воно крутнеться після того, як розлучать його з власною кореневою системою, яка також має свої особливості, котрі обов’язково враховує досвідчений майстер-лісоруб.

Скажемо відверто: снайперською точністю володіють далеко не всі вальники лісу. Та все ж такі «снайпери» є в кожному лісгоспі. Безумовно, з часом їх ставатиме більше, бо передовий досвід у лісівничій галузі, як кажуть, не залежується, а щорічні змагання на кращого за професією вальника лісу якраз і сприяють зростанню професійної майстерності.

Тим часом судді фіксують точний час, витрачений на один із найголовніших видів змагання, ретельно перевіряють якість виконаної роботи, аналізують дотримання вимог із охорони праці. Всі ці дані заносять до протоколу. Щоб підведення підсумків змагання, визначення його переможців стало справедливим і об’єктивним.

Після завершення першого виду змагань учасники по команді приступають до наступного — заміни ланцюга бензопили. Так само суддею фіксується точний час, витрачений на цю операцію і якість виконаної заміни. Третій, наступний вид змагання, — розкряжування спиляного дерева комбінованим зрізом і розкряжування дерева на точність різу.

Ці види змагання вимагають від учасників справді хірургічного окоміру і сильної руки. Суддя і його асистенти, так само фіксуючи витрачений час, проводять заміри з точністю до міліметра. А бензопила ж — не хірургічний скальпель. Та лісоруби успішно справляються і з цими видами змагання.

Останній вид трудового суперництва, либонь, найлегший — обрізування гілок. Але й тут є свої тонкощі та секрети, володіючи якими лісоруби зачистять звалене дерево буквально за лічені хвилини, дотримуючись заданої технології з економії деревини.

І ось змагання завершені. Місце, де відбувалося дійство, як поле бою — лежать всуціль одне за одним звалені і розкряжовані стовбури, акуратними пагорбами височіє зеленою хвоєю зрізане гілля. На цьому «полі бою», що, здається, аж дзвеніло від гудіння бензопил, гупання дерев і вигуків вболівальників, нарешті настає тиша.

Конкурсанти складають шоломи, рукавиці, спецодяг, приводять до ладу бензопили, поглядаючи у той бік, де зібралися на експрес-нараду з визначення лідерів змагання головний суддя зі своїми асистентами. А також громадськість із числа спостерігачів – представників і головних спеціалістів лісгоспів і спонсорів, котрі контролювали весь процес.

Нарешті суддівський гурт приходить до консенсусу з визначення першого, другого і третього місць у змаганні.

Настає урочиста хвилина оголошення переможців. Перше місце і визнане лідерство виборов вальник лісу Сергій Щуліпенко з ДП «Холминське лісове господарство». Він і представлятиме команду чернігівських лісівників на Всеукраїнському конкурсі вальників лісу.

Друге місце зайняв Василь Васильцов із ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство». Третє – за Миколою Мартиненком із ДП «Чернігівське лісове господарство».

Від Товариства лісівників України, від директорського корпусу Чернігівського ОУЛМГ переможців змагання привітав головний інженер, заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ Олександр Жук та директор ДП «Борзнянське лісове господарство» Андрій Данько. Вони вручили переможцям цінні подарунки та грошові премії. Від спонсорів також переможці конкурсу отримали винагороди.

Вже в надвечір’я завершився конкурс святковим обідом і щирими побажаннями лідеру змагань Сергію Щуліпенку удачі і першості на Всеукраїнському конкурсі.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства