На виїзному засіданні підбили підсумки роботи за квартал

31 травня у ДП Новгород-Сіверське лісове господарство» відбулася виїзна колегія Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства. Учасники колегії зустрілися у кварталі 1-2 Лосківського лісництва, щоб оглянути наслідки буревію, котрий пронісся лісами Чернігівщини 12 травня. Тут побували спеціалісти з Київського лісозахисту. Встановили, що на 900 гектарах необхідно провести санітарно-вибіркові рубки, а на сотні гектарів – суцільні.

Найбільше від стихії постраждали Городнянське, Корюківське та Новгород-Сіверське лісові господарства. У Лосківському лісництві ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» буревій звалив дерева майже на тисячі гектарів.

Далі учасники колегії переїхали до нижньоскладського комплексу, де оглянули, як «оживає» переробка деревини і як відправляють її в усі куточки України, аби поліпшити економічний стан і держави, і області. Оглянули і лісопожежну станцію лісгоспу. А в актовій залі комплексу провели пленарне засідання колегії. Відкрив його начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко. Розпочав з повідомлення про вручення Почесного знаку «Відмінник лісового господарства України», присвоєного посмертно Державним агентством лісових ресурсів України машиністові крана нижнього складу Андрію Федоровичу Бельдячу.

Нагороду вручили матері відважного захисника Вітчизни Людмилі Миколаївні. Варто відзначити, що в боях із загарбниками вже загинуло двадцятеро представників лісової галузі України. Хвилиною мовчання учасники колегії вшанували вічну пам’ять героїв-колег.

Про підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства за перший квартал цього року доповіла головний спеціаліст відділу економіки та фінансів обласного управління Вікторія Полосьмак.

Вона зазначила, що у першому кварталі створено лісових культур на площі 204,8 гектара – 136 відсотків від завдання, в тому числі захисних лісових насаджень (нові ліси) на 0,6 гектара. Це 100 відсотків від завдання.

Проведено сприяння природному поновленню на площі 5 гектарів – також 100 відсотків завдання.

Доповнили лісовими культурами 7,9 гектара, а це 193 відсотки завдання. Перевиконано завдання і зі створення плантацій новорічних ялинок.

Заготовлено 431 кілограм насіння деревних та чагарникових порід, в тому числі сосни звичайної – понад 403 кілограми, ялини звичайної – 13,7 кілограма та 14 кілограмів насіння інших порід.

Проведено рубок формування та оздоровлення лісів на 700 гектарах, заготовлено деревини загальною масою 24,3 тисячі кубічних метрів.

Рубки догляду проведені на майже 226,3 гектара з виходом деревини загальною масою 7,4 тисячі кубометрів. Санітарні рубки – на 461,1 гектара, заготовлено деревини загальною масою 16,6 тисячі кубометрів.

У лісах, підпорядкованих обласному управлінню лісового та мисливського господарства, зафіксовано дев’ять випадків лісових пожеж на площі 139,4 гектара. Вони виникли внаслідок бойових дій на території області.

З метою попередження пожеж створено десять кілометрів мінералізованих смуг, проведено доглядів за ними на 70 кілометрах.

На жаль, виявлено п’ять випадків незаконних рубок загальним обсягом 19,2 метрів кубічних. Сума збитків – 94,8 тисячі гривень.

Рейдові бригади лісгоспів провели 291 рейд з охорони лісів від незаконних рубок, браконьєрства, порушень правил пожежної безпеки. Складено вісім протоколів про адміністративні правопорушення, на порушників накладено адміністративні штрафи. А на порушників охорони державного мисливського фонду та правил полювання складено 18 протоколів. Стягнуто штрафів на суму 4488 гривень.

Від усіх видів рубок лісгоспи заготовили 78 тисяч кубометрів деревини, з них на рубках головного користування – 59 тисяч.

Ціна знеособленого кубометра заготовленої деревини збільшилась на 1010,22 гривні і становить тепер 1909,64 гривні. Темп росту – 212,3 відсотка.

В переробку деревообробні підрозділи лісгоспів направили 23,2 тисячі кубометрів деревини. Випущено продукції переробки на 44,9 мільйона гривень.

Вихід з одного кубометра пущеної в переробку деревини – 1932,5 гривень – більше за відповідний період минулого року на 433,7 гривні, або на 28,9 відсотка. Залишків деревини на складах підприємств на 1 квітня – 53308 кубометрів, а це на 20347 кубометрів менше, ніж на початку року.

Обсяги реалізації деревини в метрах кубічних зменшились більш ніж втричі, всього її реалізовано 74,4 тисячі кубометрів. Доходи від реалізації деревини зменшились на 30,9 відсотка і склали 146,9 мільйона гривень.

Продукції переробки деревини реалізовано на 40,9 мільйона гривень. Ціна знеособленого кубометра реалізованої деревини порівняно з відповідним періодом минулого року збільшилась на 1047,3 гривні і склала 1975,19 гривні.

Відрадно, що не було випадків виробничого травматизму.

За результатами господарсько-фінансової діяльності підприємствами управління отримано 188,6 мільйона гривень чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Темп росту – 65,3 відсотка.

Реалізація на гектар загальної площі земель, які перебувають у постійному користуванні, склала 451,1 гривні і зменшилась порівняно з минулорічним періодом на 239,6 гривні або на 34,7 відсотка.

Реалізація на експорт теж зменшилась на 33,8 мільйона гривень, темп росту склав 39,5 відсотка. Всього експортовано продукції на 22 мільйона гривень, відповідно питома вага експорту зменшилась з 19,3 відсотка у першому кварталі 2021 року до 11,7 відсотка – у звітному.

На ведення лісового господарства лісгоспи спрямували 27,1 мільйона гривень власних коштів. Це менше минулорічного періоду більш ніж удвічі.

За результатами фінансової діяльності за перший квартал 2022 року лісгоспи отримали 5662 тисячі гривень чистого прибутку. Рентабельність усієї діяльності в цілому по управлінню склала 3,1 відсотка, а реалізованої лісопродукції – 4,5 відсотка.

Майже всі лісогосподарські підприємства і в цілому управління виконали завдання з оновлення виробництва, капітальні інвестиції склали 1813 тисяч гривень.

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників склала 10802,74 гривень – зменшилась порівняно з відповідним періодом минулого року на 34 відсотки.

Реалізація на штатного працівника за перший квартал року в середньому по управлінню склала 92368,8 гривень.

За три місяці підприємства управління сплатили до бюджетів усіх рівнів 110,8 мільйона гривень податків, зборів та обов’язкових платежів, а це на 3,2 мільйона гривень більше, ніж за відповідний період минулого року.

З них до Державного бюджету сплачено 76,9 мільйона гривень (69,4 відсотка). До місцевих – 33,9 мільйона гривень (30,6 відсотка) при темпі росту відповідно 126,9 і 72,1 відсотка. Затверджене завдання по сплаті податків виконано в цілому по управлінню на 134,4 відсотка.

Крім податків підприємства управління сплатили 17,2 мільйона гривень Єдиного соціального внеску, темп росту 80,2 відсотка. Затверджене завдання виконано на 96,7 відсотка. Питома вага сплачених податків від реалізації порівняно з першим кварталом 2021 року збільшилась з 44,7 до 67,8 відсотка.

Заступник начальника, головний лісничий обласного управління Вадим Фесюн подякував чернігівським лісівникам за те, що вони успішно провели акцію «Створюємо ліси разом» в рамках програми Президента України «Зелена країна». Особливо успішно лісокультурну кампанію завершили лісівники ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» та ДП «Корюківське лісове господарство» –у них найкращі результати.

У зв’язку із розпорядженням голови обласної військової адміністрації В’ячеслава Чауса населенню заборонено відвідувати ліси слід особливу увагу приділити рекреаційним пунктам – впорядкувати їх, підготувати до прийому відвідувачів, щоб вони стали безпечними і мали привабливий вигляд та всі необхідні зручності.

Начальник відділу мисливського господарства Микола Пиріг проінформував, що мисливський сезон на весь військовий період скасовано.

Голова обкому профспілки працівників лісового господарства Наталія Кудласевич вела мову про необхідність допомагати працівникам лісгоспів, котрі постраждали від агресорів, про фінансування для відбудови зруйнованого житла.

Усі учасники колегії побували на рекреаційних пунктах ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство».

Підсумки виїзного засідання підбив начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко і вичерпно відповів на всі запитання його учасників.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства