Надійно і невідкладно захистити ліси від верхівкового короїда

Виконання цього вкрай важливого і невідкладного завдання для лісгоспів ЧОУЛМГ стало одним з головних питань порядку денного виробничої наради обласного управління лісового та мисливського господарства, яка відбулася 23 січня цього року за участі директорів держлісгоспів, керівництва та провідних спеціалістів управління.

З доповіддю про проведення обстежень лісових насаджень в об’єктах природно-заповідного фонду на наявність у цих лісах верхівкового короїда виступив начальник відділу лісового господарства Олександр Марахонько.

Він, зокрема, наголосив, що у листі Державного агентства лісових ресурсів України, надісланому в усі управління лісового та мисливського господарства країни, йдеться про значні масштаби пошкодження лісів верхівковим короїдом і з метою запобігання виникнення екологічної катастрофи Держлісагентство пропонує терміново провести відповідні обстеження об’єктів природно-заповідного фонду, які перебувають у підпорядкованих підприємствах, із залученням  до цього фахівців лісозахисних підприємств, УкрНДІЛГ, лісогосподарських підприємств та за згодою представників місцевих органів влади, екологічних організацій, громадських активістів, здійснюючи під час обстеження відео- і фотофіксацію, а, за можливості, застосувати знімання цих об’єктів з повітря безпілотними літальними апаратами.

Далі доповідач підкреслив, що для того, аби запобігти лихові від агресії верхівкового короїда, потрібно у стислі строки, а саме вже в першому кварталі року, провести вибіркові санітарні рубки і вилучити з лісових масивів деревину, уражену верхівковим короїдом, доки ці ресурси ще придатні для ділового використання.

Чому ці рубки слід провести, не гаючи часу? Тому, що вже в другому кварталі в лісових масивах настає період тиші і дбайливі лісогосподарники мають турбуватися і про збереження в наших лісах їх багатої фауни. Отож, наголосив доповідач, лісогосподарським підприємствам вже у першому кварталі належить зробити чимало і, до того ж, терміново, щоб по максимуму використати ще гожу деревину для переробки і продажу.

Доповідач також грунтовно проаналізував результати вже проведених заходів із поліпшення санітарного стану всихаючих соснових насаджень держлісгоспів поліського регіону, зокрема Борзнянського, Городнянського, Добрянського, Ніжинського та Чернігівського держлісгоспів і закликав керівників державних підприємств вжити вичерпних організаторських заходів, аби посилити темпи роботи лісівників із захисту зеленого карбу Сіверського краю від верхівкового короїда.

Начальник відділу лісового господарства управління акцентував увагу учасників виробничої наради і на невідкладності виготовлення правовстановлюючих документів на постійне користування земельними ділянками колишніх колгоспів та інших сільгосппідприємств, які були передані держлісгоспам.

Про виконання виробничої програми та реалізації продукції в першому кварталі 2018 року доповів на виробничій нараді начальник відділу  лісових ресурсів управління Петро Приходько.

Підсумки виробничої наради підвів начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Демченко. Він наголосив, що все висловлене на зібранні треба грунтовно і всебічно проаналізувати керівникам держпідприємств і провідним спеціалістам управління з тим, щоб перевести в площину конкретної, цілеспрямованої і відповідальної роботи все, що намітили з використання наявних резервів для успішного виконання виробничої програми та реалізації продукції в першому кварталі нинішнього року. Аби не тільки не втратити здобутих позицій, а ще й наростити темпи і зусилля для досягнення вагоміших результатів в лісогосподарюванні, ще економнішому, справді по-господарськи дбайливому використанні матеріальних і фінансових ресурсів підприємств.

Треба енергійніше домагатися єдиної цінової політики на деревину, мати кожному з керівників, як мовиться, на руках прейскурант ринкових цін на неї, щоб кожний кубометр нелегкою працею здобутого урожаю з лісової ниви приносив дохід як самим держлісгоспам, так і області, лісовій галузі, ставав вагомим внеском лісівників у загальнонаціональний добробут країни. Отож невідкладно маємо провести у першому кварталі року додатковий аукціон з продажу деревини у Чернігові, запросивши представників деревообробних фірм до співпраці. Навіть треба зробити, наголосив очільник ОУЛМГ,  з нашого боку їм крок назустріч, аби досягнути консенсусу в ринковому діалозі з ними і в кінцевому результаті одержати обопільну користь в інтересах регіону і держави в цілому.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства