Наполегливо підвищувати ефективність охорони лісів і охорони праці

Ці та деякі інші питання глибоко і всебічно проаналізовано на черговому засіданні колегії обласного управління лісового та мисливського господарства, яке відбулося 30 березня нинішнього року в актовій залі управління. Відкрив і проводив засідання начальник обласного управління Сергій Аніщенко.

 

З доповіддю по першому питанню порядку денного «Про стан охорони лісів та завдання щодо підвищення ефективності проведення лісоохоронних заходів» виступив начальник відділу лісового господарства Вадим Фесюн.

Він, зокрема, наголосив, що протягом 2020 року на підприємствах, які координуються управлінням, зареєстровано 32 випадки незаконних рубок деревини загальною масою 91,54 м3 (у 2019 році – 58 випадків, 499 м3). Розмір шкоди склав 906,5 тисячі гривень, у тому числі офіційно невстановленими особами – 8 випадків – 38,47 м3 деревини на суму 239,9 тис. грн. Накладено штрафів за незаконні рубки в лісах Чернігівського ОУЛМГ по 16 випадках на суму 7,976 тис.грн.

Найбільший обсяг незаконних рубок зареєстрований в лісах ДП «Чернігівське лісове господарство» – 8 випадків – 31 м3, або 33,8% від загального обсягу по управлінню.

Як і в минулі роки, залишаються проблемою незаконні рубки високоякісних дерев дуба звичайного великих діаметрів. Ці правопорушення скоюються організованими злочинними угрупованнями переважно у нічний час, забирається найкраща деревина з комлевої частини, яка вивозиться мікроавтобусами або невеликими вантажними автомобілями високої прохідності. За 2020 рік в лісах Чернігівського ОУЛМГ зареєстровано 5 випадків незаконних рубок дерев дуба загальним обсягом 38,6 м3, а саме у ДП «Чернігівський лісгосп», ДП «Ніжинський лісгосп», ДП «Прилуцький лісгосп», ДП «Борзнянський лісгосп». Державною лісовою охороною спільно з правоохоронними органами затримано і вилучено 7 транспортних засобів, завантажених деревиною. Національна поліція проводить розслідування з усіх цих випадків.

Рейдовими бригадами лісгоспів у 2020 році проведено 3506 рейдів з охорони лісів від незаконних рубок, браконьєрства, порушень правил пожежної безпеки у лісах, тощо (найбільше – ДП «Ніжинське лісове господарство» – 633, ДП «Остерське лісове господарство» – 615, ДП «Чернігівське лісове господарство» – 383). Однак результати проведених рейдів низькі, зокрема низька результативність роботи рейдових груп у таких підприємствах: ДП «Остерське ЛГ» (615 рейдів, 0 складених протоколів), ДП «Прилуцьке ЛГ» (280 рейдів, 0 протоколів), ДП «Холминське ЛГ» (136 рейдів, 0 протоколів), – що свідчить про формальний характер їх проведення. Всього складено 107 протоколів про адміністративні правопорушення на суму 44845 грн адміністративних штрафів.

З початку 2021 року виявлено сім випадків незаконних рубок об’ємом 12,52 м3. Сума завданої шкоди становить 105,77 тисячі гривень. У всіх випадках лісопорушників виявлено, в 3 випадках матеріали передані до правоохоронних органів, по решті випадків збитки, завдані лісовому господарству, відшкодовані добровільно.

До аналізу стану справ щодо підвищення ефективності охорони лісів долучився начальник обласного управління Сергій Аніщенко. Він, зокрема, зазначив, що з метою забезпечення належної охорони лісів управління вимагає посилити оперативну роботу мобільних рейдових груп з виявлення лісопорушників. Під час незаконних рубок слід проводити належні службові розслідування обставин скоєння лісопорушення, а також відповідно до Інструкції про порядок проведення ревізій лісових обходів (майстерських дільниць), затвердженої наказом Держкомлісгоспу України від 08.02.2010 №23, обов’язково провести весняні ревізії лісових обходів (майстерських дільниць) до 1 травня та надати результати ревізій управлінню до 14 травня цього року.

Очільник управління надав слово начальнику відділу лісових ресурсів Петру Приходьку, щоб той доповів про ще одну з найважливіших проблем галузі – стан охорони праці на підприємствах управління та результати перевірок Держпраці окремих підприємств.

Начальник відділу лісових ресурсів проінформував учасників засідання, що колегія керівників підприємств, які входять до сфери координації управління, в порядку ведення оперативно-громадського контролю з охорони праці розглянула питання щодо результатів перевірки стану та роботи з охорони праці Управлінням Держпраці та пожежної безпеки будівель і споруд на підприємствах управління.

Заслухавши цю інформацію, члени колегії і керівники підприємств відзначили, що організація і контроль з цих питань проводяться ще на недостатньому рівні.

Порівняно з 2019 роком, на жаль, збільшився рівень як виробничого, так і невиробничого травматизму.

Так, станом на 1 січня цього року по підприємствах взято на облік чотири нещасні випадки: по ДП «Семенівське лісове господарство», ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство», ДП Чернігівське лісове господарство» та ДП «Холминське лісове господарство». Згідно з висновками спеціальних розслідувань, основними причинами нещасних випадків зі смертельними наслідками встановлено невиконання посадових обов’язків керівниками робіт і посадовими особами, невиконання вимог інструкцій з охорони праці, порушення трудової і виробничої дисципліни.

Тобто основними причинами виробничого травмування працівників залишаються організаційні, або такі, що не потребують матеріальних затрат, а їх усунення залежить лише від належного виконання своїх обов’язків посадовими особами та робітниками.

У 2020 році службами охорони праці підприємств велась певна робота, зокрема службами ОП було виявлено 1634 порушення нормативних актів. Було проведено 327 обстежень (27 щомісячно), проте по ДП «Чернігівське ЛГ» проведено лише 5 обстежень за рік. Середній відсоток усунення виявлених порушень по підприємствах – 93,9%.

Витрати на охорону праці склали 8071700 гривень, що в розрахунку на одного працівника становить 324 гривні при середньому по галузі 304 гривні.

Проведено атестацію 117 робочих місць. Протерміновано атестацію робочого місця по ДП «Чернігівське лісове господарство».

До дисциплінарної відповідальності притягнуто 11 посадових осіб та 5 робітників, у тому числі по ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» – 6 посадових осіб та 3 робітники.

Але незважаючи на це, перевірками підприємств Управлінням Держпраці в Чернігівській області виявлено низку порушень в питаннях як організації роботи з охорони праці, так і виконання та дотримання вимог безпеки праці. У 2021 році перевірено п’ять підприємств: ДП «Добрянське лісове господарство», ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство», ДП «Прилуцьке лісове господарство», ДП «Холминське лісове господарство» та ДП «Чернігівське лісове господарство». Загалом виявлено 369 порушень.

Усі виявлені порушення вказують на те, що керівники підприємств, які входять до сфери координації управління, значно послабили контроль за організацією роботи з питань охорони праці, а з боку керівників структурних підрозділів і безпосередніх керівників робіт низький контроль за дотриманням робітниками вимог охорони праці.

Заслухавши доповідь начальника відділу лісових ресурсів ОУЛМГ, начальник управління Сергій Аніщенко наголосив, що проаналізувавши порушення, виявлені під час проведення перевірок Управлінням Держпраці, слід вжити заходи щодо їх усунення та недопущення в подальшій роботі. Необхідно також вжити належних заходів щодо усунення порушень і недоліків, виявлених при перевірках органів ДСНС щодо забезпечення належного рівня пожежної безпеки виробничих будівель та споруд.

Керівникам всіх рівнів необхідно створити безпечні умови праці в деревообробному виробництві, під час проведення лісозаготівельних, вантажно-навантажувальних та розвантажувальних робіт, організації безпечної роботи автотракторної техніки та в електрогосподарстві.

Варто також забезпечити регулярне навчання посадових осіб щодо питань техногенної безпеки та провести страхування членів ДПД.

Про підсумки антикорупційної діяльності підприємств Чернігівського ОУЛМГ за 2020 рік доповів головний спеціаліст з питань персоналу Сергій Мехед.

Завершуючи засідання колегії, очільник лісової галузі області відзначив, що пожежна ситуація в лісах Чернігівщини залишається складною – вже де-не-де в прилісових масивах почали спалювати посохлі пожнивні рештки, траву, різноманітне сміття, і вогонь підступає до лісових масивів. Усім лісівникам, на всіх виробничих дільницях, лісовій охороні особливо треба посилювати і посилювати протипожежний нагляд.

Закривши засідання колегії, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко з теплотою в голосі зазначив, що йому доручено виконати вельми приємну місію: оголосити, що на це засідання колегії запрошений відомий в області і в Україні лісівник, заслужений працівник лісового господарства України Іван Олексійович Горохівський.

– Мені це приємно оголосити ще й тому, що я теж пройшов «школу Горохівського» – свого наставника, – продовжив далі Сергій Аніщенко. – А ще зазначу, що Іван Олексійович з розумінням поставився до необхідності реформування лісової галузі. Подякуймо йому за це!

Заслужений працівник лісового господарства України, котрий родом з Тернопільщини, відповів, що він усім серцем полюбив і залишився вірним на десятки років лісам Сіверянського краю, чарівного придеснянського Полісся.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства