Нарада щодо проведення одночасної заключної інвентаризації об’єктів постійної лісонасінневої бази

Нещодавно у залі засідань Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулась заключна нарада одночасної інвентаризації об’єктів постійної лісонасінневої бази.

У нараді взяли участь начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко, заступник начальника, головний лісничий Вадим Фесюн, директор державної організації «Український лісовий селекційний центр» Василь Блистів, заступник директора державної організації «Український лісовий селекційний центр» Григорій Чайка, кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник державного підприємства «Клавдієвське лісове господарство» Григорій Шлончак, начальник та головні спеціалісти відділу лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ, головні лісничі та інженери з лісовідновлення державних лісогосподарських підприємств Чернігівського ОУЛМГ.

Відкрив та вів нараду заступник начальника управління, головний лісничий Вадим Фесюн.

Він відмітив, що в цьому залі зібралися фахівці лісогосподарських підприємств, від яких в основному залежить майбутнє лісових насаджень. Вони організовують роботи зі збору лісового насіння, підготовки ґрунту до  висівання та створення лісових культур, вирощування садивного матеріалу в розсадниках, теплицях коробах, правильності складання проектів  лісових культур. У цих проектах відображаються заходи з підбору основних лісоутворюючих порід, схеми розміщення, змішування та інші. А також відповідальних за стан молодих лісових насаджень до досягнення ними 5-8 річного віку до переводу в покриту лісом площу.

Лісонасіннева справа – це один із основних напрямків лісового господарства.

Кожне деревце починається з насіння, від якості якого залежить садивний матеріал, з якого створюються лісові насадження. Особливо цінне насіння, зібране з об’єктів постійної лісонасінневої бази.

Лісонасіннева база з кожним роком змінюється, тому виникла необхідність проведення інвентаризації цих об’єктів.

Ця робота почалася у 2021 році сумісно з проведенням базового лісокористування, щоб змінені дані внести в матеріали лісовпорядкування, а завершується в цьому році.

У своєму виступі директор державної організації «Український лісовий селекційний центр» Василь Блистів розповів: відповідно плану заходів проведення періодичного обстеження об’єктів постійної лісонасінневої  бази державною організацією «Український лісовий селекційний центр» інвентаризація робіт повинна бути завершена у 2022 році.

Вже проведена одночасна інвентаризація плюсових дерев, плюсових насаджень, постійних лісонасінних ділянок, лісонасінних плантацій, лісових генетичних резерватів у державних підприємствах лісового господарства. У результаті виконано аналіз площ та кількості об’єктів ПЛНБ і заготівлі з них насіння, дано оцінку відповідності нормативним документам облікованих та планування за потребою атестації і створення нових об’єктів ПЛНБ, уточнені площі об’єктів з матеріалами лісовпорядкування.

З об’єктів  ПЛНБ у 2021 році заготовлено 13612 кг насіння, що складає 51,8 % від загальної кількості заготовленого насіннфонду по області.  Заготівля насіння проводилась в основному по  сосні звичайній та дубу звичайному (відповідно 2 % та 97 % від всього заготовленого насіння).

У подальшому слід розробити заходи зі створення об’єктів ПЛНБ до 2030 року.

Заступник директора державної організації «Український лісовий селекційний центр» Григорій Чайка надав інформацію щодо проведення обстеження стану лісового насінництва та лісокультурної справи у лісогосподарських підприємствах, згідно з планом заходів щодо проведення моніторингу лісового насінництва та розсадництва державної організації «Український лісовий селекційний центр».

Фахівцями державної організації «Український лісовий селекційний центр» у 2021-2022 роках проведено обстеження стану лісового насінництва, розсадництва та лісокультурної справи у всіх лісогосподарських підприємствах та надано пропозиції.

Старший науковий співробітник державного підприємства «Клавдієвське лісове господарство» Григорій Шлончак нагадав, що перша клонова плантація на Чернігівщині створена в Березнянському лісництві ДП «Чернігівський лісгосп» у 1979 році на площі 3 гектари, інші плантації створені протягом 10 років загальною площею 36 гектарів. Щеплений садивний матеріал привезений із Старопетрівської ЛДС. Живці для нього  взяті з різних управлінь Держкомлісгоспу: Київського, Житомирського, Черкаського та Чернігівського.

Зараз проводиться реконструкція цих ділянок.

У подальшому такі ділянки  різної площі будуть створені у кожному лісогосподарському підприємстві. Наразі загальна площа клонових плантацій становить 67,4 га.

Постійні лісонасінневі ділянки сосни звичайної, яким більше 100 років, підлягають списанню.

Нові створені ділянки сосни звичайної  підлягають формуванню крон з семирічного віку.

Крім створення клонових плантацій створюються родинні, змішані та інші.

Головні лісничі лісогосподарських підприємств зробили обґрунтований аналіз проведеної інвентаризації, відповіли на запитання присутніх.

На завершення наради Вадим ФЕСЮН наголосив на натурному оформленні  об’єктів ПЛНБ, своєчасному  проведенні заходів з догляду та заходів санітарно-оздоровчого характеру.

 

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства