Навчалися гасити пожежі об’єднаними зусиллями  

Анонсовані головою Державного агентства лісових ресурсів України Юрієм Болоховцем спільні тактико-спеціальні навчання з гасіння умовних лісових пожеж розпочалися в лісах Чернігівщини

 

Порівняно прохолодні та дощові цьогорічні квітень і травень не дають українським лісівникам підстав для самозаспокоєння відносно того, що й літо буде таким. А тому нещодавно під головуванням міністра Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського відбулася селекторна нарада, на якій обговорили результати виконаної роботи в рамках Протоколу наради щодо стану готовності до пожежонебезпечного періоду.

Дві доби, 13-14 травня, лісівники Київського та Чернігівського ОУЛМГ  проводили спільні тактичні навчання з ліквідації умовної лісової пожежі.

За сценарієм навчання черговий Городищенського лісництва виявив пожежу з камер відеоспостереження ДП «Остерський військовий лісгосп». Він повідомив про це директора підприємства Володимира Брайка, котрий відразу прийняв рішення про залучення до гасіння пожежі допоміжних засобів пожежогасіння лісгоспу.

Поки що силами лісової охорони Бондарівського та Карпилівського лісництв. Але пожежа розповсюджувалася і головний лісничий Олег Кулініч інформує про додаткову потребу сил та засобів пожежогасіння. Тоді керівництво лісгоспу повідомляє про обставини, які склалися, Чернігівське обласне управління лісового та мисливського господарства і просить залучити для гасіння пожежі додаткові сили.

Начальник відділу лісового господарства Вадим Фесюн доповідає про ситуацію, яка склалася у лісах Остерського військового лісгоспу, Держлісагентство. Тим часом площа пожежі вже перевищила 5 гектарів. Вона продовжує нарощувати свою лиховісну силу.

На пожежу прибуває загін лісової охорони ДП «Остерське лісове господарство» з пожежною автомашиною  ЗІЛ-131, АЦ – 40,  пожежним модулем АПЛ та п’ятьма, шістьма лісоохоронцями.

Ніжинські лісівники прибули з пожежною технікою та трьома лісоохоронцями.

ДП «Чернігівське лісове господарство» доправило на пожежу машину ЗІЛ – 131, АЦ – 40 та пожежний модуль АПЛ і п’ять, шість чоловік особового складу.

Та й цими силами вогонь приборкати не вдається. І тоді на допомогу прибуває зведений загін № 9 Київського обласного управління лісового та мисливського господарства з вісьмома одиницями спецтехніки та з 35 вогнеборцями.

Нарешті поширення пожежі зупинено і її локалізовують. Головний лісничий ДП «Остерський військовий лісгосп» повідомляє до штабу про припинення розповсюдження пожежі.

Керівник штабу, начальник відділу лісового господарства Вадим Фесюн приймає рішення виставити пости чергування по периметру пожежі. Облаштували і наметове містечко для ночівлі вогнеборців на безпечній відстані.

На ранок пожежа повністю ліквідована. Заливаються водою останні осередки відкритого вогню.

Ось як прокоментували спільне тактико-спеціальне навчання його учасники:

Начальник відділу охорони і захисту лісів Державного агентства лісових ресурсів України Микола Гонтарук:

– До кінця травня плануємо такі навчання провести поміж всіма обласними управліннями. Адже торік кількість пожеж сягнула двох з половиною тисяч, площа знищених лісів – понад 70 тисяч гектарів, завдані збитки перевищили 19 мільярдів гривень. Та найтрагічніше те, що в цих пожежах загинуло 16 людей.

Зважаючи на це, з ініціативи голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрія Болоховця на засіданні з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 12 квітня цього року прийняли рішення  провести спільні навчання,

Начальник Чернігівського обласного управління лісового  та мисливського господарства Сергій Аніщенко:

– Вчимося гасити великі лісові пожежі. Ясна річ, умовні, але із залученням сил та засобів наших колег із сусідніх областей, якщо своїми силами справитися не можемо.

Минулий рік став для лісівників уроком на  прикладі Житомирської і Луганської областей, де сталися жахливі за своїми масштабами і наслідками пожежі. Тож в цьому році ми і теоретично, і практично під час навчань прагнемо  заздалегідь чітко відпрацювати гасіння  навіть масштабних пожеж.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства