Не все так погано у нашому домі

До такого висновку дійшли учасники профспілкової конференції  в ДП «Семенівське лісове господарство», яка відбулася 22 лютого. В ній взяла  участь   голова обласного профспілкового комітету лісівників Наталія Кудласевич, делегати від усіх структурних підрозділів лісгоспу.

Відкрила конференцію  директор підприємства Олександра  Дудко, котра докладно і всебічно проаналізувала всі види діяльності господарства.

Вона відзначила, зокрема, що, незважаючи на труднощі, колективом лісгоспу торік досягнуто вагомих здобутків. Всі заплановані показники виконано. Відтворення лісів проведено на площі 164 га – 107 % від запланованого. Проведено догляди за лісовими культурами на 807 гектарах, що складає 135 % від плану.  Середня приживлюваність трьохрічних лісових культур також більша  за нормативну. А за нинішній рік планується створити лісових культур  на півтораста гектарах і залишити під природне поновлення 20 гектарів.

Директор відзначила сумлінну  працю лісничих Радомського лісництва Миколи Васильовича  Єрмоленка та лісничого Блешнянського лісництва Віктора Миколайовича Вовка, котрі, незважаючи  на великі обсяги лісогосподарських робіт, вирощують сіянці у розсаднику та теплицях, забезпечують якісним  посадковим матеріалом лісництва та    реалізують його й іншим лісгоспам.

У лісогосподарюванні рубки формування і оздоровлення виконані на   874 гектарах, при цьому заготовлено 19 383  кубічних метрів деревини.

Щодо охорони лісу від лісопорушень і пожеж, то  зафіксовано лише   один випадок самовільної рубки в  Блешнянському лісництві, відшкодовано збитків на 1 402 гривні. Лісова охорона лісгоспу докладає максимум зусиль для  усунення причин самовільних рубок.

Олександра Дудко також зазначила, що проблема всихання соснових насаджень у Білорусії та в західних і центральних областях України існує вже декілька років. У Семенівському  ж лісгоспі торік зафіксовано  осередки верхівкового короїду на 260 гектарах, що не становить великої загрози для соснових насаджень, бо природні чинники стримують поширення верхівкового короїду.

Належна увага приділялася і боротьбі з браконьєрством. Торік проведено 46 рейдів, на порушників складено 4 протоколи.  Всі вони притягнуті до відповідальності.  Мисливствознавець та єгері  укомплектовані форменим одягом — як літнім, так і зимовим.

Торік на охорону праці витрачено 628,2 тис. грн., в тому числі  на спецодяг 190 тис. грн., а на доплату за  роботу в шкідливих  умовах – 228,8 тис. грн. Директор вважає, що охорона праці – це передусім постійне піклування про фізичний та моральний стан кожного працівника. Задля цього в лісгоспі працює і їдальня, де робітники за мінімальну ціну мають змогу пообідати, відпочити. Поповнення  автопарку новою технікою теж сприяє  кращій роботі працівників. Головне, зазначила Олександра Василівна, щоб люди цінували своє здоров’я, не зловживали шкідливим звичками.

Останнім часом  лісогосподарські підприємства занепокоєні нерозумінням проблем лісової галузі,  непродуманими законодавчими актами наших законотворців, що може призвести до погіршення результатів роботи  лісгоспів.

Незважаючи на це при загальному зменшенні  кількості реалізованої деревини,  збільшилась  вартість знеособленого кубометра реалізованої деревини з 804,41 грн. до 1092,85 грн., приріст склав 288,44 грн.

Характеризуючи економічно-фінансову діяльність підприємства за минулий рік,  доповідач зазначила, що обсяг реалізації продукції збільшився на 10 млн. 722 тис. грн або на 13,7 % і склав 89083  тис. грн. Рентабельність всієї діяльності — 5,4 %

Реалізація продукції на експорт збільшилась  на 1943,8 тис. грн., всього експортовано продукції на  11 134,4 тис. грн.        Структура експорту така: з деревообробки – на 11012,3 тис. грн., з дров’яної деревини – 122,1 тис. грн.

Середньомісячна заробітна плата   на одного штатного працівника відповідно 12478 грн., що більше минулорічного на 1720 грн. Середньооблікова чисельність  штатних працівників — 250 чоловік.

На придбання основних фондів торік витрачено 4899 тис. грн., в тому числі на обладнання, автомобілі, прилади, механізми –  4426 тис. грн., на будівництво дороги  – 473 тис. грн.

Лісгоспом отримано у 2018 році 89 млн. грн. доходу від реалізації продукції. До зведеного бюджету  сплачено 44 млн. грн., в тому числі попневої плати – 9,5 млн. грн; ПДВ – 12 млн. грн;  податку з доходів фізичних осіб – 7,8 млн. грн; податку на прибуток  – 4,7 млн. грн.,  до Пенсійного фонду – 9 млн. грн.  та інші податки – 1 млн. грн. Витрати на оплату праці  – 41 млн. грн.

Гострою проблемою для лісгоспів став  Закон про податок на лісові землі. Відстоювали інтереси лісогосподарських підприємств керівники всіх рівнів: обласної ради, обласної адміністрації, Кабміну  України… І це їм вдалося! Згідно нового оподаткування  37 % попневої плати залишається громаді району.  Лісгосп є найкращим платником податків у місцевий бюджет та найбільшим роботодавцем  у районі. Так, зокрема, у Семенівську ОТГ сплачено 7 277 тис. грн. податку, в Орликівську сільську раду – 864 тис. грн., у Холминську ОТГ – 588 тис. грн.

Питання забезпечення лісгоспу кваліфікованими кадрами  стало особливо гострим в умовах переходу на європейські стандарти. Від навичок майстра лісу  залежить тепер правильність визначення якості сортиментів та подальша ціна лісопродукції. Тому вже торік шістьох працівників лісгоспу направлено на заочне навчання до фахових навчальних закладів.

Оскільки наш лісгосп, відзначила Олександра Дудко, на самій півночі України і з одного боку межує з  Російською Федерацією, то він є і найбільш віддаленим  від покупців. Це, звісно,  ускладнює реалізацію продукції. Ми занепокоєні тим, що і в цьому році може бути  недостатнім попит на лісопродукцію. Є ризик підвищення рентної плати на 50%  від ставки минулого року, ймовірність сплати 90 % дивідендів з прибутку. Та незважаючи на ризики, основне завдання працівників лісгоспу – збереження, охорона і захист лісового багатства Чернігівщини.

Директор побажала колективу лісгоспу  міцного здоров’я, родинного затишку, мирного неба над головою. Вона закликала всі свої  знання і сумління в праці спрямувати на процвітання України.

Зі співдоповіддю на конференції виступив  голова профспілкового комітету підприємства Леонід Ірха. Він зазначив, що  торік оздоровлено 55 дітей працівників лісгоспу на узбережжі Чорного моря. Це найбільша  за останні роки група,  яку  оздоровлено  за кошти лісгоспу, на що витрачено 350 тис. грн. До  Нового року та до свята Святого Миколая  180 дітей отримали подарунки.

Спортивна команда Семенівського лісгоспу у 2018 році здобула перше загальнокомандне місце серед 12 команд лісгоспів у змаганнях «Лісове братство», що відбулись в обласному центрі. Отож наші представники брали участь і в спортивних змаганнях у місті Добруш Республіки  Білорусь.  У складі збірної зайняли перше місце.

На виконання умов колективного договору впродовж року всім працівникам лісгоспу та понад ста пенсіонерам підприємства надавалась паливна норма за половину її вартості

(8,4 м 3) з безкоштовним перевезенням. Сім працівників  лісгоспу під час виходу на пенсію отримали   одноразову матеріальну  допомогу, що теж передбачено умовами колективного договору. До свят 8 Березня та Дня працівника лісу пенсіонерам лісгоспу також надано матеріальні виплати. А працівникам  лісгоспу, котрі були призвані до Збройних сил України, за 2018  рік виплачено середній заробіток на загальну суму 186, 4 тис. грн.

На завершення конференції голова обкому профспілки працівників лісового господарства Наталія Кудласевич сердечно подякувала трудовому колективу ДП «Семенівське лісове господарство» за плідну роботу, вагомі здобутки  в лісогосподарюванні та досягнуті трудовим колективом високі соціальні стандарти  і  вручила цінні подарунки переможцям конкурсу «Кращий за професією».

Ці подарунки отримали  механік  цеху  переробки Сергій Володимирович Шумейко,

верстатник цеху переробки Юрій Олексійович Довгаль, оператор нижнього складу

Роман Юрійович Костюченко, тракторист Орликівського лісництва Василь Іванович  Розумей, майстер лісу Машівського лісництва Владислав Петрович Комісаренко,

помічник лісничого Костобобрівського лісництва Роман Леонідович Захарченко,

майстер лісу Семенівського лісництва Ігор Володимирович Старосік, водій автотранспортного цеху Микола Михайлович Прохоренко та інженер лісового господарства Сергій Євгенович  Мірошник.

 

За інформацією ДП «Семенівське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства