Не завжди і не скрізь середина золота

Саме на цьому наголосив заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ, головний лісничий управління Володимир Єленич, підбиваючи  підсумки профспілкової конференції трудового колективу ДП «Остерський лісгосп».

З доповіддю на конференції виступив директор лісгоспу Григорій Шульга, зі співдоповіддю – голова профкому Григорій Падій.

В роботі конференції також взяла участь голова обкому профспілки працівників лісового господарства області Наталія Кудласевич.

 

Продовжуючи висловлену у своєму виступі думку, що не завжди і не скрізь середина є золотою, заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ, головний лісничий управління зазначив, що хоч в цілому колективом Остерського лісгоспу виробничі завдання за 2018 рік виконані і за підсумками обласного змагання підприємство на 6 місці серед 12 лісгоспів. Тож для досягнення кращих показників слід  примножити зусилля і керівництва, і спеціалістів, і всіх підрозділів лісгоспу на наступних напрямках діяльності.

В охороні праці ваше підприємство, на жаль, на передостанньому місці, – констатував Володимир Єленич. – Бо було взято  на облік один нещасний випадок, який призвів до травми верстатника, основною причиною якої визнано залучення до навантажувально-розвантажувальних робіт не навченого за професією стропальника.

Щодо поліпшення безпеки, гігієни праці та виробничого середовища за 2018 рік, то не в повному обсязі виконано завдання по обладнанню побутових приміщень Остерського лісопромислового комплексу (завдання 150 000 грн – затрачено 36 100 грн). В цілому комплексні заходи виконані – витрати склали 1 млн 395 тис грн. Отримані дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію обладнання. Підприємством проводились інші заходи, спрямовані на покращення стану охорони праці. Службою охорони праці проведено 27 обстежень, під час яких встановлено низку порушень нормативних актів.

Заступник начальника ОУЛМГ зауважив, що охорона праці і недопущення виробничого травматизму має бути одним із пріоритетних завдань для підприємства. Потрібно проводити системну роботу щодо покращення умов праці та організації безпечної роботи у відповідності до Закону України “Про охорону праці” та інших нормативних актів.

Стосовно лісогосподарського напрямку, то Володимир Єленич наголосив, що основна тут проблема – всихання соснових насаджень. Торік проведено санітарних рубок в осередках верхівкового короїда – 997 га/ 40018 мЗ, в тому числі суцільних санітарних – 37 га/12692 мЗ. Із них 8071 мЗ – в рахунок ліміту головного користування.

На жаль, у лісгоспі торік зареєстровано 6 випадків лісових пожеж загальною площею 2,96 га. Зафіксовано в лісгоспі і 4 випадки незаконних рубок загальною масою 47 мЗ, сума збитків – 308,1 тис грн. (2-ге місце по управлінню). З них 2 випадки невстановленими особами. Це передусім незаконні рубки дерев дубу великих діаметрів.

Висновок тут єдиний: необхідно приділяти більше уваги охороні лісу, організовуючи рейдову роботу, удосконалюючи засоби спостережень.

Щодо лісових культур – завдання з вирощування стандартних сіянців для створення лісових культур виконано на 63,5 % (завдання 1700 тис шт., вирощено 1079,5 тис шт.).

Вихід стандартних сіянців сосни звичайної з 1 га становив 72,5 % від нормативного. Завдання по заготівлі насіння сосни звичайної виконано на 61,3 % (завдання 150,0 кг, заготовлено 92,0 кг).

Проведено обробку лісових культур репелентом на площі 24,6 га, огородження лісових культур на площі 12 га. Потрібно і в подальшому проводити ці роботи для захисту лісових культур від потрав дикими тваринами, бо у вас загинуло від потрави торік майже 7 гектарів лісових культур.

Значну увагу делегатів конференції Володимир Єленич зосередив на економічній ситуації. Він відмітив, що в лісгоспі найнижчий рівень середньомісячної заробітної плати серед лісгоспів області, який становить 9734,6 грн при середній по управлінню 11757,2 грн. Це при тому, що рентабельність усієї діяльності за 2018 рік становить 4,5 % і прибуток 3 584 тис грн. Також суттєво збільшилась кредиторська заборгованість, яка на 1 січня цього року становить 10841 тис грн. А от позитивне те, що торік у вас збільшились обсяги переробки на 17,7 % в порівнянні із 2017 роком, всього перероблено майже 19 тис мЗ. Однак і далі слід працювати над збільшенням ефективності переробки. Лісгоспом виконані завдання з оновлення виробництва на 102 % до запланованого. Всього на оновлення та модернізацію підприємства  витрачено 8071 тис грн.

Збільшено у вас й реалізацію на експорт продукції переробки – 18 866 тис грн. Питома вага експорту склала 23,9 % від загальної реалізації (78 935 тис грн.). Вартість знеособленого реалізованого кубометра за минулий рік склала 771,08 грн. при середньому по управлінню 936,66 грн.

Володимир Єленич акцентував увагу делегатів профспілкової конференції і на негативних факторах, які впливатимуть на ситуацію в поточному році. Це, зокрема, рішення Мінфіну про збільшення до 90 % розміру відрахувань до Держбюджету частини чистого прибутку. Очевидно, що таке рішення може призвести до значного вилучення обігових коштів і скорочення фінансових можливостей лісгоспів. Тобто може статися, що ніякого технічного переоснащення та модернізації виробництва не відбудеться. І як наслідок – зниження конкурентоспроможності лісгоспів. Також до цих наслідків можна віднести і те, що з 1 січня збільшилась рентна плата за спецвикористання лісових ресурсів на 50 %. Також у відповідності до Податкового Кодексу ( закон № 2628-УІІІ від 23.11.18 ) додається земельний податок для лісових земель зі ставкою не більше 0,1 %.

Непроста ситуація і на ринку деревини, і з реалізацією необробленої деревини заготівлі І кварталу поточного року.

Добре, звичайно, що торік отримано доходів лісгоспом 78 934 тис грн., а обсяг сплачених податків до бюджетів всіх рівнів та єдиний соціальний внесок склав 26 263 тис грн., тобто33,3 %. Отже, остерські лісівники внесли вагомий внесок в економічний розвиток Придесення і лісової галузі.

Але незважаючи на труднощі, необхідно втриматися на здобутих позиціях і подбати про колектив, який налічує 284 штатних працівників, про соціальну сферу, про конкурентоспроможну заробітну плату та гідні умови праці для працівників. Щоб у них не постала необхідність виїздити на заробітки, залишаючи сім’ї, а щоб і далі вони мали змогу якісно виконувати свою роботу в лісгоспі.

На завершення виступу Володимир Єленич побажав колективу лісгоспу, який у своєму складі має досвідчених і професійних працівників всіх рівнів, стабільності і перспективи, успіхів і впевненості в завтрашньому дні.

 

За інформацією ДП «Остерське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства