Неухильно дотримуватися законодавства з проведення рубок і оздоровлення лісів, охорони праці та про результати діяльності науково-дослідної станції

Саме таке коло проблем всебічно проаналізовано на засіданні колегії Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства яке відбулося  24 грудня  в актовій залі ДП «Чернігівське лісове господарство».

Відкрив та вів  засідання начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко.

Про результати внутрішнього аудиту за 2021 рік доповіла головний спеціаліст-аудитор Наталія Силка.

Вона, зокрема, зазначила, що у 2021 році згідно з внесеними змінами  проведено внутрішній аудит відповідності «Оцінки діяльності підприємства щодо дотримання актів законодавства з питань проведення рубок формування і оздоровлення лісів та головного користування, лісовідновлення та лісорозведення у Чернігівському  держлісгоспі».

Внутрішній аудит виявив чотири випадки нестачі 3,84 кубометра деревини готової продукції на 3,2 тисячі гривень та 8 випадків її лишків в кількості  8,45 кубічних метра на суму 1,1 тисячі гривень. Крім того, виявлено дев’ять випадків недотримання чинних нормативно-правових документів.

Про стан охорони праці на підприємствах управління доповів Петро Приходько.

Він зосередив увагу учасників колегії на тому, що управління та обласний комітет профспілки в порядку проведення оперативно-громадського контролю з охорони праці розглядали стан охорони праці на підвідомчих підприємствах та матеріали перевірок окремих підприємств. Розглянувши та проаналізувавши надані матеріали, відзначили, що нещасних випадків, пов’язаних і не пов’язаних з виробництвом до 22  грудня цього року на підприємствах, які входять до сфери координації управління, не було.

А от торік було зафіксовано два нещасні випадки, пов’язані з виробництвом, у тому числі в ДП Новгород-Сіверське лісове господарство (з тяжким наслідком) та в ДП «Холминське лісове господарство». Це призвело до 139 людиноднів непрацездатності. А коефіцієнт тяжкості склав 69,5. Працівник ДП  «Новгород-Сіверське лісове господарство» отримав групу інвалідності і його перевели на легшу роботу у ДП «Холминське лісове господарство» постраждалий після одужання продовжує виконувати свої трудові обов’язки.

Аналіз причин, які призвели до нещасних випадків, засвідчив, що основні з них – недостатній контроль та організація роботи з безпеки праці керівниками підприємств; незадовільна виконавська і технологічна дисципліна самих працівників, що стало причиною нехтування вимогами безпеки, а також низький рівень контролю безпосередніх керівників робіт за дотриманням вимог безпеки.

За результатами розслідувань нещасних випадків вжиті відповідні заходи – як адміністративні, так і дисциплінарні.

Крім того, в поточному році управлінням Держпраці в області проведені комплексні перевірки стану охорони праці на багатьох державних підприємствах, а саме в  Городнянському, Добрянському, Новгород-Сіверському, Остерському, Остерському військовому, Прилуцькому, Холминському та Чернігівському лісгоспах.

Ці перевірки засвідчили, що окремі керівники підвідомчих підприємств  послабили вимогливість як до відповідних служб, так і до керівників структурних підрозділів щодо організації, контролю за роботою з питань охорони праці, електробезпеки, безпечної експлуатації машин та механізмів, деревообробних верстатів,  неналежного та своєчасного забезпечення робітників засобами індивідуального захисту.

Виявлено і окремі недоліки щодо організації  та забезпечення пожежної безпеки на виробничих об’єктах, зокрема не скрізь є первинні засоби пожежогасіння, подекуди матеріали і сировина зберігаються з порушеннями вимог пожежної безпеки, зафіксовано недоліки в організаційних питаннях, не в повному обсязі виконуються вимоги приписів ДСНС щодо пожежної безпеки виробничих будівель та споруд.

За матеріалами перевірок опрацьовані і затверджені заходи з недопущення нещасних випадків та покращення стану охорони праці в цілому по підприємствах. Переважна більшість недоліків і порушень усунена,  але є й такі, на які необхідно постійно звертати увагу, покращувати рівень  організаційної роботи, зокрема і стан виконавської дисципліни робітників та посадових осіб.

Про науково-дослідні роботи на підприємствах області доповів директор ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція» Анатолій Жежкун.

Протягом нинішнього року науковці ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» проводили дослідження у лісовому фонді державних підприємств  Борзнянський, Городнянський,  та Остерський військовий лісгоспи. Вивчали ефективність проведення рівномірно-поступових, групово-поступових, добровільно-вибіркових рубок головного користування у соснових деревостанах для природного відновлення сосни звичайної та інших цінних порід.

Отримані результати щодо ефективності рубок догляду для формування мішаних стійких деревостанів. Проведені обліки пошкодження культур сосни дикими копитними тваринами та запроектовані заходи для попередження таких пошкоджень. Встановлено доцільність створення культур дуба звичайного на зрубах дубових деревостанів різних типів лісу. Виконано моніторинг всихання сосняків упродовж року.

Головний спеціаліст відділу економіки та фінансів Вікторія Полосьмак доповіла про план роботи колегії Чернігівського ОУЛМГ на 2022 рік.

Начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко, підсумовуючи засідання колегії, привітав його учасників з наступаючим Новим роком, побажав усім доброго здоров’я, невтомності в праці, нев’янучого натхнення в творчих пошуках підвищення рівня ефективності лісогосподарювання, а також злагоди в родинах і мирного неба на рідною Україною!

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства