Невідкладно посилювати захист лісу від хвороб і шкідників

У черговому розширеному засіданні колегії Держлісагенства України, яке відбулося 19 серпня,  взяли участь усі начальники обласних управлінь та керівники підприємств безпосереднього підпорядкування.

На засіданні виступив начальник Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко.

Тема його виступу «Моніторинг шкідників та хвороб лісу, проведення винищувальних заходів боротьби в насадженнях підприємств, які координуються Чернігівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства».

Він, зокрема, наголосив, що масове всихання соснових насаджень на різних територіях  та в різних кліматичних умовах свідчить про вплив стовбурових шкідників на ослаблені деревостани. Це спричинене  природно-кліматичними змінами та здатністю комах пристосовуватися до різних захисних речовин, які використовують лісогосподарські підприємства.

Аналізуючи всихання соснових насаджень протягом останніх п’яти років,  можна зробити висновок, що все ж спостерігається тенденція до зменшення всихання.

Але разом з тим, підкреслив Сергій Аніщенко, враховуючи кліматичні зміни, які спостерігаються протягом 2020 – 2021 років, а саме аномально високу температур, незначну кількість опадів та зниження грунтових вод, є  підстави зробити висновок, що всі ці фактори впливають на стан насаджень. Вони стають ослабленими і тому уражаються шкідниками та хворобами.

Наприклад, масове пошкодження хвойних насаджень сосновим шовкопрядом спостерігалося в лісах ДП «Остерське лісове господарство» та ДП «Остерський військовий лісгосп» в липні-серпні минулого року на площі 664  і 963 гектари відповідно.

У вересні-жовтні минулого року там в осередку масового розмноження соснового шовкопряда проводилися винищувальні заходи. У ДП «Остерський військовий лісгосп» ці заходи проводились авіа-хімічним обприскуванням літаком АН-2. Обробку насаджень проводили препаратом «ТОМ,КЕ» на площі 963 гектари, а в ДП «Остерський лісгосп» – наземним методом за допомогою установки ГАРД-М на площі 664 гектари.

У березні-квітні нинішнього року державною лісовою охороною підприємств, де було виявлено осередки соснового шовкопряда, в  соснових насадженнях закладено ловчі кільця, щоб провести облік гусениць шкідника під час їхнього підйому до крони, з метою визначення загрози пошкодження хвої в цих деревостанах.

Під час обстеження соснових насаджень та обліку гусениць в тих масивах, де торік провели обробіток, щільність гусениць соснового шовкопряда вже стала порівняно невисокою, але виявили новий осередок шкідника в ДП «Остерський лісгосп» на площі 477 гектарів.  Під час  контрольного лісопатологічного обстеження насаджень площа, яка потребувала винищувальних заходів боротьби, становила 786 гектарів.

В червні цього року провели обробіток тих насаджень, де виявили осередок соснового шовкопряда, наземним методом за допомогою установки ГАРД-М на площі 767,6 гектара.

Обстеження з метою виявлення осередків соснового шовкопряда  провели в ДП «Остерський військовий лісгосп» та ДП «Чернігівське лісове господарство». За результатами обстеження виявлено осередок шкідника на площі 2586,2 гектара та 6054 гектари відповідно.

На сьоголні ці підприємства вже підготували проекти винищувальних заходів із застосуванням препаратів – інсектицидів, дозволених у лісовому господарстві. Зараз вони проходять погодження з відповідними державними органами.

На засіданні колегії Держлісагентства начальник ЧОУЛМГ також зазначив, що лісові масиви інших лісокористувачів (ДП «Козелецьрайагролісгосп», ДП «Чернігіврайагролісгосп», ДП «Чернігівський військовий лісгосп»), які межують з насадженнями, де виявлено осередки шкідника, також заселені сосновим шовкопрядом. Управління зверталося з листами до цих лісокористувачів щодо своєчасного виявлення осередків та за необхідності проведення винищувальних заходів.

Площа всихаючих насаджень по Чернігівському ОУЛМГ на 1 липня становить 14798 гектарів. Це на 426 гектарів менше, ніж за відповідний період минулого року, коли всихання уразило 15224 гектари.

Протягом першого півріччя нинішнього року державними лісогосподарськими підприємствами виявлено всихання насаджень на площі 6270 гектарів. З метою покращення санітарного стану лісових масивів підприємствами проведено заходи з поліпшення санітарного стану лісів на площі 3593,7 гектара, з них на 12,7 гектара – суцільними санітарними рубками. Основною причиною призначення суцільних санітарних рубок стало пошкодження насаджень стовбуровими шкідниками та ураження хворобами лісу.

На жаль, підкреслив на завершення доповідач, лісівники не можуть  вплинути на аномалії клімату. Отже, вихід – в концетрації зусиль в осередках ураження лісів шкідниками та хворобами, в системній адаптації лісів до глобальних кліматичних змін.

Державні лісогосподарські підприємства області застосовують усі можливі заходи захисту лісу від шкідників і хвороб. Це, зокрема здійснення ранньої діагностики осередків всихання, оцінювання санітарного стану насаджень з метою призначення необхідних заходів. А також сприяє поліпшенню санітарного стану і своєчасне вивезення заготовленої лісопродукції з ділянок та  утилізація лісосічних відходів. Це запобігає утворенню нових осередків масового розмноження шкідників. Не менш ефекивно зарадить поширенню хвороб та шкідників і створення мішаних насаджень (листяно-соснових) на зрубах, які утворилися після рубок головного користування та суцільних санітарних рубок.

Висновок тут єдиний: необхідно невідкладно, постійно посилювати захист лісів від хвороб і шкідників.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства