Незважаючи на воєнний стан, лісогосподарські підприємства Чернігівського ОУЛМГ виконали зобов’язання зі сплати податків, успішно провели лісокультурну кампанію та інші лісогосподарські заходи

Саме такий висновок можна зробити, підсумовуючи виїзне засідання колегії Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке відбулося 11 листопада на базі ДП «Городнянське лісове господарство».

Пленарне засідання відбулося у приміщенні Моложавського лісництва. Відкрив та вів його начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко.

Підсумовуючи господарсько-фінансову діяльність підприємств управління за дев’ять місяців нинішнього року, з аналітичною доповіддю виступила начальник відділу економіки та фінансів Наталія Курись.

Вона відзначила, що державними лісогосподарськими підприємствами управління засаджено 1167,9 гектара лісових насаджень – 106 відсотків завдання. Із них захисних лісових насаджень (нових лісів) – на площі 18,4 гектара.

Під природне поновлення залишено 123,4 гектара, що становить 67 відсотків річного завдання. Сприяння природному поновленню проведено на площі 27,6 гектара – 173 відсотки завдання.

Плантацій створено 17,1 гектара – 163 відсотки завдання, в тому числі плантацій новорічних ялинок 12,1 гектара, клонову плантацію – 5 гектарів. Шкілок закладено трохи більше гектара.

План посіву розсадників виконаний на 122 відсотки (7,3 гектара), в тому числі хвойних порід – 5,2 гектара, листяних – 2,03, а чагарникових – 0,07 гектара.

Насіння деревних та чагарникових порід заготовлено 942,5 кілограма. Завдання виконали на 174 відсотки, в тому числі насіння хвойних заготовлено 720,5 кілограма, а листяних і чагарникових – 222 кілограми.

Доповнення лісових культур на зрубах проведено на 384,9 гектара, на прийнятих деградованих, малопродуктивних сільськогосподарських землях – на площі 31,6 гектара.

Догляд за лісовими культурами проведений на 4176,5 гектара зрубів – 156 відсотків завдання, на прийнятих деградованих, малопродуктивних сільськогосподарських землях – на 69,8 гектара – 142 відсотки завдання.

Оброблено 680,9 гектара ґрунту під лісові культури на зрубах. Це 157 відсотків завдання. На прийнятих деградованих, малопродуктивних сільськогосподарських землях оброблено 4 гектари, таким чином повністю виконано завдання.

Протягом дев’яти місяців цього року рубки формування та оздоровлення лісів провели на 5,4 тисячі гектара загальною масою деревини 171,5 тисячі кубометрів. Рубки догляду на 1,4 тисячі гектара – 142 відсотки до плану загальною масою деревини 39,5 тисячі кубометрів (150 відсотків до плану). Санітарні – на площі 3,9 тисячі гектарів (141 відсоток до плану) загальною масою 128,7 тисячі кубометрів (185 відсотків до запланованого), в тому числі вибірково санітарні рубки на площі 3,8 тисячі гектарів загальною масою 118,5 тисячі кубометрів. І суцільні санітарні рубки – на 36,7 гектара загальною масою 10,2 тисячі кубометрів.

Інші заходи, пов’язані з веденням лісового господарства, оздоровленням лісів – на 42,2 гектара загальною масою 635 кубометрів деревини.

За дев’ять місяців цього року в лісах, підпорядкованих Чернігівському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, виникло 36 пожеж на площі 247,9 гектара. З метою їх попередження створено 2,8 тисячі кілометрів мінералізованих смуг і проведено доглядів на 9,7 тисяч кілометрів.

За три квартали виявлено 14 випадків незаконних рубок загальним обсягом 37 кубометрів. Завдана сума збитків перевищила 240 тисяч гривень. Рейдові бригади лісгоспів провели 1024 рейди з охорони лісів від незаконних рубок, браконьєрства, порушень правил пожежної безпеки у лісах тощо. Складено 17 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено адміністративних штрафів на суму 7 тисяч гривень. Складено 19 протоколів на порушників правил полювання, накладено і стягнуто штрафів на 5508 гривень.

Лісогосподарські підприємства заготовили від усіх видів рубок 413 тисяч кубометрів деревини, в тому числі на рубках головного користування – 278,9 тисячі кубометрів. Заготовлено лісоматеріалів круглих на рубках головного користування 206,1 тисячі кубометрів, або 73,9 відсотка загальної заготівлі, дров’яної деревини промислового використання – 22,3 тисячі кубометрів, непромислового використання – 50,2 тисячі кубометрів.

Вартість знеособленого заготовленого кубометра деревини склала 1488,75 гривні, що на 115,7 гривні більше відповідного періоду минулого року.

Деревини в круглому вигляді реалізовано 329 тисяч кубометрів на 504 мільйони гривень.

Вартість знеособленого реалізованого кубометра деревини – 1532,36 гривні – на 204 гривні більше відповідного періоду минулого року.

Обсяг направленої в переробку деревини – 85,8 тисячі кубометрів. Продукції деревообробки випущено на 173,2 мільйона гривень.

Обсяг реалізованої продукції – 660,5 мільйона гривень.

На ведення лісового господарства за 9 місяців року спрямовано 171,7 мільйона гривень.

Реалізація на експорт склала 73,2 мільйона гривень, питома вага експорту в загальній реалізації становить 11,1 відсотка.

За результатами фінансової діяльності лісогосподарські підприємства отримали 14,4 мільйона гривень чистого прибутку.

Вкладення в капітальні інвестиції – 14,6 мільйона гривень.

За 9 місяців лісогосподарські підприємства управління сплатили до бюджетів усіх рівнів 256,5 мільйона гривень податків, зборів та обов’язкових платежів. З них до Державного бюджету сплачено 168,8 мільйона гривень (65,8 відсотка). До місцевих – 87,7 мільйона гривень (34,2 відсотка). Затверджені завдання зі сплати податків виконані всіма лісгоспами і в цілому по управлінню на 185,2 відсотка.

Крім податків, підприємства управління сплатили 50,5 мільйона гривень Єдиного соціального внеску.

Про ефективність використання лісосировинних ресурсів підприємствами Чернігівського ОУЛМГ у січні-вересні 2022 року доповів начальник відділу лісосировинних ресурсів Петро Приходько. Він наголосив, що необхідно максимально забезпечити освоєння лісосічного фонду рубок головного користування, на які виписано лісорубні квитки. А також забезпечити ефективне функціонування інтернет-магазину «ДроваЄ».

У зв’язку з реорганізацією лісогосподарських підприємств до кінця року треба створити необхідний запас необроблених лісоматеріалів та дров’яної деревини на складах підприємств в обсязі місячної реалізації. Крім того, слід забезпечити неухильне дотримання вимог інструкції з ведення електронного обліку деревини.

Під час приймання деревини – неухильно дотримуватись чинних Державних стандартів України та технічних умов з визначення розмірно-якісних характеристик лісоматеріалів.

Посадових осіб, з вини яких допущено порушення, притягнути до дисциплінарної відповідальності. А на технічних нарадах проаналізувати ефективність використання лісових ресурсів. Про проведену роботу обов’язково інформувати відділ лісових ресурсів Чернігівського ОУЛМГ.

Про стан організації лісовпорядкування, формування геоінформаційних баз даних, ведення державного лісового кадастру та обліку лісів доповідала начальник відділу лісового господарства Ганна Прокопенко.

Вона інформувала учасників виїзної колегії про те, що торік розпочате проходження базового лісовпорядкування всіх лісогосподарських підприємств області, діяльність яких координується Чернігівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства.

Станом на 11 листопада завершено польові та камеральні роботи. Їх проведено на 417807 гектарах, що на 18232 гектари (4,6 відсотка) більше, ніж за попередній період. Це – за рахунок приєднання самозаліснених земель та уточнення меж.

За категоріями захисності ліси розподіляються так: ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення складають 20,3 відсотка (що в свою чергу на 0,5 відсотка більше, ніж у минулий період). Найбільша відсоткова участь лісів цієї категорії у ДП «Ніжинське лісове господарство» – 29,9 відсотка. Найменша – у ДП «Городнянське лісове господарство» – 10,7 відсотка.

Рекреаційно-оздоровчі ліси залишились майже на тому ж рівні – 8,3 відсотка.

Захисних лісів стало більше на 2,5 відсотка. Тепер їх 13,6 відсотка. Експлуатаційних лісів стало на 2,6 відсотка менше – 57,9 відсотка. Найбільша відсоткова участь експлуатаційних лісів у ДП «Корюківське лісове господарство» – 73 відсотки, найменша – у ДП «Чернігівське лісове господарство» – 41,6 відсотка.

Щорічний обсяг заготівлі деревини від рубок головного користування збільшиться в порівнянні з попереднім періодом на 44,3 відсотка і становитиме 1 мільйон 94 тисячі 730 кубометрів на рік. Найбільший обсяг заготівлі деревини від рубок головного користування у ДП «Чернігівське лісове господарство», найменший – у ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство».

Щорічний обсяг лісокористування від усіх видів рубок складає 24,3 тисячі гектарів та 1 мільйон 461 тисячу 550 кубометрів – порівняно з попереднім періодом збільшився майже на 6 тисяч гектарів та 500 тисяч кубометрів.

Збільшення обсягів заготівлі деревини свідчить про рівномірне, раціональне та невиснажливе ведення лісового господарства всіма підприємствами за попередній період.

Лісовпорядкуванням також розраховані та запроектовані заходи з лісовідновлення та лісорозведення, з охорони лісів від хвороб, шкідників та пожеж, а також ведення мисливського господарства.

Загалом роботу лісогосподарських підприємств за попередній період таксатори оцінили як задовільну, з незначними зауваженнями, які в загальному заліку не впливають на оцінку.

Про санітарний стан лісів, заходи з поліпшення санітарного стану, здійснення винищувальних заходів боротьби зі шкідниками та хворобами лісу за дев’ять місяців підприємствами Чернігівського ОУЛМГ доповідав головний спеціаліст відділу лісового господарства Богдан Пивовар.

Він пояснив, що, аналізуючи всихання соснових насаджень, спостерігається тенденція до зменшення всихання, але разом з цим є й інші фактори, які впливають на стійкість насаджень, зокрема прояви несприятливих погодних умов. Всі ці фактори впливають на стан насаджень. Це ослаблені насадження, в яких спостерігається розвиток хвороб та шкідників лісу.

Станом на 1 січня цього року площа осередків шкідників і хвороб лісу по управлінню становила 41372 гектари, в тому числі осередків шкідників – 17711,1 гектара, хвороб – 23661 гектар, кореневою губкою вражено 21172 гектари. В той же час на 12667 гектарах лісу виникли нові осередки шкідників.

З метою попередження та недопущення їх розповсюдження підприємствами проведено заходи з поліпшення санітарного стану лісів на площі 3833 гектари. Основними причинами погодження проведення заходів з поліпшення санітарного стану лісів є всихання насаджень внаслідок пошкодження шкідниками та хворобами лісу, а також пошкодження внаслідок вітровалу, бурелому.

Торік осередок соснового шовкопряда виявлено у ДП «Чернігівське лісове господарство» на 9781 гектарі. У цих насадженнях проводився ретельний нагляд. За результатами контрольного лісопатологічного обстеження спеціалістами підприємства зроблено висновок, що ознак свіжого пошкодження хвої немає, наявність гусені незначна.

У питаннях порядку денного засідання колегії «Різне» виступили заступники начальника, головний лісничий обласного управління Вадим Фесюн та головний інженер Олександр Жук.

Цього ж дня учасники колегії побували у Городнянському лісництві, де розпочато будівництво лісової пожежної станції. На території цього лісництва відбувались активні бойові дії. Руйнування й пошкодження інфраструктури були значними. Дивом люди не постраждали. Та вже все відновили, – запевнив директор ДП «Городнянське лісове господарство» Валентин Реуцький.

А ще учасники колегії оглянули садибу Городнянського лісгоспу, де функціонує протирадіаційне укриття.

Начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко нагадав, що під час його роботи директором ДП «Городнянське лісове господарство» це протирадіаційне укриття було капітально відремонтоване. Хоча тоді про війну ніхто й не думати не міг.

– Але ми з колективом вирішили завчасно довести його до ладу та відновити. Під час повномасштабного вторгнення це укриття слугувало прихистком не лише лісівникам, а й місцевим мешканцям. Такі укриття мають бути у кожному лісогосподарському підприємстві! – сказав Сергій Аніщенко.

Побували учасники колегії і в кварталі 73 виділу 14.1 Городнянського лісництва, де працювала лісозаготівельна бригада ДП «Городнянське лісове господарство», яку вже 25 років очолює Сергій Рябченко. Тут про заготівлю деревини, а також про якісний відбір лісопродукції за класами якості розповів Олександр Демянцев. А головний лісничий Максим Левкович поділився досвідом вирощування новорічних дерев у Моложавському лісництві. На Добрянському нижньому складі подивилися, як працює верстат-дровокол.

У Новояриловицькому лісництві учасники колегії зацікавилися комплексом з підготовки високоякісного насіннєвого матеріалу, відвідали декоративний розсадник, де вирощується півсотні видів рослин.

Підсумував засідання колегії на рекреаційному пункті «Голубі озера» начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства