Новгород-Сіверський держлісгосп став лідером у переробці деревини

20 березня у Новгород-Сіверську відбулася звітна профспілкова конференція місцевих лісівників. У заході взяли участь начальник Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Демченко, виконуючий обов’язки голови Новгород-Сіверської райдержадміністрації Руслан Веремієнко та голова Новгород-Сіверської райради В’ячеслав Кауфман. Приймав гостей у своєму колективі заслужений працівник лісового господарства України, директор ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» Микола Засько. 9 березня виповнилося 25 років відколи Микола Михайлович очолив це потужне підприємство.    

Перед тим як потрапити на захід начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Демченко разом із спеціалістами управління побували у підрозділах господарства, а саме: в селі Лоска, де розташований цех з переробки деревини, у Лосківському та Кіровському лісництвах.

А вже в приміщенні ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» Олександр Григорович зустрівся з делегатами конференції. Першим заслухали доповідь багаторічного директора Миколи Заська.

За його словами, підприємство забезпечило темпи росту обсягів реалізації продукції в 103,3 відсотка на загальну суму 81 мільйон 545 тисяч гривень.

Микола Засько зауважив, що його підприємство активно займалося лісовідновленням, яке новгород-сіверські лісівники провели на площі 212,1 га (106% від завдання), в тому числі посадка та висівання проведені на площі 178,1 га (105% завдання). А от механізованої посадки не було. Під природне поновлення лісівники залишили  34 гектари лісових площ.

«Лісорозведення проведено на площі  32 гектари (107% завдання), – говорить Микола Засько. Сприяння природному поновленню  проводилося на площі 5,3 гектари (106% завдання). Створено 13,2  гектари  дубових лісових культур, площа дубових суцільних  зрубів у 2017 році становила 6 гектарів. На зрубах за п’ять останніх років ми висадили 76,6 гектара дубів».

Важливо, що при інвентаризації лісівники не виявили загиблих лісових культур.

Думають новгород-сіверські лісівники і про побічне користування лісом, щорічно збільшуючи плантації новорічних ялинок. Тільки за минулий рік площа насаджень становила 2,1 гектара.

Активно заготовляли і насіння.

«У 2017 році ми заготовили 420,3 кілограми (105%) насіння деревних та чагарникових порід  в тому числі: сосни 57,0 кілограма (114%), жолудів дуба звичайного 300 кілограмів, дуба червоного 20 кілограмів, інших порід  42,3 кілограма, – звітує Микола Михайлович. –  Кількість видів дерев та кущів становить 19 видів. Здебільшого це насіння першого та другого класу якості. З об’єктів постійної лісонасінневої бази ми заготовили 210 кілограмів насіння (жолудів дуба звичайного 200 кілограмів та 10 кілограмів сосни звичайної)».

За словами директора господарства, підприємство має свою шишкосушарку, яка, щоправда, потребує модернізації.

Не менш важливу роль надавали лісівники Новгород-Сіверщини вирощуванню стандартного садивного матеріалу. Загалом за 2017 рік вдалося виростити  2163,11  тисяч штук (127%) стандартного садивного матеріалу, в тому числі в контрольованому середовищі всього 81,6 тисяч штук. А для озеленення лісівники вирощували стандартні саджанці, всього – 3,389 тисяч штук (136% від запланованого).

Впродовж 2017 року лісівники продовжували активно доглядати за лісовими культурами, обробляти грунт для створення захисних  насаджень, проводити хімічний обробіток зрубів, огороджувати лісові культури від потрави дикими тваринами  площею.

Пожежі – горе для лісу і збитки для господарства. З метою профілактики лісових пожеж у 2017 році доглядачі лісу створили 350 кілометрів мінералізованих смуг та провели 695 кілометрів доглядів за ними.

Проблемою для лісівників завжди залишалися самовільні рубки та браконьєрство. Аби запобігти цим негативним явищам охоронці лісу впродовж року провели 68 рейдів, в результаті яких склали 4 протокола, з них 2 – за незаконну рубку лісу та 2 – за  порушення правил полювання.

«Новгород-Сіверське лісове господарство» – єдине в Україні лісівниче підприємство, що має сільськогосподарський підрозділ. Тут є власна молочна ферма, молоко з корів відправляють на місцеве переробне підприємство. Щоправда ціни на молочну продукцію залишають бажати краще, тому ферма є неприбутковою.

Голова профспілки Віталій Сідько під час доповіді зупинився на результатах виконання колективної угоди, зауваживши, що вона виконана повністю і без порушень.

«Найголовніше, що у 2017 році нещасних випадків та травматизму на виробництві не було, – зазначив голова профспілки. – Крім того було проведено огляд-конкурс з охорони праці. Для працівників господарства керівництвом створено комфортні умови відпочинку і праці. Наприклад, бригади лісорубів забезпечили зігріваючими будиночками».

Голова Новгород-Сіверської райдержадміністрації Руслан Веремієнко та голова Новгород-Сіверської райради В’ячеслав Кауфман наголосили на особливій ролі підприємства – одного з найбільш економічно потужних в районі та місті.

«Це господарство дає роботу та виконує важливу соціальну функцію, – сказав Руслан Веремієнко. – Завдяки лісівникам цієї зими мешканці сіл району могли виїхати, не боячись снігового полону».

Підводячи підсумки конференції, начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Демченко зазначив, що підприємство залишається лідером із заготівлі та переробки деревини в області.

«За кількістю переробленої деревини у 2017 році лісгосп став лідером, переробивши 28,3 тисяч кубометрів заготовленої, – сказав Олександр Григорович. – З такими темпами розвитку на підприємстві має бути і гідна заробітна плата для працівників».

Начальник управління побажав успіхів лісівникам Новгород-Сіверщини та вкотре наголосив на необхідності підвищення заробітних плат для працівників господарства.

 

За інформацією ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства