Обмінялися досвідом, поділилися планами на майбутнє

На переконання голови Держлісагентства України Юрія Болоховця, мисливське господарювання має набути не менш, а то й більш важливого значення, ніж переробка деревини. Принаймні в цьому переконує досвід Європейського Союзу, де саме мисливство приносить тамтешнім лісовим господарствам значні здобутки і вигоду. Хоча за чисельністю тваринного світу наші українські ліси не менш багаті.

І в багатьох державних лісових господарствах цій важливій справі надається велике значення. Там набувається значний досвід успішного мисливського господарювання. Так, зокрема, господарюють житомирські лісівники.

І ось 8 лютого по досвід організації мисливської справи делегація чернігівських лісівників на чолі з начальником Чернігівського ОУЛМГ Сергієм Аніщенком, начальником відділу мисливського господарства, головним мисливствознавцем Миколою Пирогом та в складі директорів п’ятьох об’єднаних лісогосподарських підприємств Чернігівського ОУЛМГ побували з робочою поїздкою у житомирян.

Зустріли делегації лісівників Чернігівщини в рекреаційному пункті державного підприємства «Радомишльське ЛМГ ЛІСОВИЧОК». Гості оглянули цей рекреаційний пункт і висловили схвальні враження.

Затим вони оглянули рекреаційний пункт «Сосновий бір» державного підприємства «Коростенське лісове мисливське господарство».

Згодом відвідали Ушомирське лісництво ДП «Коростенське лісове мисливське господарство», де оглянули контору лісництва, будинок просвіти, ЛПС, їдальні.

Побували також у рекреаційних пунктах «Затишок», «Березовий гай» ДП «Лугинське ЛГ». Оглянули садибу лісництва, вольєри, тепличне господарство, шишкосушарки.

З мисливського будинку Надслучанського лісництва переїхали до підгодівельного майданчика у кварталі 49 Зеремлянського лісництва ДП «Баранівське лісове мисливське господарство».

В Явненському лісництві ДП «Баранівське ЛГ» оглянули вольєр оленів, підгодівельний майданчик у кварталі 26.

Відвідали й тепличне господарство, вольєри, рекреаційний пункт Дубовецького лісництва.

Супроводжували чернігівських гостей начальник Житомирського ОУЛМГ Віктор Сахнюк і перший заступник начальника управління Роман Ільїн.

Віктор Сахнюк, зокрема, відзначив, що у них надають особливого значення саме якісному веденню мисливського господарства.

– Ведення мисливського господарства – важлива складова нашої діяльності. І тут ми теж маємо йти в ногу з часом, маємо не лише охороняти тварин, збільшувати їх популяцію, а й популяризувати культуру полювання, демонструвати цивілізовані підходи до його організації.

Веденням мисливського господарства торік у нас займалися 14 державних лісогосподарських підприємств на площі 322 тисячі гектарів. А це лише 15 відсотків від всієї площі мисливських угідь Житомирщини. Проте усі свої зусилля ми спрямували на те, щоб мисливська галузь стала одним із дієвих інструментів збереження та розширення фауни наших лісів.

На особливому контролі у нас питання організації проведення полювання. В мисливських угіддях підприємств обладнані місця для проведення інструктажу з правил техніки безпеки та місця відпочинку мисливців.

Належним чином, вважаю, налаштована і рейдова робота. Впродовж року рейдові групи виявили 185 порушників та склали на них відповідні протоколи. Це фактично втричі більше, ніж в попередньому році. Загалом рейдовими мобільними групами у 2021 році проведено 3,2 тисячі виїздів.

Для отримання достовірних оперативних даних про чисельність та видову структуру мисливських тварин, лісогосподарські підприємства придбали більше сотні фотопасток, які відповідним чином встановлені та вже фіксують диких тварин в місцях природної чи штучної їх концентрації.

Особливу увагу звертаємо і на технічне оснащення мисливствознавців та єгерської служби, їхнє соціальне забезпечення, якість проведення біотехнічних та охоронних заходів. Тримаємо на контролі і питання організації проведення полювання. В мисливських угіддях підприємств обладнані місця для проведення інструктажу з правил техніки безпеки та місця відпочинку мисливців.

У мисливських угіддях лісогосподарських підприємств функціонує вісім вольєрів з утримання та розведення диких тварин, загальна площа яких – 135 гектарів. Чотири з них побудовано торік у Радомишльському лісомисливському господарстві, а також в Лугинському, Попільнянському та Житомирському лісових господарствах.

Впродовж минулого року в рази збільшено кількість комплексних підгодівельних майданчиків, годівниць, солонців тощо. Під найпильнішим контролем – заготівля відповідного запасу харчів на зиму. В угіддях створено і більше 500 штучних водопоїв.

Запланували також цікавий проєкт вже на цей рік – будівництво найбільшого в області вольєра для розведення диких тварин площею 200 гектарів у Городницькому лісгоспі.

Начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко теж поділився з житомирськими колегами планами. Він розповів, що у ДП «Корюківське лісове господарство» розводитимуть оленів. Це перший лісгосп, який займатиметься розведенням і поширенням оленів по мисливських угіддях Чернігівського ОУЛМГ. Проєктом передбачено, що вольєрне господарство з розведення оленя плямистого охоплюватиме територію загальною площею 200 гектарів. Проєкт загальною вартістю 2 мільйони гривень розрахований на два роки. Торік збудовано першу чергу – 34 гектари. Решту добудовуватимемо у нинішньому році. Територію вольєра огородимо спеціальною сіткою. Вольєр буде під постійною охороною. Передбачено також фото- і відеонагляд.

Із тваринами працюватимуть єгері та мисливствознавець. Лісгосп планує розводити до 40 голів оленя плямистого, щороку половину залишаючи для розмноження, а решту – випускати в дике природне середовище. Розпочали розведення тварин з придбання 12 особин.

Підсумував поїздку до житомирян начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко:

– Таке щире, тісне спілкування з колегами, вважаю, є корисним як для нас, так і для житомирських лісівників. Разом маємо можливість напрацьовувати досвід, як збільшити популяцію звірів у лісах, викорінити браконьєрство, налагодити діалог поміж мисливськими господарствами та громадськістю.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства