Об’єднати міжнародні зусилля, щоб здолати глобальні виклики сучасності

af16828c69eb1f04e427c96a60d0fa486094f787

Саме цій меті і була присвячена Міжнародна науково-практична конференція лісівників «Досвід управління лісовим господарством у Республіці Білорусь і суміжних державах та перспективи об’єднаного подолання глобальних викликів сучасності», яка відбулася в Мінську 15—16 вересня цього року.

На Міжнародну конференцію прибули провідні науковці лісової науки і лісівники-практики ведення лісового господарства з Литви, Польщі, Казахстану, Фінляндії, Чехії.

Продовжуючи традиції тісної співпраці з гомельськими лісівниками Білорусі, участь у Міжнародній практичній конференції взяла і делегація лісівників Чернігівщини, очолювана начальником Чернігівського ОУЛМГ А.О. Пивоваром.

Гостей з усіх суміжних з Білоруссю держав на Міжнародній конференції зустрічали заступник прем’єр-міністра Республіки Білорусь М.І. Русий і міністр лісового господарства Білорусі М.М. Амельянович.

Республіка Білорусь для проведення такої представницької Міжнародної науково-практичної конференції з проблем сучасного лісового господарювання в умовах планетарного ускладнення кліматичних умов і техногенних викликів глобалізації була обрана не випадково. Адже, дякуючи успішній реалізації комплексу державних і галузевих програм з ключових напрямків лісогосподарського і промислового виробництва, тут щороку успішно розвивається інфраструктура лісового фонду держави, неухильно зростає ефективність використання лісових ресурсів, поглиблюється комплексність лісокористування. Ось тому білоруська модель державного управління лісами отримує широке визнання на міжнародній арені, зумовлюючи потребу її наукового і практичного узагальнення.

Так, зусиллями білоруських лісоводів сформувалася позитивна динаміка основних якісних показників, які вичерпно характеризують зразковий стан лісового фонду Республіки. Наприклад, частка лісовкритої площі нині складає 86,3 відсотка від загальної площі земель і збільшилася за останні десятиріччя на 873,1 тисячі гектарів, складаючи на сьогодні 9 мільйонів 549,2 тисячі гектарів. Значно зріс і загальний запас деревини, поліпшився середній вік насаджень — він зріс із 44 до 55 років. На 204,6 кубічних метра або в 3,7 разу збільшився запас спілих і перестійних лісів, до 41,1 відсотка очікується у 2025 році показник лісистості республіки, щорічно зростає і розрахункова лісосіка з рубок головного користування. Нині вона вже складає 10,5 мільйона кубічних метрів.

Про ці та інші здобутки трудівників лісової ниви Республіки Білорусь, зв’язок лісогосподарювання з досягненнями науки  і передовими технологіями відновлення лісів та догляду за ними з урахуванням глобальних викликів сучасності йшлося у виступі міністра лісового господарства Білорусі М.М. Амельяновича, який відкрив науково-практичну конференцію і запросив до всебічного обміну думками як вітчизняних, так і зарубіжних учасників цього авторитетного міжнародного зібрання.

З ґрунтовним аналізом лісової справи у своїх доповідях та інформаціях виступили директор ДНУ «Інститут лісу Національної Академії Наук Білорусі» А.І. Ковалевич, який вів мову про наукове забезпечення лісового господарства Білорусі. Про кадрове і науково-технічне забезпечення, як найважливіший компонент стійкого розвитку лісового господарства доповів учасникам конференції ректор Білоруського державного технологічного університету І.В. Войтов. Про деревокористування в контексті екологічної місії лісу йшлося у виступі професора А.Н. Рожкова. Про глобалізацію масових патологій лісу і досвід обмеження їх шкідливості в білоруських лісах доповів на конференції кандидат сільськогосподарських наук В.Б. Звягінцев.

З увагою і глибокою зацікавленістю сприйняли учасники науково-практичного форуму  виступи представників лісових відомств суміжних з Білоруссю зарубіжних держав.

Підсумки міжнародного науково-практичного зібрання лісівників у Мінську підвів міністр лісового господарства Республіки М.М. Амельянович.

Учасники конференції також взяли участь в урочистих зборах, присвячених святкуванню Дня працівників лісу і вісімдесятиріччю утворення органів управління лісовим господарством Республіки Білорусь, які відбулися в Палаці профспілок.

На другий день конференції її учасники відвідали Республіканський лісовий селекційно-насіннєвий центр і державне лісове управління «Мінський лісгосп».

Сповнена враженнями від змістовного і всебічного ознайомлення з досвідом лісового господарювання білоруських колег і лісівників суміжних з Білоруссю зарубіжних держав поверталася чернігівська делегація до рідних лісів із прагненням наполегливо втілювати передовий досвід у площину  своєї практичної  роботи.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

c83b1b33-0f56-4853-812f-746357755275 images_202870 img_9008-1

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства