Оновлення й модернізація засобів виробництва – запорука динамічного розвитку

Як відомо здавна, скупий, бува, платить двічі. Отож щоб такого не сталося, в ДП «Семенівський лісгосп»  оновленню основних засобів виробництва приділяється постійна увага. Ще в попередні роки на підприємстві проведено модернізацію лісовозного автотранспорту, в процесі якої застарілі ЗІЛи-131 замінили на лісовози «Урал 4320» та сортиментовоз МАЗ-6317F9-560-00. Всі вони працюють на дизельному паливі, що дозволило вдвічі знизити витрати палива на один тоннокілометр, а також саме таким транспортом за один рейс перевозити значно більші обсяги лісопродукції.

Відтак зі зростанням динаміки лісоперевезень зріс й обіг товарної продукції лісгоспу, що, звичайно ж, позитивно позначилось на прибутках держпідприємства, а затим і на зростанні заробітної плати працівників лісгоспу, успішному вирішенню низки соціальних проблем.

Ось тому і весь минулий рік в лісгоспі наполегливо продовжували закуповувати нову техніку і модернізовувати обладнання деревообробки. Так, у цеху переробки запустили у виробничий процес багатопильний верстат КМЕ 2-750-R німецької фірми «PAUL». Він в рази продуктивніший за попередні аналоги та ще й за точністю і якістю деревообробки куди ефективніший, ніж багатопильні верстати, які використовували раніше.

А з січня цього року запрацювала у нас і нова сушильна камера LUКА SX 4075 з об’ємом сушки 75 кубічних метрів пиломатеріалів. Після реконструкції котельні швидкість сушки зменшиться з десяти до трьох діб. Ефективність, як мовиться, і очевидна, і незаперечна. А це ж зрештою, додаткові надходження до каси держпідприємства.

Правду кажуть, хто шукає, той знайде! Всебічно аналізуючи додаткові резерви, відшукуючи їх в усіх підрозділах підприємства, щоб задіяти для підвищення продуктивності праці і ефективності лісогосподарювання загалом, для збільшення обсягів перевезення лісопродукції  придбали причіп-сортиментовоз МАЗ-837810-022, а в  Радомське лісництво закупили новий  трактор Беларус-82.1. Для підвезення працівників і поліпшення охорони лісу  Радомське  лісництво отримало й автомобіль KrASZ-U37ZB6. Особливістю його  є те, що він поєднує високу прохідність з комфортним салоном на сім місць, відсіком для бензопил та іншого інструменту.

Гордістю лісгоспу став і новий автобус відомого в світі автомобільного бренду FORD  Transit Minibus R4602ЧН3 на сімнадцять пасажирських місць, оснащений усіма засобами безпеки європейського рівня та зручними пасажирськими місцями. Такі придбання свідчать передусім про те, що колектив турбується про створення належних умов праці для лісівників їхню безпеку і комфорт.

Протягом року проводилась заміна бензопил на більш продуктивні, закуповувались кущорізи для проведення доглядів за лісовими культурами.

За минулий рік побудували 2,1 кілометра лісової дороги, яка стала продовженням мережі лісових доріг у масивах лісгоспу. А це знову ж таки ефективно вплине на подальший розвиток підприємства.

Звичайно, життя буде вносити корективи в наші плани на майбутнє, але вже зараз нагальними завданнями  є розширення сушильного господарства лісгоспу і відповідно -модернізація котельні. На часі й інші турботи про динамічний розвиток підприємства. І добре було б, щоб держава хоч трохи зменшила відрахування з чистого прибутку, який отримують державні лісогосподарські підприємства. Це дало б їм можливість значно збільшити витрати на оновлення основних засобів виробництва, що, безумовно, слугуватиме досягненню європейського рівня лісогосподарювання.

Олександра Дудко,

директор ДП «Семенівське лісове господарство»   

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства