Освідчення у вірності й любові

Саме так можна коротко охарактеризувати видану окремою книгою монографію кандидата сільськогосподарських наук, директора ДП «Остерський військовий лісгосп» ЧОУЛМГ Володимира Борисовича Брайка «Лісопарки Чернігова та їх рекреаційні особливості».

Рецензентами цього грунтовного і всебічного наукового дослідження, зробленого, до того ж, потомственним лісівником-практиком, котрий щодня в клопітних лісівничих справах держпідприємства демонструє не лише високопрофесійний, але й організаторський хист, стали добре знані на Чернігівщині науковці. А саме – доктор сільськогосподарських наук, професор, директор навчально-наукового Інституту лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України Петро Іванович Лакида і доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри ландшафтної архітектури та садово-паркового будівництва НУБіП Надія Олександрівна Олексійченко. Це вже засвідчує, наскільки глибоке, грунтовне і всебічно аргументоване наукове дослідження здійснив автор монографії в царині лісового і садово-паркового господарства Сіверського краю.

До слова, цю свою наукову роботу Володимир Брайко присвятив дорогим його серцю батькові Борису Івановичу Брайку і дідові – Івану Дмитровичу Брайку, що з усією переконливістю може засвідчити його синівське освідчення у вірності і любові до лісової справи, яку започатковували і звершували старійшини цієї родини.

У монографії Володимира Брайка «Лісопарки Чернігова та їх рекреаційні особливості» грунтовно розглянуте питання фітосанітарного стану лісопаркових насаджень Чернігова та наукового обгрунтування прийомів і методів підвищення біологічної стійкості, а також поліпшення їхніх рекреаційних і естетичних властивостей. Встановлено і вплив рекреаційних навантажень та погодних чинників на фізіологічний стан дерев, а також підібрано асортимент аборигенних деревних рослин та інтродуцентів з метою збереження їхнього видового різноманіття.

У виданні знайдемо доповнення і відомості щодо особливостей фітоценотичних відносин видів деревних рослин різних вікових груп за умови їх сумісного зростання. Визначено тут і обсяги та розроблено комплекс лісогосподарських заходів з переформування стиглих і перестійних тополевих і вербових насаджень.

Монографія складається з п’яти розділів, з яких особливо мають зацікавити лісокультурників такі як «Насадження лісопарків та сучасні проблеми господарювання в них», «Сучасний стан лісопарків Чернігова», «Структура лісопаркових ландшафтів та рекреаційна оцінка земельних ділянок Чернігова», «Заходи з підвищення біологічної стійкості, естетичної привабливості та рекреаційної здатності лісопарків Чернігова».

Наукову працю щедро доповнюють світлини, зроблені самим автором цієї унікальної  роботи, таблиці, карти з межами ландшафтної місцевості, діаграми та інші ілюстраційні матеріали. Безумовно, видання цієї монографії стане в пригоді і фаховим порадником спеціалістам лісового та садово-паркового господарства, охорони природи, науковцям, аспірантам та студентам лісогосподарських, екологічних та біологічних факультетів.

В доповнення висловленому ще кілька слів про автора монографії. Володимир Борисович Брайко народився в 1962 році в місті Омськ (Росія). Згодом родина за покликанням серця переїхала на батьківщину в Україну і В. Брайко у 1979 році закінчив середню школу вже в смт Михайло-Коцюбинське на Чернігівщині, а в 1984-му році – Брянський технологічний інститут за спеціальністю «лісове господарство».

Пройшов крутими життєвими стежками, починаючи з інженера Михайло-Коцюбинського лісового господарства. Гартував свій організаторський хист і чесну громадянську позицію в комсомолі, в лавах Радянської армії, в сфері господарської діяльності – директором підприємства «Аргон», головою селянського фермерського господарства «Ранок» у селі Количівка Чернігівського району. Виконував і обов’язки голови Чернігівської райдержадміністрації, обирався депутатом  районної ради.

Та де б не працював, залишався вірним покликанню лісівника. І коли очолював КП «Зеленбуд» Чернігівської міської ради. Нині він очільник ДП «Остерський військовий лісгосп» і за сумісництвом доцент кафедри Чернігівського національного технологічного університету.

Перегортаючи останню сторінку  монографії Володимира Брайка, хочеться висловити побажання, щоб ця грунтовна й унікальна наукова робота знайшла найщиріші відгуки  в широкому колі зацікавлених читачів.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства