Озброїти практиків лісогосподарювання сучасними знаннями, здобутками науки для примноження лісового багатства Сіверського краю

Саме цій меті і було підпорядковане навчання працівників Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке відбулося 17 жовтня  ц. р. в залі засідань обласної ради згідно з навчально-тематичною програмою з підвищення кваліфікації працівників држлісгоспів, розробленої науковцями Національного університету біоресурсів і природокористування України та навчально-наукового Інституту післядипломної освіти НУБіП України.

На навчання і взаємокорисний діалог з науковцями найавторитетніших в лісовій галузі України освітніх і наукових закладів прибули директори всіх державних лісогосподарських підприємств Чернігівщини, їхні головні лісничі, інженерний склад і лісничі лісництв держпідприємств ЧОУЛМГ.

Широку аудиторію практиків лісогосподарської галузі Придесення представляли також начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Демченко, його заступники і головні спеціалісти управління.

Відкрив навчання, вів його і виступив з доповіддю директор навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри лісового менеджменту НУБіП України Петро Лакида.

Він, зокрема, наголосив, що опанувати найсучаснішим широким спектром  знань і здобутків науковців на лісовій ниві України, звичайно, дуже важливо для практиків лісогосподарювання області, але серцевиною нашого спілкування мають стати ті пекучі проблеми, які переживає галузь у зв’язку з її реформуванням і викликами, зумовленими змінами клімату, хворобами лісу, підвищенням попиту на деревину на світовому ринку і належним реагуванням на це українських лісівників.

У своїй доповіді «Лісова політика та стан її реалізації в Україні» директор ННІ ЛіСПГ Петро Лакида всебічно і грунтовно проаналізував нинішній стан справ у лісовій галузі, чітко окреслив напрямки, в яких має вона рухатися, щоб не втратити енергії для свого розвитку і досягти, зрештою, того рівня, котрого вже досягли у лісогосподарюванні, лісовідновленні і лісокористуванні європейські держави.

Добре знаний в Україні і шанований лісівниками Чернігівщини науковець зосередив також увагу практиків лісового господарювання на головних точках докладання їхніх зусиль, щоб і зелена скарбниця Чернігівщини не збідніла, а, навпаки, стала щедрішою, незважаючи на ті труднощі, з якими зіткнулися лісівники області і всієї України в зв’язку з реформуванням галузі, яка сьогодні обділена належною підтримкою збоку держави, якщо мати на увазі передовсім її податкову політику, фінансування лісової науки і впровадження передових світових технологій у практику лісокористування і лісовідновлення.

Директор Інституту також проінформував присутніх про сьогодення Національного університету біоресурсів і природокористування, «географію» його наукової  діяльності, зокрема, про Боярську науково-дослідну станцію, де науковці ведуть цілу низку досліджень щодо актуальних проблем лісової галузі.

Глибоку зацікавленість слухачів викликала й доповідь кандидата сільськогосподарських наук, доцента, завідувача кафедри дендрології та лісової селекції НУБіП України Юрія Марчука «Проблеми, податки, пропозиції».

Доповідач зацікавив практиків лісогосподарювання області тим, що у своїй доповіді не тільки чітко визначив  широке розмаїття найгостріших проблем сучасного українського лісівництва, а й по-науковому, глибоко аналітично обгрунтував шляхи їх вирішення в площині реальних сьогоденних можливостей галузі і, зокрема, в практиці лісогосподарювання на Чернігівщині. Він також оприлюднив своє бачення і оцінку обсягів податків, які нині справляються з державного лісівництва і деревообробки, акцентуючи увагу аудиторії на науково обгрунтованих і узагальнених пропозиціях, реалізація яких дозволила б зменшити податковий тиск на державні лісогосподарські підприємства.

Науковець закликав практиків лісогосподарювання до пошуків резервів, максимального виявлення ініціативи в цих пошуках і донесення її до науковців, щоб спільними, об’єднаними зусиллями активно сприяти розвитку галузі як запоруки того, що лісівничий авторитет України серед сусідніх і європейських держав не буде змарновано в оцей нелегкий і непростий для галузі період, а навпаки, цей авторитет зросте і зміцніє, будучи загартованим ринковими реаліями.

У доповіді кандидата сільськогосподарських наук, професора, завідувача кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України Віктора Маурера «Відтворення лісів в Україні: виклики сьогодення, головні завдання та концептуальні засад и їх вирішення» доповідач всебічно проаналізував найчутливішу проблему галузі, яка за складних і доволі несприятливих для лісів кліматичних умов, поширення агресивних для лісів шкідників і хвороб, які вони спричиняють, за умов всесвітнього погіршення навколишнього природного середовища закономірно викликають як в практиків лісогосподарювання, так і в науковців вже не лише занепокоєння, а й тривогу в площині нашого спільного зобов’язання перед прийдешніми поколіннями українців – передати в їхні руки великий і дужий у своєму здоров’ї Український ліс.

Він висловив тверді переконання, що це під силу нинішнім науковцям і практикам лісової галузі, котрих представляють насамперед  в проблемах лісовідновлення інженери лісокультурної справи лісгоспів, ті лісничі багатьох лісництв держпідприємств, котрі предметно займаються насінництвом, лісовою селекцією, виведенням нових порід дерев у деревостанах, пристосуванням їх до змін клімату, засух, активним залісненням на місцях санітарних рубок, пожеж, буревіїв тощо – одним словом, усім працівникам лісогосподарських підприємств області, для котрих лісовідновлення займає чільне місце в повсякденних турботах про ліс.

Доповідач підкреслив, що необхідне відповідне галузеве бачення пріоритетності розширеного відтворення лісів і належна державна правова і фінансова підтримки.

Зі свого боку, наголосив він, науковці вже розробили чіткі концептуальні засади для виконання  завдань лісовідновлення, які будемо активно реалізовувати в площині спільної і наполегливої роботи.

В доповіді перед аудиторією працівників лісгоспів Чернігівського  ОУЛМГ «Лісова сертифікація за схемою FSC: сучасний стан і перспективи» доцент кафедри лісового менеджменту НУБіП України Павло Кравець всебічно охарактеризував сертифікацію лісів за схемою  FSC, розповів, як діє механізм екологізації лісогосподарського виробництва, значення якого, безперечно, зростатиме і тому нині на часі якнайактивніше впроваджувати цю новітню методику в практику лісогосподарювання всіх держлісгоспів.

Науковці Національного університету біоресурсів  і природокористування України мають, так би мовити,  уже на руках новітні методики сертифікації лісів за схемою FSC – справа за тим, щоб новітній підхід до сертифікації лісів став надбанням практиків лісогосподарювання, від чого лісова галузь в цілому буде у виграші а лісівники України, в тому числі й Чернігівської області, не відставатимуть у лісовому виробництві від європейських стандартів.

Підсумки викладеного науковцями НУБіП і науково-навчального Інституту післядипломної освіти відповідно до навчально-тематичної програми з підвищення кваліфікації працівників ЧОУЛМГ підвів директор ННІ ЛіСПГ, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри лісового менеджменту НУБіП України Петро Лакида.

Від імені всієї аудиторії практиків лісогосподарювання держлісгоспів Чернігівщини депутат обласної ради, директор ДП «Ніжинське лісове господарство» Юрій Болоховець висловив сердечну подяку науковцям найавторитетніших в Україні навчально-наукових закладів, які не лише навчають і підвищують кваліфікацію кадрів для лісової галузі держави, але й  ведуть наполегливі, різноманітні й актуальні  наукові пошуки в лісівництві за всіма напрямками лісогосподарювання на сучасному рівні, здобутками яких і поділилися під час навчання з працівниками Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

«Для нас, практиків лісогосподарювання області, це на часі і дуже важливо, адже з найактуальнішими проблемами, про які йшлося у всіх виступах представників лісової науки, ми зустрічаємося мало не щодня. Тож нехай продуктивна співпраця науковців і практиків лісової галузі допоможе успішно вирішувати всі проблеми лісової галузі на благо лісів нашого Придесення і всієї України», – наголосив Юрій Болоховець.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства