Під час воєнного стану бухгалтерському обліку і достовірності звітності – особливу увагу

Саме про це та багато іншого 17 червня вели мову учасники засідання колегії Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

У засіданні взяли участь начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко, його заступники – головний лісничий Вадим Фесюн та головний інженер Олександр Жук, а також директори ДП «Городнянське лісове господарство» Валентин Реуцький, ДП «Корюківське лісове господарство» Андрій Лашко, ДП «Ніжинське лісове господарство» Андрій Данько, ДП «Чернігівське лісове господарство» Юрій Ревко, голова обкому профспілки працівників лісового господарства Наталія Кудласевич, начальник відділу лісових ресурсів Петро Приходько, головний спеціаліст з питань персоналу Сергій Мехед та головний інженер ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» Олександр Березний.

Відкрив та вів засідання начальник ЧОУЛМГ Сергій Аніщенко.

Про стан бухгалтерського обліку і достовірність звітності на підприємствах ЧОУЛМГ з доповіддю виступила начальник відділу бухгалтерського обліку та звітності Лариса Каранда:

– Бухгалтерський облік на підприємствах області згідно з наданою держлісгоспами інформацією повністю автоматизований, поєднаний з системою ЕОД.

Порівняно з відповідним періодом минулого року розбіжності по заготовленій і реалізованій деревині в бухгалтерському обліку і в системі електронного обліку деревини майже відсутні.

З метою внутрішнього фінансового контролю та прийняття правильних управлінських рішень Управління постійно аналізує достовірність звітних та оперативних даних фінансових показників роботи наших підприємств. Зокрема таких як дебіторська та кредиторська заборгованість, податковий борг перед бюджетом, борг зі сплати ЄСВ (мається на увазі недоїмка) та заборгованість по заробітній платі.

Протягом квітня-травня, на жаль, траплялися випадки несвоєчасної виплати зарплати у Чернігівському лісгоспі.

Необхідно зазначити, що ст. 115 КЗпП щодо строків виплати зарплати не зупинена на період дії воєнного стану. Тобто весь цей час роботодавці мали виплачувати зарплату в строки, встановлені в колективному договорі.

Зауважила, що з 27 травня цього року набрав чинності Закон України від 12 травня 2022 року № 2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану».

Платники податків звільняються від передбаченої Податковим кодексом України відповідальності, якщо відсутні можливості своєчасно виконати свої податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів. В такому разі ці податкові обов’язки можна виконати упродовж шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Законом України 2260 за умови реєстрації такими платниками податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних до 15 липня 2022 року, подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків і зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у цьому підпункті, та перелік документів на підтвердження затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Крім того, цим законом відновлюються камеральні документальні позапланові та фактичні перевірки, які були заборонені на час дії воєнного стану.

Щодо списання майна, пошкодженого внаслідок бойових дій, доповідачка зауважила, що витримується повністю вся та процедура, що і до 24 лютого 2022 року. Послаблень немає. Якщо його вартість вище 50 тис. грн, інформація оприлюднюється на сайті Держлісагентства. Потім не раніше, ніж через місяць, подається повністю весь пакет документів, згідно постанови № 1314 від 08.11.2007 «Про затвердження Порядку списання об’єктів державної власності».

Згідно з порядком денним засідання колегії виступив головний спеціаліст з питань персоналу Сергій Мехед. Він зазначив, що адміністрація державного професійно-технічного навчального закладу «Сновське вище професійне училище лісового господарства» повідомила, що на 2022-2023 навчальний рік вже проводиться комплектування груп із працівників державних та комунальних лісогосподарських підприємств Чернігівщини. Для підготовки робітничої професії «Лісник» зі спеціальності 205 «Лісове господарство» адміністрація навчального закладу просить посприяти у комплектуванні груп та направленні на навчання робітників державних лісгоспів області.

Заступник начальника, головний лісничий ЧОУЛМГ Вадим Фесюн доповів про обсяги пошкоджених вітром і внаслідок аварій та стихійного лиха насаджень у Городнянському, Новгород-Сіверському і Корюківському лісгоспах. Там пошкоджено 1810 гектарів насаджень. Наслідки стихійного лиха необхідно якнайшвидше ліквідувати, а деревину відправити на переробку і реалізувати замовникам.

Далі заступник начальника, головний лісничий обласного управління зосередив увагу присутніх на будівництві Центру вирощування сіянців із закритою кореневою системою у Горбачівському лісництві ДП «Чернігівське лісове господарство». А ще на часі у спекотну пору посилити рейдову роботу зі збереження лісів від пожеж та самовільних рубок.

Заступник начальника, головний інженер Олександр Жук доповів, що нещодавно відбувся загальний аукціон із продажу необробленої деревини. Лісівники Чернігівського ОУЛМГ виставили на продаж 99 тисяч кубометрів деревини, але, на жаль, не продали й половини. Покупці не їдуть на Чернігівщину, мотивуючи тим, що у нас погані дороги і зруйновані мости.

Начальник відділу лісових ресурсів Петро Приходько розповів про стан охорони праці на підприємствах Чернігівського ОУЛМГ. Бойові дії внесли корективи в стан охорони праці, бо ліси нашпиговані вибухонебезпечними предметами. Це вимагає особливої пильності і обачності під час лісових робіт. Вже перевірили Корюківське і Чернігівське лісові господарства. На жаль, виявили суттєві порушення законодавства з охорони праці.

Виступила також голова обкому профспілки працівників лісового господарства Наталія Кудласевич. Вона зосередила увагу присутніх на тому, що після об’єднання лісгоспів до комітетів їхніх профспілкових організацій слід обрати новий склад профспілкового активу – людей авторитетних, досвідчених в лісовій справі.

Підсумував засідання колегії начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко. Зокрема, він зазначив, що необхідно розвивати економіку краю і лісової галузі зокрема. А отже – зберегти трудові колективи. Для цього необхідно зробити все можливе, щоб всі наші лісівники своєчасно одержували в такий непростий час гідну їхніх зусиль заробітну плату. Бо їхня праця нині не тільки надважка, а ще й небезпечна.

На завершення засідання колегії начальник обласного управління Сергій Аніщенко відповів на всі поставлені його учасниками запитання.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства