Під одним дахом Ніжинського лісового господарства над відновленням та збереженням лісу успішно діють три об’єднані колективи

За приклад цьому може слугувати Берестовецьке лісництво, очолюване заслуженим працівником лісового господарства України Миколою Яковичем Постернаком.

Навіть під час воєнного стану всі лісогосподарські підприємства Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства успішно реформуються і виконують весь спектр лісогосподарських робіт. Яскраво свідчать про це підсумки роботи за дев’ять місяців цього року.

Після об’єднання Прилуцького та Борзнянського держлісгоспів у ДП «Ніжинське лісове господарство», яке очолив Андрій Данько, тепер усі три лісгоспи працюють, можна сказати, під одним лісогосподарським дахом. Об’єднаними зусиллями вже зроблено набагато більше, ніж тоді, коли працювали кожний окремо.

Нещодавно на базі Ніжинського лісового господарства відбулася колегія Чернігівського ОУЛМГ. Її учасники переконалися, що війна війною, а економіка працює, і той, хто не шкодує професійних зусиль, має високі результати. Це відповідь тим скептикам, котрі не вірили, що об’єднання держлісгоспів під час реформування лісової галузі буде успішним. Та не так сталося, як їм гадалося.

Ось переконливий аналіз основних господарсько-фінансових показників за дев’ять місяців нинішнього року у ДП «Ніжинський лісгосп». Він свідчить, що в тих господарствах, де фахово і сумлінно, на європейському рівні працюють та інвестують у розвиток майбутніх лісів Сіверського краю, там, незважаючи на воєнний стан, досягають найкращих результатів.

От, наприклад, у них на капітальні інвестиції витратили 5517 тисяч гривень: придбали напівпричіп тракторний DL-10-1-M з маніпулятором Palms за 1212 тисяч гривень, маніпулятор DL-80 L 7.5 m вартістю 965 тисяч гривень. А ще дві телевізійні системи відеоспостереження для Вертіївського та Берестовецького лісництв за 524 тисячі гривень.

Крім того, в Ічнянському лісництві створили рекреаційний пункт «Крупичполе», на який витратили 300 тисяч гривень. У Варвинському лісництві рекреаційний пункт «Удай» обійшовся в 54 тисячі гривень. У Борзнянському лісництві за 240 тисяч гривень обладнали рекреаційний пункт «Базарщина».

На теплицю для вирощування саджанців із закритою кореневою системою у Берестовецькому лісництві витратили 150 тисяч гривень. А комплект GNSS приймача Galaxy G7 коштував 155 тисяч гривень. На персональні трекери витратили 148 тисяч гривень, на ранцеві вогнегасники – 21 тисячу гривень. Інша техніка та обладнання обійшлися ще в 1458 тисяч гривень.

Звичайно ж, кошти на необхідні інвестиції з неба не падають – їх заробляють невтомні руки трудівників лісу. Тільки за дев’ять місяців реалізовано всієї продукції на 141099 тисяч гривень, в тому числі від лісового господарства загалом отримали 123037 тисяч гривень. За продукцію переробки – 17491 тисячу. Від іншої реалізації – 571 тисячу гривень. Обсяг реалізованої продукції на експорт склав 12579 тисяч гривень.

Сплачено податків до зведеного бюджету 50280 тисяч гривень, в тому числі до державного бюджету – 21318 тисяч гривень, до місцевого – 18554 тисячі гривень. А єдиний соціальний внесок склав 10408 тисяч гривень.

Не забули і про молоді ліси, бо саме вони є втіленням непохитної віри в жадану Перемогу над агресором: 170,4 гектара засаджено лісовими культурами.

Результати господарювання у Берестовецькому лісництві колишнього Борзнянського лісгоспу, яке донедавна очолював нинішній керівник Ніжинського об’єднаного лісового господарства Андрій Данько, – одні з найкращих. Він – досвідчений працівник лісової галузі, бо пройшов усі щаблі кар’єрного зростання. Розпочав трудову біографію лісником, згодом працював майстром лісу, інженером лісових культур, інженером лісового господарства.

Протягом дев’яти років очолював ДП «Прилуцьке лісове господарство». Після того повернувся у Борзнянське лісове господарство і півтора року до об’єднання був його директором. Нині під його керівництвом три об’єднаних колишніх лісгоспи, до складу яких входять тринадцять лісництв. Одне з них – Берестовецьке, яким вже 27 років керує заслужений працівник лісового господарства України Микола Якович Постернак.

У вже далекому 1993 році після закінчення вишу разом з дружиною Аллою В’ячеславівною повернувся у рідне село Високе на Борзнянщину. Розпочали трудову біографію в Берестовецькому лісництві Борзнянського лісового господарства.

Якраз у наступному році виповниться три десятиліття, як сумлінно працюють разом. Алла В’ячеславівна – майстер лісового розсадника. За нею закріплений цілий гектар декоративного розсадника, де вирощують до тридцяти видів декоративних рослин – різновиди туй, ялівець козацький, самшити, ялинки європейські і голубі.

Це вони першими на Чернігівщині почали вирощувати і реалізовувати ялинки в горщиках. З усієї України перед Новоріччям сюди приїжджають покупці по ялинки та сосни в горщиках. А тепер ще й теплицю на території лісництва збудували. Там вирощують дуб звичайний, сосну звичайну із закритою кореневою системою. Торік виростили 18 тисяч сіянців сосни і 17 тисяч – дуба. Під час весняної та осінньої лісокультурної кампанії їх висадили на зрубах попередніх років. Ось так успішно втілюють в життя Програму Президента «Зелена країна».

Розпочато будівництво вже і другої теплиці, де із закритою кореневою системою вирощуватимуть дуб звичайний. У планах – щороку в двох теплицях вирощувати до 80 тисяч саджанців дуба. Зросли капіталовкладення і в рекреаційні пункти. Вкладають також немалі кошти в розвиток мисливства. Їхнє мисливське господарство в урочищі «Базарщина» – одне з найкращих в Чернігівському ОУЛМГ.

Отож господарювання у Берестовці – ще одне підтвердження позиції Голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрія Болоховця про те, що саме лісництво – найближчий офіс до лісу і його проблем. Отож майбутнє – за такими лісництвами, як Берестовецьке.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства