Плямисті олені віднині бажані «гості» і для наших поліських лісів

Голова Держагентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець переконаний, що сіверське Полісся має бути значно багатшим на дику звірину і птаство, ніж деякі європейські країни.

А між тим саме мисливство тамтешнім лісівникам і мисливцям приносить значно більшу користь і зиск, ніж у наших лісогосподарствах. Ось тому, побувавши багато де за кордоном, він стверджує, що роль мисливства треба підняти до рівня переробки деревини, надати йому більшого значення і уваги як з боку лісових господарств, так і держави в цілому. У наших лісах повинно бути вдосталь звірів, щоб не ми їхали до Європи за досвідом, а вони – до нас. Цьому сприяє навіть сама поліська природа.

Тож у ДП «Корюківське лісове господарство», де директором Андрій Лашко, вже розпочато будівництво вольєрного комплексу для розведення мисливських тварин, а саме оленів плямистих.

– Цей комплекс займатиме 104,6 гектара лісових угідь, – розповідає директор держпідприємства. – У мальовничому куточку лісового масиву, в центрі якого розташоване ще й лісове озеро площею понад 3 гектари. Там вже плавають сотні диких качок. Вже збудовано 36 гектарів комплексу. Це основний вольєр, бо саме тут мешкають олені плямисті. Тринадцять особин завезли раніше. Вони чудово перезимували і навіть дали потомство.

Андрій Лашко очолив ДП «Корюківське лісове господарство» два роки тому, та вже має амбітні плани щодо його розвитку – насамперед завершити будівництво вольєрного комплексу. Цей проєкт обійдеться підприємству у понад два мільйони гривень.

Що вже зроблено?

– Є майданчики для підгодівлі тварин, вежа для спостереження за оленями, відео і фотонагляд, – розповідає Андрій Лашко. – Чому саме оленя плямистого обрано для розведення? По-перше, такого виду тварин досі не було в наших краях. А чернігівське Полісся чудово підходить для їхнього розведення. Плануємо утримувати до сорока голів плямистих оленів і щороку двадцять із них випускати в дику природу. Кормів тут вдосталь. Нині заготовляємо сіно, закупляємо у фермерів і сільгоспвиробників кукурудзу, якої через війну вдосталь, адже вивозити її вони зараз не мають можливості, і весь минулорічний урожай залишився в засіках сільгосппідприємств.

Мисливствознавець Павло Пікул додає:

– Місце справді дуже вдале для комплексу. Добре, що в корюківських лісах буде багато плямистих оленів.

Заготовляємо і віники з кропиви – дуже корисний для оленів корм, і сіно цілими стогами. А якщо зима багатосніжна, як торік, то прочищаємо доріжки до годівниць. Так старанно дбаємо і про корми, і про доступ до них.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства