По досвід до київських колег

27 лютого делегація лісівників Чернігівщини побувала з робочою поїздкою у ДП «Тетерівський лісгосп». До складу делегації входили директори лісгоспів, головні лісничі, лісничі. Метою візиту було ознайомлення з організацією виробничих процесів на підприємстві та його економічними показниками. Лісівники ознайомились з новаціями, які застосовуються на підприємстві, зокрема з новими підходами до переробки і зберігання лісового насіння, вирощування сіянців, проведення рубок догляду в молодняках, оперативного виявлення лісових пожеж та реагування на їх виникнення, застосування відеонагляду при охороні території лісництв та інших об’єктів лісгоспу. Було обговорено і багато інших актуальних питань успішного функціонування підприємств.

Розповідали про тонкощі роботи підприємства та відповідали на запитання колег директор ДП «Тетерівський лісгосп» Дмитро Степанович Гоцуляк та головний лісничий Іван Миколайович Черевко.

Довідка

До складу ДП «Тетерівський лісгосп» Київського управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України входять вісім лісництв, нижній склад деревини, транспортний цех, ремонтно-механічний цех (РМЦ), пожежно-сторожова охорона (ПСО). Загальна кількість працівників на підприємстві – близько 300 чоловік.

Розташоване підприємство на території 3-х районів Київської області, а саме:

– Бородянський район (21,35 тис. га) – Мирчанське, Поташнянське, Тетерівське, Пісківське, Мигальське лісництва;

– Іванківський район (9,42 тис. га) – Кухарське, Блідчанське лісництва;

– Макарівський район (4,93 тис. га) – Кодрянське лісництво.

Вкриті лісовою рослинністю землі – 32,17 тис. га або 92% території лісгоспу.

Основні лісоутворюючі породи: сосна звичайна – 89%, дуб звичайний – 3% , береза повисла – 5%, вільха чорна (звичайна) – 3%.

Загальний запас деревини – 8,96 млн куб. м.

Діяльність підприємства базується на екологічно орієнтованих принципах сталого ведення лісового господарства та лісокористування.

В ногу з часом

ДП «Тетерівський лісгосп» впровадив на виробництві нові технології – охорону об’єктів за допомогою сучасних ІР-систем відеоспостереження. Вже два роки успішно працює комплексна Система реагування на лісові пожежі «Азимут», камери якої по системі передачі даних WI-FI передають відеокартинку в реальному часі про стан пожежної безпеки на всій території лісгоспу і далі. Всі важливі господарські об’єкти лісгоспу зараз видно в Live view (в прямій трансляції) на моніторах диспетчерської головної контори.

Система допомагає виявляти загрози безпеці і несанкціоновані доступи зловмисників до майна. Техніка дозволяє одному працівнику виконувати роботу десятків сторожів, спостерігачів, контролерів, а також зберігає всю відзняту інформацію у високій якості на довгий час для моніторингу.

Десять мільйонів замість одного

Саме стільки – 10 мільйонів – однорічних саджанців сосни на одному гектарі вирощують тетерівські лісівники у своєму розсаднику з контрольованими умовами. Це в десять разів більше, ніж можна отримати у відкритому ґрунті. При цьому витрата насіння навпаки у 8-10 разів менша. Розсадник обладнаний системами захисту, підживлення і поливу попередньо підігрітою водою. Вирощують саджанці лісових порід: сосни, берези, груші, яблуні, калини, клена, горобини, дуба, липи, різних кущових…

Вже п’ять років цьому розсаднику, і господарі не тримають таємниць – діляться досвідом з колегами.

І сушить, і трусить…

Комплекс з переробки, зберігання та вирощування садивного матеріалу лісових порід – це практичне втілення передових технологій лісівництва в окремому лісгоспі.

Нині все ширше впроваджується створення лісів на селекційно-генетичній основі. За цією технологією в Тетерівському лісгоспі створено 23 га клонових плантацій сосни – прищепленої з плюсових дерев на однорічні сіянці. Черенки взято з найкращих 60-ти плюсових дерев.

Обладнання для переробки шишок у цьому технологічному ланцюжку дуже важливе. Такого нема більш ніде в Україні, – з гордістю кажуть тетерівські лісівники, коли показують свої чудо-агрегати. Майже рік вони розробляли технічні умови, робили ескізи, за якими київські виробники створили набір установок: сушильну камеру, витрушувач насіння з шишок, обезкрилювач насіння, сепаратор та вакуумне обладнання для очистки насіння. Старими методами з однієї тонни шишок видобували 10 кг насіння, тепер 16-18 кг найвищої якості.

У 690 тисяч обійшлося обладнання цеху, але затрати вже окупилися.

На 270 тисяч гривень продали насіння та сіянців сосни іншим лісгоспам, крім того, відпала потреба в чотирьох працівницях, які спалювали 100 кубів дров для висушування шишок на старій шишкосушарці.

Чернігівські лісівники переконались, що це підприємство на київському Поліссі за всіма параметрами успішне. Ініціатива, підприємливість і бажання встигати за вимогами часу – ось простий рецепт успіху.

За інформацією ДП «Тетерівський лісгосп»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства